Dossier

Verzorging tegen vervuiling: mode of noodzaak?


De specialisten in cosmeticamarketing hadden het voorspeld: anti-vervuiling is een sterke trend in 2020. Moet u deze producten een plaats geven in uw instituut? Dit dossier analyseert voor u de oorzaken, ontwikkeling en het potentieel van een categorie van verzorgingsproducten die in belang toeneemt. Producten tegen vervuiling, voor ontgifting, bescherming en versterking —  hier leest u hoe en waarom ze even onmisbaar worden voor de huid als voor uw zakencijfer…

Door Catherine Malaise

Verzorging tegen vervuiling… Daar was in 2016 en zelfs daarvoor al sprake van… Niets nieuws dus? Integendeel: Deze verzorging heeft de overgang gemaakt van alleenstaande verzorging tot een volledig gamma en dient als inspiratiebron voor de eerste anti-vervuilingsbehandelingen in de cabine. Deze uitbreiding is geen neveneffect van de klimaatmarsen in 2019, en al evenmin van de gepassioneerde toespraken van het icoon van het ecologisch doemdenken, Greta Thunberg. Uiteraard kunnen de heersende ecologische opvattingen en de kwalijke gevolgen van vervuiling op onze planeet de toenemende belangstelling voor deze categorie verzorging verklaren. Voor de redenen achter hun huidige alomtegenwoordigheid moeten we echter verder in de tijd teruggaan. De huidige belangstelling is op de eerste plaats ingegeven door tastbare feiten en technische vooruitgang, vooraleer talrijke merken deze producten gingen beschouwen als een markt met potentieel.

Aan de basis van de strijd tegen de vervuiling voor de huid

1° Bewustwording van de kwalijke gevolgen van vervuilende stoffen
Luchtverontreiniging werd lange tijd beschouwd als eenvoudig vuil dat verwijderd moest worden, als iets “vies” dat nochtans uit fijne deeltjes, zware metalen, ozon en uitlaatgassen bestaat! De regelmatige waarschuwingen over verontreinigingspieken hebben het bewustzijn van hun schadelijke effecten vergroot. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft aan de alarmbel getrokken: vandaag de dag zou vervuiling het grootste milieurisico voor de gezondheid zijn.Dit wordt onderbouwd door talrijke studies: blootstelling aan stoffen die de lucht verontreinigen doen het risico op hart-, vaten- en longproblemen en op verschillende vormen van kanker toenemen. Indien de vervuiling een erkende impact heeft op het menselijk lichaam, dan kan de huid – die een orgaan is — daar ook onder leiden. Logisch.

Verbeteringen van de technieken voor de analyse van huidbeschadiging
De eerste wetenschappelijke studies toonden reeds de impact aan van de vervuiling op de functies van de huid. 25 jaar geleden hebben celculturen van huidcellen aangetoond dat de toxische metalen in vervuilde lucht (lood, kwik, cadmium) de celmembranen verzwakt. Verschillende (Amerikaanse, Franse) werken hebben een afname van oxygenatie van het weefsel, oxidatie van sebum, een uitbarsting van vrije radicalen en een vermindering van de natuurlijke antioxidanten van de huid (vitamine E) aan het licht gebracht. De laatste jaren zijn er meer en meer daarop toegespitste studies uitgevoerd. Er volgen ongetwijfeld nog talrijke werken aangezien het onderwerp zeer uitgebreid en complex is. Nieuw baanbrekende onderzoek heeft twee bijzonder schadelijke mechanismen ontcijferd:

  •  De arylkoolwaterstofreceptoren (AhR) 

Nog een ingewikkeld woord! Laten we proberen het eenvoudig uit te leggen: de AhR zijn de gemene handlangers van de vervuilende stoffen. De arylkoolwaterstofreceptoren worden door hen geactiveerd en tonen verschillende genen in de kern van de huidcellen. Niet de vriendelijkste: de genen die van op afstand de oxidatieve stress, pigmentatie, ontsteking en de immunosuppressie aanstuurt. Dit betreft alle “topcellen”: de keratinocyten, fibroblasten, melanocyten, cellen van Langerhans.

  • Het “cocktaileffect”

In Frankrijk hebben onderzoekers het mechanisme van het “cocktaileffect” ontcijferd. Bepaalde stoffen zijn op zichzelf niet gevaarlijk. Ze worden potentieel schadelijk wanneer ze zich binden aan andere stoffen. Deze complexe verontreinigende mengelingen versnellen hun toxiciteit. De stedelijke omgeving huist ongeveer 150.000 samengestelde stoffen waarvan de gecombineerde actie verwoestende gevolgen heeft voor de huid. En voor de gezondheid in het algemeen.

“De vervuiling verstikt ons. Vroeger konden we ademen!”

Fout. Aan het begin van de 20ste eeuw was de vervuiling waarschijnlijk erger. In de steden van de Industriële Revolutie – van Sheffield tot Charleroi – creëerden de winning van steenkool en de staalfabrieken een enorme vervuiling. En al in 1917 gebruikte een cosmeticamerk (Pond’s) een slogan die verwijst naar de strijd tegen vervuiling voor de huid om reclame te maken voor haar “cold cream”. “De crème verwijdert al het vuil van uw gezicht dat zich in de poriën bevindt en uw huid beschadigt.” Het huidige doemdenken moet dus gerelativeerd worden! Sinds 1990-2000 zijn de “primaire” vervuilingsniveaus in de omgevingslucht sterk afgenomen. De luchtkwaliteit in de agglomeraties is in het algemeen beter dan 10 of 20 jaar geleden. De urbanisatie en de toename in autoverkeer lokken daarentegen steeds nog – lokaal en van tijd tot tijd – vervuilingspieken uit. Het niveau van bepaalde chemische samenstellingen ligt duidelijk boven de gezondheidsaanbevelingen: De stoffen die de lucht verontreinigen koolstofmonoxide en zwaveldioxide afkomstig van uitlaatgassen, de stikstofdioxide-emissies van verwarmingssystemen, ozon van diezelfde vervuilende stoffen die door UV omgevormd worden, de fijne deeltjes die aan de basis liggen van de smog van de grootsteden.Deze zijn kleiner dan 2,5 micron en dringen tot in de poriën door!


LET OP: aangezien deze fenomenen meer acuut zijn in Aziatische landen,
laten de merken er vaak hun nieuwe verzorgingsproducten tegen vervuiling testen voor ze die in Europa lanceren.


De vervuiling in de spiegel

De zichtbare effecten van de vervuiling op de huid? Klanten die in de stad wonen, klagen het eerst. Checklist

1/ Verstikte gelaatskleur wordt grijs. De oppervlakkige film van onzuiverheden, die zich opstapelen op de hoornlaag, zorgt ervoor dat de huid haar glans en frisheid verliest. De frontale aanval van de vervuilende stoffen ontregelt eerst het evenwicht van de huid.

2) De huid is niet soepel. De vervuilende stoffen worden niet verwijderd van de oppervlakte en oxideren, wat leidt tot een uitbarsting van vrije radicalen en oxidatieve stress. Daardoor worden de collageenvezels aangetast en worden ze harder door ‘glycatie’.

3/ De huid geraakt gedehydrateerd. De herhaalde aanvallen wijzigen de beschermende huidbarrière. Zonder hydrolipidische film kan de huid haar intern vocht niet vasthouden.

4/ Het sebum komt massaal terug. Onder invloed van de vervuilende stoffen maar ook van stress en warmte overreageren de talgklieren.

5/ De huid wordt blootgesteld en tintelt en trekt als reactie daarop. Wanneer het schild van de huid valt, stopt het hele ecosysteem van de huid.

6/ De huid begint rood te worden. De langdurige blootstelling aan agressieve vervuilende stoffen kan leiden tot een uitzetting van de bloedvaatjes en een stille ontsteking.

7/ De huid vertoont rimpels en vroegtijdige vlekken. De waterval aan reacties van de huid op de vervuiling leidt tot de uitputting van de huid. Zij wordt onophoudelijk aangevallen en strijdt met spoed tegen een terugkeer van de ontsteking. Op een bepaald moment ontbreekt het de cellen aan energie om voor het herstel te zorgen, om het melanine te reguleren dat als verband fungeert, en om collageen en elastine te produceren die de stevigheid en veerkracht van de huid garanderen.


VERHELDERING

De vervuiling op zich is niet vijand nummer 1 van de huid. Stress, onevenwichtige voeding, vermoeidheid en slaapgebrek – kortom al wat deel uitmaakt van het leven in de stad – hebben ook de neiging om de essentiële functies van de huid te ontregelen. Het hele ‘city-compatible’ gamma dat u aan uw klanten kan aanbieden omvat ook met zuurstof verrijkte verzorging, detox-maskers, anti-vermoeidheidsboosters en herstellende nachtcrèmes. Ze hebben hetzelfde doelwit: de kwalijke effecten van het leven in de stad, in andere woorden: het exposoom!


Werkzame stoffen

1. Antioxidanten, actieve basisbestanddelen tegen vervuiling 
De strijd tegen de vervuilende stoffen plaatst de antioxidanten opnieuw op de voorgrond in de wereld van de cosmetica. Een verzorging met anti-vervuilende werking formuleren betekent echter niet alleen er antioxidanten aan toevoegen. In dit tijdperk van multifunctionele producten kiezen de meeste laboratoria voor antioxidanten van het type “2 in 1,” met, afhankelijk van de behoeften, een tweede functie: verhelderend, stimulerend/versterkend, ontgiftend of anti-glycatie.

2. “Overlevingsplanten” om vervuiling te strikken
Een beetje gezonde natuur komt alleen maar ten goede in de strijd tegen vervuiling. Om de antioxidanten te ondersteunen en de huid in haar strijd bij te staan, is de weerstand van “overlevingsplanten” aangewezen. 28 jaar geleden creëerde Clarins de allereerste complexe crème met anti-vervuilingswerking. De cosmetica-industrie geloofde er toen niet erg in maar geeft hen nu volledig gelijk! Deze complexe crème bevat akkerkool: een bescheiden kleine gele bloem die bloeit lang de snelwegen ondanks de uitlaatgassen. Het herbarium tegen vervuiling bevat ook de paardenbloem (kan nitraten absorberen), bonenkruid (verhindert dat stof zich vastzet), aphloia, een struik van de hoge plateaus van Madagaskar (verstevigt de weerstand van de huid aangezien het zijn hele schors kan vernieuwen bij verwonding), groene thee (samentrekkend, strijd tegen onzuiverheden), …

Het ABC van de strijd tegen vervuiling voor de huid: de huid beschermen en haar beter hydrateren

  • Nevels en urban shields

Eerste raad voor uw klanten: vermijd rechtstreeks contact met chemische stoffen in de lucht. Dit is de functie van de anti-vervuilingsnevels en de ‘urban shields’ die u hen gemakkelijk kunt verkopen. Vrouwen waarderen deze beschermende producten die hun schoonheidsroutine niet verstoren al verschillende seizoenen. Een keer vernevelen voor de onzichtbare nevel, drie toetsen op het gezicht voor het urban shield met SPF30 of 50, en klaar! Dankzij hun zeer lichte textuur kunnen verschillende lagen op elkaar aangebracht worden, hebben ze geen invloed op de make-up en glimt de huid niet. Deze producten hebben een gemakkelijk mee te nemen formaat en kunnen dus vlug in een handtas gestoken worden en gebruikt worden wanneer nodig. Ze zullen dus zeker een plaats innemen op uw toonbank.

  • De anti-vervuilingscrèmes

Zij hebben kortweg een viervoudige missie: de schadelijke werking van vrije radicalen tegengaan / de gevoeligheid en het onaangenaam gevoel van de huid verzachten / het sebum reguleren / en de hydratatie terug op gang brengen door de hydrolipidische film terug op te bouwen. Wat hieraan zo interessant is en benadrukt moet worden is de rol van hun zeer lichte, bijzonder discrete, ademende en zintuiglijke textuur, die bovendien ook ‘intelligent’ is. Ze zijn ontworpen om elke dag in de stad aan te brengen. Sommige zijn geïnspireerd door planten waarvan de filmogene suikers de aanhechting van vervuilende stoffen beperken. De bekendste daarvan is de moringa, die ook gebruikt wordt in waterfiltratiesystemen van armere landen. Om de hydrolipidische film terug op te bouwen ontlenen de anti-vervuilingscrèmes een vernuftig antidehydrateringsmechanisme aan planten uit de woestijn: hun stengel en blaadjes zijn bedekt met een dun beschermende laagje was. De farmaceutische producten worden dus samengesteld met was van planten (zonnebloem, jojoba, mimosa), bijenwas en iris- of karitéboter. Het volle effect kan verfijnd worden met algenextracten die de productie met hyaluronzuur stimuleren en de NMF helpen om de hydratering in de huid in te brengen.

Gewoon gezond verstand!

Huidverzorging tegen vervuiling “hergebruikt” ook reeds bestaande schoonheidsroutines in haar voordeel. Het wekelijkse exfoliëren verwijdert de dode huidcellen die sporen van vervuilende stoffen vasthouden. Het dagelijks schoonmaken van de huid – met nog meer zorg en toewijding – verandert in een reinigend gebaar. Dit sluit de vrije radicalen buiten door de vervuilende deeltjes weg te vegen vooraleer ze oxideren. Wat zijn de verschillen tussen een “klassieke” reiniging en een waarbij de anti-vervuilende werking op de verpakking vermeldt wordt? Actieve bestanddelen tegen vervuiling, met kalmerende en ontgiftende werking. De formuleringen met plantaardige koolstof zijn erg populair bij jonge vrouwen. Het poreuze oppervlak van deze ‘koolstof’ trekt zoals een magneet vervuilende stoffen, toxinen en onzuiverheden aan. En tenslotte maken we ons “nuttig” op: de fond de teint, BB crèmes, minerale poeders en bronzers laten al heel wat minder door. De beste overlevingsreflex in een vervuild stedelijk milieu is het nooit met de naakte huid tegemoet te treden!

Waarschuw uw klanten: de concentratie van vervuilende stoffen ligt binnen vijf keer hoger

Ongelooflijk maar waar omwille van oplosmiddelen, microvezels en stof. De schuldige: al wat vluchtige organische stoffen (VOS) vrijmaakt. In het algemeen, schoonmaakproducten type aerosol, synthetische tapijten, kleren die terugkomen van de droogkuis, muurverf, kopieermachines en printers. Zelfs nieuwe meubels in geperst hout doen een organische stof vrijkomen die zeer vluchtig is, formaldehyde.

Wat aanbevelen? De nieuwe serums werken ook tegen de vervuiling binnen in kantoren en woningen. Die vervuiling kan tegengegaan worden door natuurlijke schoonmaakproducten opnieuw te ontdekken (warm water, witte azijn, natriumbicarbonaat), door te kiezen voor oude meubels in massief hout, enz. Het is echter nutteloos om overal vijgenbomen te plaatsen om de lucht te zuiveren: planten met anti-vervuilende werking zijn een volledige illusie. Volgens de uitspraken van een gezondheidsadviseur voor het interieur hebben ze geen enkele invloed op de zuiverheid van de lucht. Planten zijn dus veel efficiënter in de verzorgingsformules met anti-vervuilende werking. Dit komt de schoonheidsspecialisten alleen maar ten goede!

Enkele gevestigde waarden in de strijd tegen vervuiling van de huid…

RHEA CARBONCLEAN: reiniger met microporeuze plantaardige koolstof, gistextract en panthenol. Verwijdert restanten van smog en stimuleert de verdedigingsmechanismen van de huid.

PHARMOS NATUR ALGAE-PEELING: met biologische aloe vera en silicium uit de zee, zeer efficiënt tegen fijne stofdeeltjes. Regelmatig gebruik helpt tegen pigmentvlekken.

MARIA GALLAND PARIS 97 CELL’ DEFENSE SPF 30 of 50+: stedelijke nevel met veelvoudige bescherming met antioxiderend extract van witte pioen. Versterkt de celweerstand en voorkomt bruine vlekken, met tegelijkertijd een homogene afwerking en natuurlijke glans.

NIMUE SUN-C ENVIRONMENTAL SHIELD SPF 50: schild tegen stedelijke smog en deeltjes. In het hart van de bijzonder fijne textuur, die verzorgt zonder een wit effect na te laten, bevindt zich een baanbrekende antioxiderende molecule die volledig beschermt tegen UVA, UVB, IR, en hoogenergetisch zichtbaar licht.

BABOR POLLUTION PROTECT: set van geconcentreerde ampullen met probiotica om de auto-immuniteit van de huid te stimuleren, de cellen te herstellen en op die manier tegen de tekenen van veroudering te strijden.

DERMALOGICA BIOLUMIN-C SERUM: de hoge prestatie beschermt tegen oxidatieve stress, verstrekt de natuurlijke weerstand van de huid, en vermindert rimpels op een zichtbare manier dankzij een ongelooflijk stabiel complex met vitamine C, peptide en Alpha-hydroxy-zuren (AHAs).

KLAPP A CLASSIC POWER BOOST TREATMENT: volledige anti-verouderingsverzorging met onmiddellijk effect voor een stralende huid. Voorkomt en vermindert rimpels en lijntjes te wijten aan de effecten van de omgeving. Hydrateert, regenereert, en geeft een frisse en volle huid. Vanaf 30 jaar.

MARY COHR PhytoOxygene (50 min): ritueel dat zuivert, glad maakt en oplicht in 3 stappen. Fyto-dermabrasie voor ontgifting, gevolgd door een masker dat zuurstof inbrengt en een ontspannende modellering.

SOTHYS SOIN DETOX ENERGIE (1u15): Nieuwe aandacht voor de vervuilde huid. Na 4 jaar onderzoek geeft het gamma Home Care ook meer energie aan de cellen en beperkt het de impact van vervuilende stoffen met een mengeling van neopeptiden, bessen en biologische Eleutherococcus-wortel.

Foto’s: © Irina-AdobeStock / © ima_sidelnikov-AdobeStock / © Erica Smit AdobeStock / © iLight photo / © Mykyta