Dossier

Van anti-aging tot pro-aging


Wat willen je klanten van 50+ en 60+ echt? De cosmeticamarkt stelt een mentaliteitsverandering vast bij jonge senioren. Sommigen van hen willen het verouderen niet langer afremmen, maar vragen zich af hoe ze blij oud kunnen worden. Merken en grote groepen pasten zich aan en lanceerden het ‘pro-age’-concept: ze begeleiden rijpere vrouwen en spelen in op de biologische behoeften van hun huid. ‘Gelukkig ouder worden’ pleit voor een serene zelfacceptatie. Het is uitgegroeid tot een strategische ontwikkelingspijler voor de cosmetica-industrie. Binnenkort ook voor jouw instituut?

Geschreven door: Catherine Malaise

Nu onze leiders ervan dromen om ons te laten werken tot de leeftijd van 67 jaar, wordt ‘blij ouder worden’ een maatschappelijke uitdaging. Blijven behagen, je energie op peil houden en je sociale netwerk onderhouden kan vroeg of laat een heuse ‘arbeidsverzekering’ blijken. Eenvoudige behaagzucht volstaat niet meer! We kunnen ons voorstellen dat de schoonheidsinstituten een rol zullen spelen in dit verhaal van ‘langer leven, langer werken’. Misschien zouden we ze beter uitroepen tot bedrijven van algemeen nut? Of de overheid zou schoonheidsvouchers kunnen uitdelen aan actieve senioren om hen te helpen in de race te blijven … We fantaseren maar wat, maar zo onlogisch zou het nu ook weer niet zijn.

Pro-aging: alleen maar voordelen

De cosmetica-industrie beschouwt senioren als een markt met een groot potentieel. In 2017 telde de wereld voor het eerst in de geschiedenis meer volwassenen van 65 jaar dan kinderen onder de 5 jaar! Tegen 2050 zal het aandeel 60-plussers 2,5 keer groter zijn. Sinds de jaren ’70 winnen we elk jaar 2 à 3 maanden aan levensverwachting: een constant fenomeen dat door het demografisch onderzoekscentrum van UCLouvain is opgetekend. Volgens de prognoses van het Federaal Planbureau zullen Belgische vrouwen in 2060 gemiddeld 89,1 jaar leven. Ondertussen blijft de koopkracht van onze senior klanten hoog. Ze popelen om een nieuw leven te beginnen en zijn daardoor minder voorzichtig met hun uitgaven.

Verplaats je in het hoofd van een vijftiger of zestiger

Als je 25 of zelfs 40 bent, is dat een hele psychologische uitdaging. Verschillende leeftijdsgroepen kijken heel anders tegen de dingen aan. “Een jongere die 10% negatieve gebeurtenissen te verwerken krijgt, zal er zoveel belang aan hechten dat het al gauw aanvoelt als 60%. Omgekeerd zal een oudere persoon die slechts 30% positieve gebeurtenissen meemaakt, zich daarop focussen en ze ervaren als 80%!”, zo zegt een onderzoeker uit Luik. In dezelfde geest geldt ook: hoe jonger we zijn, hoe groter de angst om oud te worden. Sommigen zijn op hun 25ste al geobsedeerd door rimpels. Denk maar aan de ‘teckneck’-rimpel die jonge halzen teistert door het voortdurend kantelen van het hoofd bij gebruik van de smartphone. De nieuwe senioren evolueren daarentegen meer naar een positieve verzoening: je rimpels aanvaarden, impliceert meer welzijn en een nieuwe vrijheid.

Je leeftijd aanvaarden en verheerlijken

Het is niet vanzelf gegaan: de cosmeticamarketeers hebben happy aging grotendeels aangemoedigd door muzen op te voeren die je zin geven om blij te verouderen. Jane Fonda, de ster van L’Oréal Paris, schittert met haar 81 jaar nog steeds in mooi aansluitende jurken en werd onlangs door de politie gearresteerd toen ze een klimaatprotestactie aanvoerde. Isabelle Adjani (65) is mooier dan ooit sinds haar comeback. In 2016 ging Lancôme opnieuw aankloppen bij Isabella Rossellini, meer dan drie decennia nadat ze er voor het eerst tot ambassadeur was benoemd. In datzelfde jaar speelde de Amerikaanse actrice Susan Sarandon – de vrijgevochten heldin uit de roadmovie Thelma and Louise – ook al de rol van uithangbord. De oudste in het gezelschap is Charlotte Rampling, die op haar 70ste door het merk Loewe werd ingehuurd. De voormalige topmodellen uit de jaren tachtig maken een comeback op de catwalks en sommige vrouwen beginnen pas op hun 65ste met modellenwerk! We waren ook getuige van de opkomst van senior schoonheidsblogsters die een ongecompliceerd en bevredigend verouderingsproces voorstaan. De Franse Virginie Urbini (jeunevieillispas.com) en de Amerikaanse Melissa 5, auteur van verschillende YouTube-kanalen, zijn schitterende voorbeelden. Dankzij de beelden van knappe en actieve 60-jarigen die volledig ontplooid zijn, situeren de opvattingen rond ouder worden zich nu in een schemerzone tussen de biologische leeftijd, de sociale leeftijd en de gevoelsleeftijd.

Bevinding: 76% van de 55-64-jarigen voelt zich jonger dan zijn leeftijd, met een gemiddeld verschil van 10 jaar tussen de werkelijke leeftijd en de ervaren leeftijd (onderzoek van Ipsos 2016, voor Bleu Bonheur).

Begin niet over anti-rimpelverzorgingen

Dat vinden ze ergerlijk! Alsof je er de illusie mee wil handhaven dat je kunt vechten tegen de tijd. Om gelukkig te verouderen, moet je … aanvaarden dat je veroudert. Rijpe vrouwen geven de voorkeur aan een verzorgingsroutine waarmee ze zich beter voelen en een betere versie van zichzelf kunnen neerzetten. De cosmeticawereld reageerde daarop met termen die realistischer zijn: regenereren, herstructureren, versterken, enz. We hebben het niet meer over verjongende maar over verstevigende en egaliserende verzorgingen. Een nuanceverschil! De anti-rimpelclaim verdwijnt ten gunste van de uitstraling, een ‘gezonde gloed’ en een herwonnen harmonie over de hele lijn. Natuurlijk is er meer nodig dan woorden om senioren te overtuigen. Aangezien ze geneigd zijn om in het hier en nu te leven, kunnen we ze verleiden met een tastbaar gegeven: texturen. Samenstellers van formules stapelen de sensorische bestanddelen op die zowel de huid als de geest beroeren: balsemachtige gelei, olie in poedervorm, gellotions, crème-serums in de vorm van een nevel, serummaskers, enz. Een waar genot voor senioren die op zoek zijn naar nieuwe sensaties! De crèmes die als ‘rijk’ worden bestempeld, vervullen hun voedende missie voortaan met de lichtheid van een elixir. Een perfecte illustratie van een holistische benadering die aanmoediging verdient zijn de geurige serums die onze gevoelswereld bespelen: ze zijn ontworpen om onze innerlijke emoties in balans te brengen.

De kracht van meditatie tegen veroudering. Deze eeuwenoude praktijk is gericht op mentale en fysieke verjonging door het ontspannen van de gelaatstrekken. Het effect is wetenschappelijk bewezen: werken aan de ademhaling bevordert de circulatie van energie en zuurstof. Het gezicht straalt meer. In het Chinees betekent ‘meditatie’ ‘de lente weer vinden’ …

Vraag nr. 1

Een doffe huid is wat zestigers als grootste probleem ervaren. Ze willen stralen, niet om hun jeugd te verlengen, maar om hun vitaliteit te benadrukken. De strijd tegen rimpels maakt plaats voor de zoektocht naar een mooie, frisse en stralende huid. In één woord, levendig. 60-plussers lijken helemaal mee met het idee van happy aging, althans de cosmetische versie: een huid die er ‘gelukkig’ uitziet, is een teken van innerlijke energie. De herwonnen uitstraling biedt ook als voordeel dat de rimpels optisch worden teruggesteld!

Basisprincipes van de pro-agingcosmetica

Het doel: producten ontwikkelen die meer rekening houden met de biologische verouderingsverschijnselen op cellulair en moleculair niveau. Een pro-agingverzorging moet de huid begeleiden en voorkomen dat het natuurlijke evenwicht wordt verstoord.
Drie strategieën:
° De gevoeligheid van de huid behandelen, want die is verantwoordelijk voor ontstekingen die de veroudering versnellen.
2° De barrièrefunctie versterken, waardoor de capaciteit om vocht vast te houden vergroot.
3° De belangrijkste mechanismen voor de levensduur van de huid herstellen: metabolisme, regeneratie, communicatie tussen de cellen.
De vullende, voedende en vochtinbrengende werkstoffen maken deel uit van deze pro-agingaanpak. Ze zijn actief in alle stadia van de celvernieuwing en versnellen de reconstructie van de verzwakte barrièrefunctie. In plaats van te proberen rimpels te corrigeren, maken ze de huid weer veerkrachtig met een homogene textuur, stralend van gezondheid.

Er is een mooie rol voor jullie weggelegd in deze leeftijdscategorie
Een ‘pro-age’-specialiste verstrekt zorgen en advies om haar senior klant te helpen haar ‘tweede leven’ gelukkig en sereen te leiden, vol zelfvertrouwen en blakend van schoonheid. Daarbij werken we op:

Er is een mooie rol voor jullie weggelegd in deze leeftijdscategorie

Een ‘pro-age’-specialiste verstrekt zorgen en advies om haar senior klant te helpen haar ‘tweede leven’ gelukkig en sereen te leiden, vol zelfvertrouwen en blakend van schoonheid. Daarbij werken we op:

Een stralende teint: vanaf 55-60 jaar wordt de teint valer en verliest zijn gloed. De schuldige? De veranderde structuur van de lederhuid verstoort de diffusie van het licht door de huidlagen. Daarbij komt nog de vertroebeling door pigmentstoornissen en de verdikking van de hoornlaag. De celvernieuwing vertraagt, en dode cellen stapelen zich op. De tragere microcirculatie ontneemt de huid haar rooskleurige gloed, en het doffe effect is compleet. Daarom grijpen we tegenwoordig naar actieve bestanddelen die op alle componenten inwerken: helderheid, gloed, kleur, transparantie. Ze activeren de voeding en zuurstofvoorziening van de huid door de bloedstroom in de haarvaten te optimaliseren en maken komaf met die vale teint! Behandelen we ook pigmentvlekken, de ‘kerkhofbloemen’ van onze grootmoeders? Eenmaal de zestig voorbij, vormen ze geen obsessie meer. Sommigen willen gewoon geen onophoudelijke strijd tegen de melanine aanbinden en leggen zich erbij neer, net zoals ze hun rimpels aanvaarden. In plaats van zware artillerie in te zetten, kunnen we hen milde behandelingen adviseren die de tyrosinase en de melanocyten stimulerende factoren afremmen: plantenextracten van yuzu, kiwi …

De huidtextuur: de kwaliteit van onze huid bepaalt in hoge mate hoe oud we eruit zien. Ze hangt vooral af van de vitaliteit van de opperhuid. Daarom verwennen we ze met werkzame stoffen die de afschilfering en celvernieuwing versnellen: plantaardige actieve ingrediënten die rijk zijn aan suikers, aminozuren, polyfenolen, enz.

Uitgezakte gelaatstrekken: de dunner en droger wordende huid kan moeilijker aan de zwaartekracht weerstaan. De slappe huid trekt het gezicht naar beneden en vervormt het ovaal. Weinig vrouwen weten dat er nog een andere oorzaak is voor die verslapte aanblik: de gezichtsbeenderen worden dunner, waardoor de huid en spieren hun ophangframe verliezen.

Bescherming tegen oxidatieve stress en glycatie: meer dan ooit zijn krachtige antioxidanten nodig. Oxidatieve stress neemt immers toe met de leeftijd. Er treedt ook meer glycatie op, en de lederhuid verstijft door het ‘karamelliseren’ van collageen- en elastinevezels. Zink genererende werkzame stoffen zijn nuttig om dit verouderingsmechanisme af te remmen.

Vermoeide ogen: ze accentueren sowieso tekenen van veroudering. De cliënten moeten begrijpen dat klassieke producten tegen wallen niet langer voldoende zijn. Hun formule voert het vocht af dat stagneert in de onderste oogleden. Vanaf 60 jaar en ouder zijn wallen echter van een andere aard: ze worden dan veroorzaakt door de verplaatsing van suborbitaal vet.

Pro-aginghuidverzorging, zei je?

Met zijn biologische huidverzorgingsproducten gericht op een gezonde huid is het Franse merk Absolution een koploper in het ‘pro-age’-schoonheidsaanbod. De biologische affiniteit van de planten optimaliseert het natuurlijke ecosysteem van de huid. Een gezondere en sterkere huid is ook het doel van het Rejuvenating Serum PCA Skin op basis van EGF en plantaardige stamcellen. Pharmos Natur was al pro-age nog voor het concept was ingeburgerd: Love Your Age Cream –
what’s in a name? – ondersteunt de huid met 7 werkingsprincipes en de energie van zuiver biologisch aloë-verasap. Payot is blij met het succes van zijn ‘vullende’ lijn met glow-effect, Roselift Collagène. Het merk richt zich ermee tot vrouwen die positief en welwillend tegenover tekenen van veroudering staan. Helemaal in lijn met de trend! Stralen zul je ook, na een behandeling in de cabine en thuis, in een zeer korte tijd, met Age Return Carboxy Therapy Klapp: een licht knisperend masker & gelduo dat fruitzuren loslaat op een rijpe, droge en schilferige huid die wat extra tonus en elasticiteit kan gebruiken. Voor Babor is leeftijd slechts een getal, en de nieuwe lijn Reversive bewijst dat met een uiterst doeltreffend complex dat de meest voorkomende tekenen van veroudering aanpakt. Dermalogica kiest op zijn beurt voor pro-aging met de lancering van het Phyto-Nature Firming Serum: het verfrist, verstevigt en revitaliseert onmiddellijk. Een prestatie die te danken is aan enkele van de krachtigste planten ter wereld, waaronder de camucamu uit het Amazonegebied: een superfruit dat 60 keer meer vitamine C bevat dan de sinaasappel! Wie happy aging zegt, denkt aan een gelukkige huid: de kostbaarste huidverzorgingsproducten van Sothys vormen alvast een goed begin. Crème Secret en Crème 128, vol hoogwaardige actieve ingrediënten, versterken de immuniteit van de huid met perzikbladglucanen, geïnfuseerd in zinnelijke texturen. Vochtgebrek is een permanent probleem voor de rijpe huid. Twee nieuwe gespecialiseerde producten van Nimue brengen soelaas: Hyaluronic Ultrafiller (krachtig hydraterend serum tegen veroudering, vervuiling en oxidering) en Hyaluronic Oil (cocktail van oliën doordrenkt met hyaluronzuur van de nieuwste generatie voor optimaal comfort). De pro-agingfilosofie houdt in dat we de huid helpen zonder haar te verstoren. Met boosters is het eenvoudig: Maria Galland Paris heeft er een voor elke behoefte. Een vaste waarde voor 60-plussers is Ultim’Boost Eclat. Schoonheid komt ook in druppelvorm met de drie vochtinbrengende, voedende en anti-verouderingsadditieven van Bernard Cassière.

Crédits photos : © Drobot Dean / © Ridok / © Pixel-Shot – AdobeStoc