Dossier

Minerale make-up: schatten uit de natuur


We weten intussen allemaal dat minerale make-up over het algemeen beter is voor onze huid dan klassieke make-up. Tenminste als je de juiste kiest. Debby Vlerick, halftijds saloncoach voor Bellapierre, Esther van Meer, International Technical Training Manager bij Maria Galland Paris, Winny Van Dijck, ceo van make-upgroothandel.be en Kim Neuhard, Sales Manager bij Simage, vertellen.

Anja Van Der Borght

©Babor

‘Minerale make-up’ is – zoals de term al laat vermoeden – make-up op basis van mineralen oftewel op basis van chemische verbindingen die in de natuur worden gevormd en die we bijvoorbeeld terugvinden in gesteenten. Een selectie van deze mineralen geschikt om op onze huid aan te brengen, wordt poederfijn gemalen en verwerkt in make-up. Ijzeroxide, bijvoorbeeld, wordt gehanteerd als een natuurlijke kleurstof en geeft pigment aan het make-upproduct. Daarnaast zorgt het ervoor dat de make-up lang houdt, niet uitloopt en zelfs waterafstotend is. Zinkoxide werkt ontstekingsremmend en fungeert als natuurlijke zonnefilter terwijl boornitride een goede hechting van de make-up in de hand werkt.

“Minerale make-up werd al gebruikt in de oudheid”, vertelt Winny Van Dijck, ceo van make-upgroothandel.be, ons. “Culturen uit de Oudheid gebruikten gemalen, natuurlijke mineralen als middel om kleur op de huid aan te brengen. Denk hierbij aan (gelaats)decoratie, maar ook aan camouflage tijdens oorlogen, … Wij houden zo van minerale make-up omwille van zijn eenvoud.” Bij minerale make-up denken we voornamelijk aan poeders zoals foundation, bronzer, oogschaduw en blush maar minerale make-up is ook verkrijgbaar in de vorm van andere texturen zoals lippenstift, mascara of wenkbrauwpotlood. Om die texturen te bekomen worden er oliën, wassen of andere natuurlijke ingrediënten aan de mineralen toegevoegd. Soms worden er ook andere – minder positieve – stoffen aan de make-up toegevoegd. “Van zodra een make-upproduct 51 procent aan minerale ingrediënten bevat, mag het zichzelf als ‘mineraal’ bestempelen”, vertelt Debby Vlerick. “Maar tussen 51 en 100 procent zit veel verschil. Let er op dat de minerale make-up die je gebruikt vrij is van talk en vulstoffen (die de poriën verstoppen) of andere schadelijke stoffen. Leg je klanten uit dat ze beter niet online kopen maar zich persoonlijk laten adviseren bij de schoonheidsspecialiste of make-upartieste.”

En quoi le mHoe onderscheidt goede minerale make-up zich ?

WVD : “Goede minerale make-up onderscheidt zich door de herkomst van de ingrediënten. Het gebruik van goedkope ingrediënten resulteert in een goedkoop product. Wij bij Bellapierre gebruiken bijvoorbeeld geen bismutoxychloride omdat dit een vulmiddel is. We stoppen liever zoveel mogelijk pigment in onze formules, zo streven we steeds naar de hoogste kwaliteit.”

KN : “Goede minerale make-up onderscheidt zich doordat hij ingrediënten bevat die in de huid blenden als een tweede huid en die heel fijn gemalen zijn. Ook de fijnheid van de mica die gebruikt wordt, is primordiaal. Mica zorgt voor een mooie, gezonde glow op de huid en wordt vaak gebruikt in oogmake-up. Als deze mica evenwel niet heel fijn vermalen is, kan hij irritatie geven.”

EvM : “Het is ook belangrijk dat er een goede kwaliteit van pigmenten gebruikt wordt zodat je een natuurlijk effect behoudt.”

© Krzysztofulanski – Adobe Stock

Wat zijn de voordelen van minerale make-up ?

KN : “Minerale make-up voelt aan als een tweede huid, werkt verzorgend en geeft minder kans op irritatie en ontstekingen. Je ziet de make-up ook niet liggen op de huid.”

Welke minerale make-up is voor welk huidtype geschikt ?

EvM : “Minerale make-up is geschikt voor alle huidtypen, maar in het bijzonder voor de vette, gevoelige huiden. Door de hoge dekkingsgraad heb je maar een dun laagje make-up nodig om roodheden en oneffenheden te camoufleren.”

DV : “Minerale make-up is zelfs aanbevolen door dermatologen voor de allergevoeligste huidjes. Mensen met bepaalde huidproblemen (zoals acne) merken na enkele weken minerale make-upgebruik zelfs een positieve evolutie van hun huidconditie door de zinkoxide in de minerale make-up. In een mineraal product zit ook titaandioxide, deze biedt UVA en UVB-bescherming.”

WVD : “Minerale make-up kan vanwege zijn zachte karakter voor alle huidtypen gebruikt worden en voor alle zones van het gelaat. In tegenstelling tot klassieke make-up, is minerale make-up niet-comedogeen (hij zal de poriën niet verstoppen) maar is hij wel hypoallergeen. Zelfs de meeste gevoelige huid kan minerale make-up verdragen. Veel mensen denken dat een mineraal poeder de huid zal uitdrogen, maar dat is helemaal niet het geval! Wat de huid uitdroogt, zijn de vulstoffen en additieven die bepaalde cosmetische fabrikanten er aan toevoegen. Wij bij Bellapierre gebruiken ook geen talk waardoor onze foundation de huid juist zal hydrateren.”

KN : “Voor de vette huid hebben wij een specifiek mattifying powder en voor de droge huid een breed aanbod minerale make-up met voedende ingrediënten.”

Wat met minerale make-up op een welbepaalde leeftijd. Do’s of don’ts ?

KN : “Minerale make-up is gezond voor de jonge huid in het algemeen en voor iemand die last heeft van acne in het bijzonder. Maar de make-up is ook uitermate geschikt om te gebruiken op oudere leeftijd omdat hij rimpeltjes niet accentueert.”

WVD : “Minerale make-up is geweldig, omdat het niet in de fijne lijntjes kruipt en de lichtreflecterende pigmenten helpen om eventuele onvolkomenheden te vervagen. Voordat je de minerale make-up aanbrengt, kan je de huid best hydrateren met een primer. Een zijdezachte primer vult de rimpels waardoor je een vlekkeloze finish zal bekomen. Verder is het belangrijk om laagje per laagje te werken en met dunne laagjes te werken. Door te dikke laagjes aan te brengen, zie je de make-up liggen en krijg je een maskereffect. Onze minerale loose foundation draaien wij in cirkelvormige bewegingen in de huid in. Verder zullen we brows dun aanzetten, waardoor je een liftend effect verkrijgt. Té dikke wenkbrauwen gaan al gauw zakken en laten je er ouder uitzien.”

EvM : “Op latere leeftijd verliest de huid haar natuurlijke glans. Daarom adviseren we om enkel de T-Zone lichtjes met minerale make-up te poederen. De wangen dus niet. Dit geeft een hele mooie, natuurlijke uitstraling.”

Veel mensen denken dat een mineraal poeder de huid zal uitdrogen, maar dat is helemaal niet het geval!

Zijn er nog andere do’s en don’ts inzake minerale make-up ?

WVD : “De voorbereiding van de huid is heel belangrijk. Maar dit geldt voor elke make-upapplicatie. Je wil natuurlijk zeker zijn dat je met een gereinigde en gehydrateerde huid begint. Een primer is een bonus, maar niet noodzakelijk. Gebruik blush om zo een mooie gloed aan te huid te geven. Op deze manier ziet de huid er frisser uit.”

Zijn er momenten wanneer je minerale make-up best niet gebruikt en wanneer wel ?

WVD : “Minerale make-up kan altijd gedragen worden, zelfs op het strand dankzij zijn geïntegreerde SPF voor UVA & UVB bescherming. We raden wel af om met minerale make-up te gaan slapen, hoewel het technisch gezien wel zou kunnen omdat de mineralen de poriën niet verstoppen. Je kan minerale make-up zelfs gebruiken na huidbehandelingen. Als je minerale make-up dagelijks gebruikt, zal het huidverbeterend gaan werken.”

EvM : “Tijdens de mondmaskerplicht heb ik veel met mijn minerale poeders gewerkt tegen ‘maskné’ en irritaties in het kingebied. Minerale make-up is uiterst geschikt voor acnehuiden. Minerale make-up verstopt de poriën niet waardoor de huid kan blijven ademen. Een probleemhuid verbergen onder een laag synthetische make-up kan problemen als acne, rosacea of psoriasis net verergeren.”

Hoe minerale make-up combineren met zonnecrème/zonneproducten ?

DV : “In minerale make-up zit titaandioxide die een UVA- en UVB-bescherming biedt. Ik werk zelf met Bellapierre en zij bieden een SPF van 15 à 20 per laag. Hiermee kan je dus ook gaan opbouwen. Volstaat dit niet dan raad ik aan om boven de dagcrème een SPF-shield aan te brengen. Doorheen de dag adviseer ik mijn klanten een mineraal product met SPF 50 zoals de Sunday Brush. Dit kan makkelijk boven de make-up aangebracht worden.”

EvM : “Momenteel is een natuurlijke uitstraling dé trend en egaliserende minerale poeders passen daar perfect in.”

Heeft u weet van nieuwe ontdekkingen inzake minerale make-up ?

KN : “Er komt steeds meer minerale make-up met voedende en huidverzorgende ingrediënten op de markt.”

EvM : “Maria Galland Paris introduceerde dit voorjaar de ‘513 Poudre Libre Hydra Mattifiante’, een innovatief, transparant en los poeder met ingekapseld water voor een instant fris effect. Het poeder vervaagt oneffenheden en matteert de huid onmiddellijk. Dankzij vitamine B3 helpt de formule om de hydratatie en gladheid van de huid te verbeteren. De ultralichte textuur garandeert een verbeterde, natuurlijk ogende teint. Uiteraard kun je dit poeder gebruiken om jouw make-up te fixeren, maar ook als je geen vloeibare foundation gebruikt, geeft het je gezicht een natuurlijke en egale uitstraling. Het was afgelopen zomer mijn favoriete make-upproduct, zeker toen de mondmaskers nog verplicht waren.”

© Sofia Zhuravetc – Adobe Stock

Jullie hebben minerale producten met verzorgende ingrediënten zoals hyaluronzuur. Zijn er op dat vlak nieuwe combinaties op de markt gekomen ?

EvM : “Onze minerale poeders bevatten inderdaad hyaluronzuur; het verzacht fijne lijntjes. In onze ‘515 Fond De Teint Poudre Minerale’ is bovendien kokosolie en gardenia-extract verwerkt. Kokosolie helpt vochtverlies te voorkomen en ontstekingen te verminderen. Het heeft antibacteriële eigenschappen en kan wondgenezing bevorderen. Gardenia-extract heeft milde ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen. Vandaar dat het zo fijn is voor acnehuiden.
Bovendien is het een ‘los’ poeder; het sluit de huid niet af waardoor de anaerobe bacteriën zich niet kunnen vermeerderen.”

Wat met de houdbaarheid van minerale make-up. Hoe lang kan je die bewaren ?

DV : “Mineralen blijven lang houdbaar, waardoor er geen conserveermiddelen nodig zijn. Een honderd procent mineraal product zoals de producten aan Bellapierre hoef je nooit weg te gooien. Dan heb ik het wel enkel en alleen over de poeders. Alle producten die vloeibaar of crèmeachtig zijn, bevatten water. Daar is dus een bewaarmiddel aan toegevoegd waardoor deze producten minder lang bewaren, ongeveer veertien maanden. Wanneer je bij een product een andere geur of textuur opmerkt, gooi je het best meteen weg.”

Heeft u een leuke anekdote inzake uw ervaringen met minerale make-up ?

KN : “Ik herinner me een moment dat ik er een oudere dame mee gemaquilleerd had. Ze vertelde me dat ze tijdens het maquilleren zo haar rimpels in haar hals zag verdwijnen al vanaf de eerste borstelstreek.”

Is er iets dat je zelf nog wil toevoegen inzake minerale make-up ?

EvM : “Ik vind het belangrijk dat de (minerale) make-up die je gebruikt van goede, professionele kwaliteit is. Momenteel lijkt het idee te heersen dat als het minerale make-up is, het altijd goed en beter is. Echter, ook in minerale make-up is er verschil in kwaliteit en effectiviteit. Ik ben er van overtuigd dat er in de toekomst meer en meer hybrideproducten op de markt zullen komen die de combinatie van verzorging en make-up optimaliseren.”

WVD : “Naast de kwaliteit van de ingrediënten van de minerale make-up, is het voor ons bij Bellapierre ook zeer belangrijk dat de make-up cruelty free en fair trade is. Hier hechten we veel belang aan. We zien immers steeds meer artikelen verschijnen over kinderarbeid in minerale make-up. Onze producten zijn fair trade, maar ook cruelty free. We love everyone!” •