Dossier | Dossiers

Pubers over de vloer? Een cliënteel om te overtuigen

© Deniskomarov – Adobe Stock

Vroeger associeerden we de puberteit steevast met puistjes. Vandaag heb je generatie Alpha, geboren met schermpjes in hun handen. Op sociale netwerken pakken tieners allemaal uit met een gave huid (gefilterd of geretoucheerd). Daarom willen 12-16-jarigen ook ‘in het echt’ perfect zijn! 85% van hen* zegt cosmetische producten te gebruiken na het zien van tutorials van influencers. De hoogste tijd dus, om hen aan te tonen dat het instituut een uitgelezen plek is om een heldere en frisse huid te verkrijgen, veel meer dan TikTok. Waar wacht je op? 

*onderzoek uit 2016 door een Duitse vereniging uit de cosmetica-industrie. 

Catherine Malaise

Iedereen wil er graag op zijn best uitzien, dat is begrijpelijk op elke leeftijd. Voor een puber gaat het veel verder dan alleen maar willen behagen. Volgens een Ipsos/CerVe-enquête die vorig jaar werd uitgevoerd onder 8.000 tieners uit 14 landen, is 92% van hen geobsedeerd door zijn huidconditie. Een van de belangrijkste redenen is de angst om afgewezen te worden. Dove, dat campagne voert tegen het verlies van eigenwaarde, onthult dat 80% van de meisjes selfies plaatst om wat ‘bevestiging’ te krijgen van andere internetgebruikers. De meesten bewerken hun foto’s nog voor ze 13 zijn, in de hoop op een stroom van likes, smileys en bewonderende uitroepen (‘zo mooi’). Wie minder geluk heeft, krijgt hoongelach en vernederende uitlatingen over zich heen. Je zou je door minder gekwetst voelen. Anderen creëren dan weer een porseleinen poppengezicht, in de overtuiging dat ze zonder filters niet mooi genoeg zijn. Het lijken wel avatars. Kunnen we het hen kwalijk nemen dat ze veiligheden inbouwen tegen die prangende blikken? Ze zijn opgegroeid met het internet en hebben nooit een leven zonder sociale netwerken gekend.  

Een mix van psychologische en huidproblemen

Net als hun ouders toen ze dezelfde leeftijd hadden, ervaren ook tieners anno 2022 een vette huid als een dagelijks drama. De context is echter heel anders. Door al die bedrieglijke retoucheerapps beginnen zij te geloven dat zij de enigen zijn die last hebben van een vette huid, verwijde poriën, mee-eters en puistjes. Als followers van onwerkelijke modellen, voelen ze zich schuldig over hun huidproblemen. Zonder het zelf te beseffen. In de openbare creatieve ruimte van de sociale netwerken willen de voormalige iPad-baby’s allemaal graag bijzonder zijn. Psychologen belichten een andere hoek. Adolescenten zouden veel belang hechten aan cosmetica om opnieuw controle en zekerheid te krijgen. Met al haar hormonale omwentelingen en lichamelijke transformaties is de puberteit wel degelijk een zeer verwarrende periode! Ze gaat vaak gepaard met onzekerheid en schaamte over lichamelijke veranderingen die een nog onbekende seksualiteit inluiden. Het gevoel van controleverlies, typisch voor de adolescentie, neemt toe nu de gezinsbasis minder solide is dan vroeger: ouders die scheiden en nieuwe partners vinden, verhuizingen, plusbroers en -zussen, verandering van school, enz. Een ‘fris’ uiterlijk door toedoen van gelaatsverzorgingen kan een positieve hulp zijn, bescherming bieden. Sommige tieners weten zich erg omringd en groeien vol vertrouwen op, anderen niet. Er is geen gulden middenweg: je zult zelfverzekerde maar ook zeer terughoudende pubers over de vloer krijgen in je instituut. 

Jouw taak, als je ertoe bereid bent, …

… bestaat eruit aan ieders verwachtingen te voldoen: laatstgenoemden helpen om van zichzelf te houden en zichzelf te aanvaarden, eerstgenoemden bewijzen dat een schoonheidsspecialiste een betere raadgever is dan een 15-jarige blogger. 

… is om regelmaat en een beetje geduld bij te brengen aan jonge TikTokkers die het gewend zijn om vervelende schoonheidsfoutjes in één seconde uit te wissen.

… bestaat eruit om milde en beginnende acne te behandelen. Gevallen van ernstige acne moet je doorverwijzen naar een dermatoloog. Huidartsen zijn gelukkig minder enggeestig dan vroeger en zien nu ook het nut in van cosmetische verzorgingen als aanvulling.

Tienerhuidjes verwennen … Het zijn je klanten van morgen.

Kruip eens in hun huid

Leg ze uit wat er aan de hand is voordat je ze een verzorgingsroutine voorstelt. Wanneer testosteron alle hormonale teugels in handen heeft, gaan de talgklieren in overdrive met het produceren van talg. Die overvloed aan wasachtige substantie verstikt de huid. De huid in de middelste zone van het gezicht glanst voortdurend en wordt een broedplaats voor puistjes, witte en zwarte puntjes. “Wat is het verschil tussen een wit en een zwart puntje, mevrouw?” Een wit puntje of gesloten comedo is een porie die verstopt is door talgophoping, wat eruit ziet als een kleine witachtige massa. Een zwart puntje is een open comedo waarvan de talg oxideert en zwart wordt bij contact met de lucht. Als je toch bezig bent, leg ze dan ook enkele andere ingewikkelde termen uit. ‘Hyperseborrhea’ bijvoorbeeld, is de wetenschappelijke term voor de overproductie van talg, en een ‘adstringerende’ werkzame stof vernauwt uitgezette poriën. Zijn ze nieuwsgierig naar hoe een puistje ontstaat? De verstopte talg ontwikkelt zich tot een puistje zodra er een bacterie opduikt, de boel infecteert en een ontsteking veroorzaakt.

© Khorzhevska – Adobe Stock 

Gezocht: de boosdoener van acne!

Naam: ‘Cutibacterium acnes’. De meest voorkomende bacterie op de menselijke huid, maar veroorzaakt niet noodzakelijk acne-laesies. We ontdekten pas 2 of 3 jaar geleden waarom. In de haarfollikels wemelt het van verschillende ‘fylotypes’. De ‘neutrale’ veroorzaken geen letsels, de ‘virulente’ activeren ontstekingsmediatoren en produceren een kleverige biofilm die dode cellen vergaart en de poriën afsluit.

Hoe praat je met tieners? 

Stel je niet op als een tweede moeder: ze hebben er thuis al een, en naar haar luisteren ze nu net niet. Leg alles eenvoudig uit. En laat ze vooral in hun waarde.  Vergeet niet dat de pubers van nu zichzelf vaak als potentiële websterren zien! Pak het subtiel aan: gisteren waren ze nog een kind, maar nu haten ze het om als een baby behandeld te worden. Vermijd de indruk te wekken dat de verzorging vervelend zal zijn en spreek niet over een ‘onreine huid’. Pubers walgen sowieso van hun glimmende gezicht. Maak het niet erger met dat adjectief, dat te pas en te onpas door de cosmetica-industrie wordt gehanteerd. Je kunt hen misschien wel verrassen door over de positieve kant van talg te vertellen! De vette afscheiding (jakkes!) beschermt de huid ook tegen aanvallen van buitenaf en tegen uitdroging door, samen met zweet, de isolerende hydrolipidenfilm te vormen. Het is aan jou om uit te leggen dat je alleen het teveel moet verwijderen. Veel geluk!

Een volledige opleiding geven … zonder dat iemand het doorheeft  

Maak een aantal zaken duidelijk: 

1° reinigen is de sleutel tot het verbeteren van de vette huid. s Morgens en ’s avonds, met een pH-neutrale gel of schuim op basis van zuiverende en talgregulerende actieve bestanddelen: salie, rozemarijn, pepermunt, brandnetel, tea tree, citroen, grapefruit, zinkgluconaat. 

2° lotions zijn onvermijdelijk. Zij dienen niet alleen ter voltooiing van de reiniging, hun actieve bestanddelen vernauwen ook verwijde poriën: alchemilla, klis, toverhazelaar, eucalyptusbloesemwater. 

3° zachtheid en respect zijn cruciaal in de behandeling van een vette huid, terwijl tieners die afschuwelijke talg het liefst met een hogedrukreiniger zouden willen elimineren. Wijs op het gevaar van: zeer alkalische zepen en oppervlakte-actieve stoffen die ‘schuim produceren’, spoelen met (hard) leidingwater, alcoholhoudende lotions, scrubs met korrels die mogelijk te hardhandig worden ingewreven en ontstoken puistjes irriteren. Laat je jonge klanten kennismaken met lichte peelings met AHA’s of glycolzuur: ze verwijderen overtollige talg, dode cellen en vuil zonder te wrijven.

4° alles wat bijtend reinigt veroorzaakt een onvermijdelijk reboundeffect. Op het eerste gezicht werkt het matterend (en is het dus zeer verleidelijk), maar een plotselinge en kunstmatige uitdroging van de huid dwingt de talgklieren om meer talg te produceren en het verloren vocht te compenseren. Kortom, tieners die denken het probleem te kunnen oplossen met een schokbehandeling zullen de situatie alleen maar erger maken. Het is de verkeerde aanpak: de huid wordt steeds vetter… 

5° een vette huid kan dorstig zijn. Een regulerende en vochtinbrengende crème is dus essentieel, zowel ’s morgens als ’s avonds.   

6° vet behandelen met vet werkt! Een biocompatibele plantaardige olie zoals hazelnootolie, afwisselend ’s avonds aangebracht, kan de huid kalmeren, de talgafscheiding verminderen en essentiële voedingsstoffen leveren. Pubers zullen dit vreemd vinden, maar jouw uitleg kan hen overtuigen. De huid neemt het vet aan de oppervlakte waar en ziet dit als een signaal om er zelf geen meer te moeten aanmaken, met minder talgproductie als gevolg.

Vergeet niet dat schoonheid voor hen moet samengaan met plezier!

Laat hen JA zeggen tegen:

– vaste make-upremovers. Je jonge klanten zullen je ongetwijfeld vragen of het geoorloofd is. Ja, want die trendy blokken zijn geen zepen, maar syndets met een pH-waarde die dicht bij die van de huid ligt. Hun samenstelling op basis van olie (olijf, pruim, abrikoos) en galamboter heeft schimmelwerende, antibacteriële en regulerende eigenschappen: vitamine A, B, C, D, zink, salie- en tea tree-extracten, enz.

– micellair water met oppervlakte-actieve stoffen die zacht genoeg zijn om niet te veel vet te verwijderen, noch een overmatige talgafscheiding uit te lokken.

– zelfschuimende zuurstofmaskers: door de omgevingslucht op te vangen, doen ze fijne belletjes bruisen op de huid, die aldus wordt geprikkeld. Deze ‘champagne’-maskers maken de huid schoon en fris. 

– zwarte maskers met actieve kool. “Bedoel je afkomstig uit de mijn? ” Uiteraard niet, het is een plantaardig poeder gemaakt van natuurlijke materialen die rijk zijn aan koolstof (hout, schors, bamboe, kokosnootschalen). Het poreuze oppervlak absorbeert verontreinigende stoffen, toxines en onzuiverheden als een vloeipapier. Het risico dat deze kool in mee-eters verandert is nihil – integendeel hij ontstopt ze!

Comedogeen of niet-comedogeen?  

Alweer een concept dat wat uitleg behoeft! ‘Comedogene’ ingrediënten zijn bestanddelen die de poriën kunnen verstoppen door een ophoping van talg. Zelfs wanneer de poriën verstopt zijn, gaan de talgklieren door met hun activiteit. Hallo, puistjes en mee-eters! Hoewel de term niet gereglementeerd is, verwijst ‘niet-comedogeen’ naar een product zonder occlusieve ingrediënten: filmvormende minerale wassen en oliën afgeleid van koolwaterstoffen, bijenwas, diverse plantaardige wassen, lanoline, gommen, harsen, siliconen, enz. 

Let op: talg van een slechte kwaliteit of overtollig talg kan de poriën vanzelf verstoppen.  

© Halfpoint – Adobe Stock 

Overloop je verzorgingen voor een vette huid  

Hoe krijg je ze zover? Je bent tenslotte geen betweterige blogger … Vergroot je kansen door producten te kiezen die hen erg aanspreken. Voor hen moet alles snel gaan (roll-ons die puistjes in 2 dagen doden, zullen vlot verkopen), een fijne ervaring garanderen (lekkere geurtjes, leuke looks, sensationele texturen: gels in de vorm van ijsblokjes, bruisende maskers of peel-offs), en ze gebruiken het liefst producten die mooi zijn om naar te kijken en een positieve boodschap uitdragen. De kleine broertjes en zusjes van Greta Thunberg die present waren op de ‘vrijdagen voor het klimaat’ zullen alles wat je hen aanbiedt waarschijnlijk kritisch onderzoeken. Wat hen logischerwijs tevreden stelt, zijn overwegend natuurlijke ingrediënten en een reycleerbare verpakking die tot een minimum beperkt is en bovendien ecologisch ontworpen en navulbaar is. 

Voor een geslaagde check-up moeten ze weten dat ze ook ZELF veel in handen hebben! Een natuurlijke remedie: stoppen met prutsen aan puistjes en mee-eters, gezicht beschermen tegen de vakantiezon (een verdikte, gebruinde huid leidt tot verstopte comedonen en een reboundeffect zodra het weer school is) en gezonder eten. Vet en suiker schransen zorgt voor een insulinepiek, wat de ontstekingen activeert – precies dat waar acne en talg dol op zijn. Echte maaltijden met verse groenten, vis, noten, enkele zuivelproducten, fruit, groene thee zijn zoveel beter dan junkfood … Ouders zullen je dankbaar zijn voor je advies!

80% van de adolescenten zegt last te hebben van acne en 71% heeft minder zelfvertrouwen.

(Studie 020 La Roche-Posay)

FYI by Lisine: de geboorte van een tienerreeks 

In het instituut vind je niet zo veel cosmeticalijnen voor tieners: we zijn dan ook blij met de komst van FYI.  FYI staat voor Fabulous, Young, Iconic. “Met zo’n naam willen we jongeren aanspreken die graag het beste van zichzelf geven op sociale media,” zegt Lisine. De lijn resulteerde uit een samenwerking tussen verschillende laboratoria in België, Frankrijk en Italië. Vooraf liet het merk een studie uitvoeren bij de pakweg 200 instituten die zijn producten afnemen. We wilden weten of zij interesse hadden om behandelingen op maat van adolescenten aan te bieden. Het antwoord was ja! Ook de medewerkers van Lisine ondervroegen meisjes en jongens uit hun omgeving. Het resultaat strookt met wat we verstaan onder FYI: een directe, educatieve toon met uitleg over de actieve ingrediënten (overwegend van natuurlijke oorsprong), een fris en dynamisch design, positieve boodschappen (“Because You Are) op de handig mee te nemen verpakking, een aangename maar genderneutrale geur, enz. De lijn werd geïntroduceerd op de laatste Estetika beurs en omvat alle nodige verzorgingsproducten voor een doeltreffende routine. Nu reeds een must-have zijn de AHA Peelings PADS om dode huidcellen, overtollige talg en vuil in één enkele beweging te verwijderen zonder uit te drogen. De prijs? Heel toegankelijk, want het is mama die betaalt als ze voor een behandeling komt. Haar budget is niet rekbaar. Het team van Lisine heeft er duidelijk over nagedacht… •


‘Sebumaniac’ SELECTIE speciaal voor tieners

© Alessandro Biascioli – Adobe Stock 

BABOR : reinigen in twee stappen vinden ze fun! Eerst de legendarische olie Hy-öl en daarna zijn onafscheidelijke aromatische kompaan Phytoactive Combinaison.

MARIA GALLAND PARIS : D-510 gel SOS Anti Imperfections droogt ontstoken puistjes in een paar dagen uit.

SOTHYS : Masque Purifiant aux 2 Argiles matteert de huid en verdoezelt onvolkomenheden in alle zachtheid. Bestaat ook als micropatch om ’s nachts te laten inwerken op een specifiek puistje. 

BERNARD CASSIERE : de hele Imperfection-lijn op basis van citroenmunt. Fantastische geur!

PAYOT : om kleine occasionele puistjes sneller te doen verdwijnen, is Pâte Grise L’Originale Payot ideaal. Voor een ‘gezonde huid’ heeft Payot een doeltreffend serum, houtskoolmasker, getint verzorgingsproduct, …

PHYTOMER : werkzame bestanddelen uit de golven van de oceaan, fijn om te gebruiken, mooie blauwe flesjes gemaakt van recycleerbaar plantaardig materiaal. Wees maar zeker dat pubers de duik zullen wagen! Bestseller: Oligopur Crème Contrôle Hydra-Matifiante en het vederlichte Acnipur Fluide, met een golf van aanvullende verzorgingsproducten in hun kielzog. De Eau Marine alcoholvrije lotion is top.

GUINOT PARIS : spectaculaire, snelle en langdurige resultaten dankzij twee krachtige werkstofcomplexen. Het eerste, ‘Sebocidine’, reguleert de talgafscheiding en heeft een zuiverende antimicrobiële werking (Microbiotic Mousse en Lotion). De tweede, ‘Acnicidne’, verfijnt de poriën, kalmeert roodheid en elimineert glans (Masque Pur Equilibre, Gel Ciblé Imperfection, Sérum Acnilogic). Iets wat jongeren graag zullen horen: het merk draagt ook zorg voor de planeet met milieuvriendelijke procedures die zelfs gecertificeerd zijn. 

GERMAINE DE CAPPUCINI : Pure Expert Oily Skin dagcrème is niet vet, verzachtend, hydraterend en matterend. 

ABSOLUTION : dit Franse merk is veganistisch, ecologisch, biologisch en visueel aantrekkelijk. Kortom, het heeft alles in huis om de jeugd te behagen. De Booster Pureté en de 15-daagse Cure Peau Nette in single-dose formules zijn echte wild cards voor matheid en evenwicht.  

RHEA : met het systeem van B-Doses en basiscrèmes ontdekken ze hun persoonlijke huidverzorgingsroutine. Makkelijk en leuk! 

ANUBIS : de Regul Oil-verzorgingsproducten zijn een echte aanrader tegen ontstekingen. De Cleansing Cream zorgt voor evenwicht in de vochthuishouding en regelt de talgproductie. De Roll-On Concentrate Equilibre pakt acne specifiek aan en gaat littekenvorming tegen. 

LUNO 21 : plaatsnemen onder de Chromo IO S 21 is voor hen al een belevenis op zich … en het helpt uitstekend tegen twee typische problemen van de puberteit: acne via chromotherapie, striae via elektrostimulatie.