Dossier | Dossiers

Peel je huid mooi

Van een verfdeur of je houten raamkozijnen verwijder je toch ook eerst de oude, afgebladderde verf vooraleer je ze een nieuw laagje geeft ? Met onze huid zou dat niet anders mogen zijn. Pina Carraggi, Skin Coach bij Procosmetics – House of Peeling, Valérie Vroome, verdeler van pHformula in België, Frankrijk & Luxemburg en eigenaar van Skincare by VV, Kim Neuhard, sales manager bij Simage en Lisa Vandegehuchte, vertegenwoordigster/formatrice bij Bernard Cassière getuigen over het belang van peelen als anti-agingremedie en lichten tegelijkertijd de sluier op inzake nieuwe ingrediënten en de do’s-and-don’ts.

Anja Van Der Borght

© Sofia Zhuravetc - Adobe Stock
© Sofia Zhuravetc – Adobe Stock

“Waarom hebben mannen geen rimpels op hun bovenlip? Omdat ze dagelijks scheren en aldus peelen. Dus dames: als jullie geen “barcode”-lijntjes boven de lippen willen, peel de lipcontour dan zachtjes om de twee dagen”, aan het woord is Kim Neuhard, sales manager bij Simage. We vroegen Kim en enkele anderen ook naar de definitie van een goede peeling.

Wat is voor u een goede peeling ?

PC : “Een goede peeling is toepasbaar bij een breed publiek: jong en oud, man en vrouw, acné en/of rimpels, gelaat en lichaam, … En op alle huidtypes, zelfs de gevoelige. Een goede peeling exfolieert maar reinigt, zuivert en ontgift de huid ook diep en geeft zuurstof. Een peeling moet ‘safe’ zijn voor de huid en mag zeker geen huidbeschadiging veroorzaken.”

KN : “Een goede peeling verheldert de huid, vermindert de rimpeldiepte en boost de celvernieuwing zonder dat je moet binnenblijven omdat je huid te rood of schilferig is.”

VV : “Een goede peeling stimuleert de huid zonder haar te beschadigen.”

Welke peeling is voor welk huidtype geschikt ?

VV : “Eigenlijk zijn peelings voor elke huid bestemd. Het is aan jou als schoonheidsspecialiste om de behandeling aan te passen aan de gevoeligheid van de huid. Voor gevoelige huidtypes ga je minder lagen leggen of langere tijd tussen twee behandelingen laten zodat de huid voldoende tijd krijgt om te herstellen.”

LV : “Het is inderdaad heel belangrijk om de juiste peeling toe te passen bij de verschillende huidtypes. De mechanische of korrelpeeling is het bekendst en ook voor de meeste huidtypes geschikt. Enzymatische peelings zijn vrij van korrels en aldus zachter. Ze zijn dus toepasbaar voor de gevoelige huiden maar zeker ook voor de acnehuiden waar we best zo weinig mogelijk ‘mechanisch’ op werken om te voorkomen dat de acné geactiveerd wordt. Fruitzuurpeelings kunnen dan weer – omdat ze een iets diepgaandere werking hebben – toegepast worden bij oudere huiden, verstopte huiden, doffe huiden of huiden met pigmentvlekken.”

Wat zijn jullie nieuwigheden op peelingvlak ?

VV : “De nieuwste peelings zijn zelfneutraliserend en worden laag op laag aangebracht zodat het risico op nevenwerkingen tot een minimum wordt beperkt.”

PC : “De Detox Peel van Nimue maakt gebruik van een nieuwe, thermische technologie op basis van een Triple Alpha Hydroxy Acid complex (glycolzuur, melkzuur en citroenzuur in combinatie met pompoenenzymen). Pompoenenzymen zorgen voor een zachte exfoliatie van de dode cellen waardoor de peeling dus perfect aangebracht kan worden op een gevoelige huid.”

KN : “Het gamma van Estime & Sens – een biologische cosmeceutical uniek in zijn soort – bevat een peeling op basis van het Skin Perfector Complex dat belangrijke tekenen van veroudering zoals uitdroging, verlies van stevigheid, rimpels en een doffe teint corrigeert. Het complex bevat onder meer fytinezuur, drie gradaties van hyaluronzuur met een verschillend moleculair gewicht (om op drie niveaus de huid diep te hydrateren) en PolyHydroxyAcids. PHA’s zijn biologische zuren die op natuurlijke wijze worden geproduceerd door fermentatie van hernieuwbare koolhydraten (aanwezig in honing en koninginnengelei). Chemisch en functioneel vergelijkbaar met AHA’s hebben PHA’s een hoger moleculair gewicht waardoor ze minder diep in de opperhuid kunnen doordringen en daardoor in mindere mate irritatie veroorzaken dan AHA’s. Ze zorgen dus ook niet voor fotosensitiviteit. Ideaal dus voor zwangere vrouwen en om tijdens de zomer te gebruiken.”

LV : “Het nieuwe, Poudre Exfoliante Douce van Bernard Cassière, een dieptereiniger zonder water, is een heel vernieuwend en supertrendy product. Dit poeder op basis van citroenzuur, rijst, haverpoeder, aloë vera en tarweceramiden bevordert de celvernieuwing en zorgt voor een stralende en frisse teint. Het volstaat om het in de handpalm te mengen met enkele druppeltjes water opdat het zich zo omvormt tot een zachte mousse. Het is dus eigenlijk een enzymatische peeling zonder korrel die de huid in alle zachtheid gaat reinigen en aldus geschikt is voor zelfs de heel gevoelige huiden, alsook de acnehuiden.”

“Waarom hebben mannen geen rimpels op hun bovenlip?

Iemand sprake me onlangs van tranexaminezuur, een nieuw ingrediënt dat ervoor zorgt dat peelings minder afschilfering van de huid genereren. Hebben jullie nog andere revolutionaire dingen inzake peelings ontdekt ?

KN : “Zeker, het feit dat een ‘biomerk’ als Estime & Sens ook een cosmeceutical lijn kan uitbrengen op basis van peelende ingrediënten als zuren. De nieuwe producten bevatten onder meer fytinezuur, een zuur dat in vele plantaardige bronnen zoals rijst zit en een dubbele werking heeft: enerzijds een zacht exfoliërend effect dat de huid gezond helpt te houden en zorgt voor ‘jongere’ cellen aan het huidoppervlak. Anderzijds regelt het de productie van melanocyten. Door de enzymatische omzetting van tyrosine in melanine te remmen, speelt fytinezuur een rol in de uitstraling en helderheid van het gelaat.”

Welke alternatieve peelings zijn er bijvoorbeeld voor mensen die allergisch zijn aan fruitzuren in peelings ?

KN : «“Ik denk dan meteen aan een korrelpeeling of peelings op basis van enzymen in plaats van fruitzuren.”

PC : “De kruidenpeeling van Dr. med. Christine Schrammek vormt een ideaal alternatief. Omdat de kruidenmix honderd procent plantaardig is en gedoseerd wordt volgens de gevoeligheid van de klant. Deze planten veroorzaken zo goed als geen allergische reacties. De Detox Peel van Nimue bevat zuren als glycolzuur, melkzuur en citroenzuur die geen allergische reacties generen daar Nimue gebruik maakt van een mix van zuivere zuren, in de optimale sterkte en concentratie.”

VV : “Ik zou het niet direct een alternatieve peeling noemen, maar een microdermabrasie of een micro-needling kan zeker als alternatief aangeboden worden.”

LV : “Mechanische en/of enzymatische peelings.”

Wat met peelen na de veertig ? Vele vrouwen durven dan niet meer te peelen omdat ze denken dat ze hun huid nog dunner maken terwijl hun doffer wordende huid er vaak net baat bij heeft. Wat is uw mening ?

LV : “Het is op elke leeftijd van belang om te peelen (en zeker bij rijpere huiden) omdat het celvernieuwingsproces naarmate we ouder worden vertraagt en de dode huidcellen zich bijgevolg sneller opstapelen met alle gevolgen van dien. Met andere woorden bij de oudere huiden is het des te belangrijker om goed te peelen, zowel in het instituut als thuis. Niet elke rijpere huid moet dezelfde soort peeling gebruiken maar de schoonheidsspecialiste kan daarin zeker goed advies geven.”

KN : “Met het juiste advies van een goed geschoolde schoonheidsspecialiste, kan er in samenspraak met de klant een verzorgingsplan worden opgesteld. Deze kan zacht beginnen peelen om te zien hoe de huid reageert. Gaandeweg kan het regime worden opgebouwd als we zien dat de huid sterker geworden is. Vaak is het net goed de huid ‘wakker’ te schudden omdat je zo de celdeling boost en je de huid net versterkt. Tegelijkertijd dient de klant thuis ook de juiste producten op maat te gebruiken om tussen de kuur/peels door de hydrolipidenfilm weer te herstellen.”

VV : “Na ons 40e vertraagt de celvernieuwing fel. Peelings stimuleren de celvernieuwing en zullen er dus voor zorgen dat de huid stralender wordt (door een dunnere hoornlaag) en haar vitaliteit behoudt.”

© Ihor - Adobe Stock
© Ihor – Adobe Stock

Peelen van de oogcontour ? Do of don’t ?

KN : “Dat kan zeker maar met hele, zachte peelende ingrediënten en zeker niet met een korrelpeel.”

VV : “De huid van de oogcontour is veel dunner dan op de rest van ons gelaat en kan sneller geïrriteerd geraken door de scrub. Verder moet je ook omzichtig te werk gaan en ervoor zorgen dat eventuele peeling(korrels) niet in het oog terechtkomen.”

LV : “De oogcontour wordt best vermeden tenzij bij een specifieke oogcontourbehandeling in de cabine. Bij Bernard Cassière omvat deze behandeling een specifieke gommage voor de oogcontour die deze in alle zachtheid gaat peelen. Doordat de schoonheidsspecialiste deze behandeling uitvoert is deze behandeling perfect veilig.”

PC : “In tegenstelling tot chemische peelings mogen de kruidenpeelings van Dr. med. Christine Schrammek op basis van 100% natuurlijke kruiden perfect heel kort bij de ogen worden toegepast en leveren ze ook fantastische resultaten op inzake fijne lijntjes en rimpels rond de ogen.”

Hoe vaak peel je best? Sommige esthetische artsen bevelen om de andere dag aan?

VV : “Als je met ‘peeling’ een scrub of mechanische peeling thuis bedoelt dan neem je enkel de bovenste huidcellen weg en mag je twee à drie keer per week peelen. Bedoel je de peelings met zuren in een instituut of bij de arts dan is één à twee keer per maand voldoende.”

LV : “Dit hangt af van het soort peeling en vooral het huidtype. Globaal gezien twee tot drie keer per week maar voor de gevoelige huiden zal dat eerder één tot twee keer per week zijn.”

Mag je het ganse jaar door peelen?

LV : “Ja. Enkel in de zomer worden fruitzuurpeelings afgeraden. Het is belangrijk om de huid sowieso nadien goed te beschermen met een hoge SPF.”

VV : “In principe mag je gans het jaar peelen op voorwaarde dat je de huid goed tegen de zon beschermt. Met een ‘vers’-gepeelde huid in de zon gaan zitten, is zeker niet aan te raden. De zon zou deze veel sneller doen verbranden en dus schade aan de huid veroorzaken.”

PC : “De peeling van Dr. med. Christine Schrammek kan op drie verschillende methodes bepaald door de hoeveelheid kruiden en de druk die de schoonheidsspecialiste hanteert (soft-medium-hard) worden toegepast. De soft en medium peelings mogen perfect het ganse jaar door worden toegepast terwijl de intense techniek zich eerder voor de wintermaanden leent.”

Wat met peelen na de zomer? Peel je zo dat bruine kleurtje niet weg ?

VV : “Een peeling zal de huidvernieuwing wel stimuleren, waardoor het kan lijken dat je minder bruin bent, maar de kleur is eigenlijk goed verdeeld in de huid.”

KN : “Het klopt dat je jouw bovenste dode huidcellen gaat wegpeelen waardoor er wel een frisse, mooie en gezonde glow ontstaat. Het pigment zit wat lager in de huid dus je bruine kleurtje ben je nooit volledig kwijt. Je ziet er trouwens veel jonger uit met een frisse huid dan met een gebruinde maar doffe huid. Dus ik zou zeggen: peelen maar!”

© DragonImages - Adobe Stock
© DragonImages – Adobe Stock

Hoe gebeurt het doorgaans dat een peeling uit de hand loopt (ik denk daarbij aan laser, chemische peeling, …) ?

PC : “De schoonheidsspecialiste past zich aan elke huidtype aan, behandeling per behandeling, door geleidelijk aan de duur en de sterkte van de peeling op te bouwen. Bij een kruidenpeeling heeft de schoonheidsspecialiste altijd volledige controle. Zij bepaalt zelf hoeveel kruiden ze gaat gebruiken en stopt de behandeling wanneer ze ziet dat de huid voldoende doorbloed is.”

VV : “Té veel en té snel is in negentig procent van de gevallen de oorzaak van het probleem. Als je te veel lagen legt en/of de huid de tijd niet geeft om zich te herstellen dan heb je dikwijls nevenwerkingen zoals roodheid of erge afschilfering of soms pigmentvlekjes (post-inflammatoire hyperpigmentatie – PIH).”

KN : “Ik kan vele redenen bedenken: een slechte intake, slechte begeleiding; de klant die de voorschriften van de arts/schoonheidsspecialiste voor de nabehandeling niet volgt, beperkte zonnebescherming, ..

Mag je na een peeling zomaar alles meteen doen (zon, sporten, sauna, …) ?

VV : “Na een peeling raden wij steevast aan om zeker gedurende een paar uur niet met water of warmte aan het gelaat te komen (niet zwemmen maar ook geen andere sporten, geen sauna, geen douche, …) En dit omdat water bepaalde professionele peelings kan activeren. Blijf ook uit de zon omdat die de gepeelde huid heel, heel snel laat verbranden.”

Andere do’s-and-don’ts inzake peelings ?

KN : «“Laat je goed begeleiden en spreek een plan af met je professionele schoonheidsspecialiste. Wees niet lui en peel thuis tussen behandelingen ook! Don’t overdo it! Of je kan je even goed door de zon laten verbranden! Je vervelt dan ook, maar zo hebben we nog niets gedaan aan de oorzaak en de oplossing is een gezonde huid creëren die zelf genoeg kracht en energie heeft om zich te regenereren. Epigenetica!”

PC : “De huid dagelijks blijven verder verzorgen met de juiste door de schoonheidsspecialiste aanbevolen producten is primordiaal. Het nieuw ThermoFlash Peel Mask van Nimue kan je thuis gebruiken om de resultaten van de behandeling te behouden en te versterken. Het is een peeling mask dat onmiddellijk resultaat oplevert: een strakke huid met een natuurlijke, gezonde uitstraling. Daarnaast bieden we ook handige doekjes op basis van de Triple AHA complex die de hele nacht mogen verder inwerken. De zuren blijven de hele nacht doorwerken wat in de ochtend een subliem resultaat geeft.”

VV : “Beveel jouw klanten aan om hun huid voldoende te hydrateren (meerdere keren per dag als ze voelen dat dat nodig is). Benadruk ook dat het belangrijk is dat de klant enkel de producten gebruikt die door de schoonheidsspecialiste worden aangeraden. Deze zijn immers aangepast aan de behandeling en zijn vrij van ingrediënten die de huid kunnen irriteren of beschadigen.”

Wat met lichaamspeelings, hoe belangrijk zijn die en zijn er zones waar je extra moet op focussen ?

LV : “Lichaamspeelings zijn heel belangrijk en worden al eens over het hoofd gezien. Jammer want de lichaamsproducten (melk, olie, …) zullen nadien veel beter inwerken en de huid zal ook veel beter gehydrateerd worden. Probeer ook extra te letten op voetzolen en hielen omdat deze meestal iets ruwer zijn en vaak (bij het peelen) stiefmoederlijk worden behandeld.”

KN : “Een lichaamspeeling vormt de ideale voorbereiding op een vakantie of een goede zelfbruiner. Peelen zorgt tevens voor een meer stralende, egalere huid die er ook weer jonger uitziet. Lichaamspeelings zijn ook belangrijk omdat ze zorgen voor een betere drainage van afvalstoffen. Ze helpen dus ook in het kader van afslanking.”

Is er iets dat u zelf nog wil toevoegen aangaande peelings ?

KN : “Peelen is de beste anti-agingremedie!” •