Dossier

Het geheim van de steen…


Edelsteen rollers, lavastenen en massage tools zijn vandaag helemaal in! Ze verhogen de intensiteit en werkzaamheid van een schoonheidsbehandeling in het instituut aanzienlijk.

Sylvia Silvester

Le secret des pierres
© Prostock-studio – Adobe Stock

Oerkracht

Al heel vroeg in de geschiedenis werden warme stenen gebruikt voor de behandeling en verzachting van bepaalde aandoeningen. Die technieken zijn vandaag ook bij ons opnieuw ingeburgerd, denk maar aan de warme lava stenen die sinds jaren frequent gebruikt worden bij massages in het instituut. Dat bepaalde kristallen en (half)edelstenen energetische kracht bezitten, is een bewezen feit. Daarom hebben een aantal bedrijven edelsteen rollers en gladde massagestenen op de markt gebracht, die gebruikt worden in specifieke schoonheidsbehandelingen en in combinatie met bepaalde verzorgingsproducten. Enkele voorbeelden: Likami, White Lotus van Studio Puur, Akasha Blends, Label Chic, Odacité,…

De techniek van het gebruik van de “Gua Sha” is een traditionele geneeswijze die in Azië al honderden jaren wordt toegepast. Het principe is dat een instrument met een glad oppervlak gebruikt wordt om druk uit te oefenen op de huid om bepaalde lichamelijke klachten te verlichten maar ook om de toestand van de huid te bevorderen. Wat doen de kleursteen massagehulpjes en -rollers in de praktijk van het schoonheidsinstituut? Ze helpen de huid te ontspannen, verminderen spanning in de spieren, strijken wallen glad en bevorderen de bloedsomloop. Ze ondersteunen een aantal behandelingen in het instituut (in combinatie met speciale verzorgingsproducten) Elke ochtend en/of ’s avonds gebruikt, verbeteren ze de algemene conditie van de huid, ze stimuleren de collageenproductie en bevorderen de werking van de lymfen. Bij regelmatige behandelingen wordt de huid gladder, steviger en verminderen fijne lijntjes en rimpels. Met de Gua Sha methode worden bovendien acupressuurpunten langs de twaalf hoofdmeridianen van het gezicht geactiveerd.

Dat bepaalde kristallen energetische kracht bezitten, is een bewezen feit.

In de praktijk

Je kunt ze online kopen en zelfs in de supermarkt maar wie in het instituut wil werken met kleursteen rollers of massagestenen, kiest best voor een betrouwbare leverancier zodat je er zeker van bent dat de halfedelstenen ook over de juiste eigenschappen beschikken.

Over de werking van de edelsteenrollers hadden we een gesprek met Marie-Christine Verloo, eigenares van instituut Beauty with Senses in Brasschaat die lange jaren ervaring heeft in het werken met stenen en sinds korte tijd ook met edelsteen massagehulpjes.

Marie-Christine: “Ik heb gekozen voor de White Lotus producten die zijn vervaardigd uit échte kristallen. Ze zijn allemaal handgesneden en op geen enkele manier chemisch behandeld, in tegenstelling tot veel andere kristallen die in omloop zijn op de markt. Een chemische behandeling verandert de aard van het kristal om het gemakkelijker en goedkoper te maken om te snijden en dat kan niet de bedoeling zijn. White Lotus onderscheidt zich ook door het aanhechtingssysteem van de edelsteen aan de roller waardoor deze onmogelijk kan breken. Ook heel belangrijk is dat de stenen nadat ze met de hand zijn gesneden, worden opgeslagen en verkocht in een doos met de beste kwaliteit zijde: dit was de traditionele manier om kristal te bewaren in het oude China omdat het de energetische eigenschappen van het kristal behoudt. Hoe gebruik je ze? Elke “tool” is gemaakt uit een andere soort kleursteen en heeft zo zijn eigen energie en unieke helende eigenschappen. De edelsteenrollers zijn ook ideaal voor thuisgebruik omdat ze zo compact en handig zijn. Met de rollers is het makkelijk om alle plaatsen op het gezicht te bereiken, zoals rond de neus en onder de ogen.”

Le secret des pierres
© New Africa – Adobe Stock

Hoe begonnen?

Marie Christine Verloo : “Vlak voor de lockdown ben ik met deze edelsteenrollers en Gua Sha stenen begonnen. Na aankoop van de stenen heb ik een cursus gevolgd. Daarna heb ik de tools op mezelf en kennissen getest. Wat het effect is? Eerst en vooral voelen de edelstenen heel fris aan, je oefent lichte druk uit en je voelt dat er een verbetering komt in de bloedcirculatie. Onmiddellijk daarna zie je een gezonde glow en opgezwollen ogen ontzwellen. En het werkt ook drainerend op de lymfeklieren. Voor een stimulerend effect werk je naar boven, daarna naar beneden. Tijdens de edelsteenroller massage gebruik ik deels een gekartelde, deels een gladde steen. Elke edelsteen en Gua Sha steen heeft zijn eigen energie en een eigen werking, voor de behandeling mag de klant zelf kiezen welke edelsteen hem of haar het meeste aantrekt. Daarnaast werk ik ook als sinds 2000 met de stenen van La Stone Therapy: dat zijn zowel lavastenen uit Mexico als marmer stenen uit Pakistan. Die stenen hebben honderden jaren in de natuur gelegen en zijn opgeladen met allerlei heilzame mineralen, enz.

Kies voor een betrouwbare leverancier.

De behandeling gebeurt met warme én koude stenen. De stenen hebben een ontgiftend, relaxerend en verkwikkend effect. Ik masseer ook altijd de nek en schouders met de warme en koude stenen tijdens de gezichtsbehandeling en ik leg ze op de chakra’s en werk op de meridianen. Klanten zeggen vaak bij de La Stone Therapy met warme en koude stenen: “Ik heb niet gevoeld dat je stenen in je handen had tijdens de massage…”: de stenen passen zich heel natuurlijk aan bij je eigen lichaamstemperatuur. Het voordeel is dat een behandeling met stenen veel minder arbeidsintensief is voor mij en toch heel intensief werkt op harde en gespannen spieren, de stenen doen het halve werk! De stenen liggen voor ontsmetting in een ketel met water waaraan Tea Tree is toegevoegd, dat wordt steeds vervangen. Om op te laden leg ik de stenen een keer per maand buiten bij volle maan, ook als het bliksemt. De platte half edelsteen schijfjes en de edelsteenrollers leg ik gewoon regelmatig buiten of op de vensterbank waar de zon schijnt. In elk geval: ik werk nog steeds met dezelfde set warme en koude als in 2000: als je ze goed verzorgt, reinigt en regelmatig oplaad, gaan ze levenslang mee. Je moet ze natuurlijk niet laten vallen…”. •

Le secret des pierres
© Karelnoppe – Adobe Stock

Uit welke stenen kun je kiezen?

  • Rozenkwarts is een van de populairste stenen om mee te werken. Het is de ideale energetische steen die verzachtende, versoepelende en kalmerende eigenschappen heeft. Voor de normale, gemengde, gevoelig en ontstoken huid.
  • Zwarte obsidiaan is een natuurlijk kristal gevormd uit snel afkoelende lava. Het heeft de eigenschap negatieve energie en stress uit ons lichaam te halen.
  • Blauwe sodaliet biedt een zichtbare lifting en een stimulerende gezichtsmassage die fijne lijntjes, diepe rimpels, donkere kringen, gezwollen oogleden en andere zwellingen aanpakt.
  • Jade heeft een zuiverende energetische werking en ontgift. Voor de normale, vette en voor acne gevoelige huid.
  • Amethist: zuivert en verhoogt de concentratie. Voor de normale, droge en gevoelige huid.
  • Toermalijn werkt zuiverend, reinigend en ophelderend. Voor de normale en gevoelige huid.
  • Bergkristal geneest, absorbeert afvalstoffen en reguleert. Voor alle huidtypes.
  • Aventurijn is een steen die gebruikt kan worden op elk huidtype maar vooral geschikt is voor de normale tot vette huid. Het heeft anti-inflammatoire eigenschappen, helpt om de huid gladder te maken, verzacht de oogomtrek.
  • Bianstone uit China: kan voor elk huidtype gebruikt worden. Deze steen bevat heel wat mineralen en neutraliseert negatieve ionen. Het helpt de bloedcirculatie te verbeteren en heeft een positief anti-ageing effect en stimuleert de bloedcirculatie.

Akasha Blends biedt een kleursteenhulpje in de vorm van een grijze agaat paddenstoel die gebruikt wordt voor massages. De steen wordt voorverwarmd en geeft zalige verlichting aan verkrampte spieren.

Ook heel origineel bij hetzelfde merk: een oogroller met een rozenkwarts balletje dat de oogomtrek masseert in combinatie met een aantal verzachtende en verzorgende natuurlijke oliën waaronder camelia olie en granaatappelolie. Een topverwenner!

Weetje : Wat is een kleursteen? “Kleursteen” is de benaming van een edelsteen die geen diamant, robijn, saffier en smaragd is. Edelstenen worden nl. ingedeeld per hardheid en kleurstenen of sierstenen zijn zachter dan diamant, robijn, saffier en smaragd… Die laatste vier zijn per definitief niet de duurste stenen op aarde, sommige uiterst zeldzame stenen die zachter zijn, kunnen veel hogere prijzen halen op de internationale markten…