Dossier

Afvallen met golven


Naast anti-aging is afslanking ongetwijfeld de grootste business inzake het streven om er zo lang mogelijk mooi, fit en gezond uit te zien. Wetenschappers en fabrikanten gooien er elk jaar weer enorme budgetten tegenaan om de meest effectieve state-of-the art technologie te ontwikkelen. Apparaten met elektromagnetische pulsen en/of ultrasone golven zijn het nieuwste nec plus ultra voor zij die met resultaat cellulitis willen laten verdwijnen en vet omvormen tot spieren. Wij probeerden enkele van de nieuwste technieken uit.

Door Anja Van Der Borght

Maatwerk en personalisatie hebben de laatste jaren in heel wat domeinen aan belang gewonnen. Ook op vlak van afslanking en lichaamsversteviging is dat niet anders. “De ene klant heeft enkel last van huidverslapping waardoor we onze focus moeten leggen op het steviger maken van de huid, terwijl iemand anders plaatselijk vet heeft dat we moeten proberen weg te laten smelten en nog iemand anders eerder spierversteviging wenst”, zo vertelt Laura Smid, schoonheidsspecialiste verbonden aan Carpe Clinic in Antwerpen. “Vaak merken we evenwel dat klanten kampen met een combinatie van de drie problemen en zijn er meerdere behandelingen met diverse technieken nodig om een eerste zichtbaar resultaat te boeken.” Die multi-disciplinaire aanpak met behandelprogramma’s op maat, groeit meer en meer uit tot de standaard omdat hij nu eenmaal de mooiste resultaten geeft in functie van de behoeften van de klant. “Veel hangt ook af van hoe snel de klant resultaten wil zien en hoeveel tijd hij ter beschikking heeft”, gaat Laura verder. “Bij cryolipolise moet je al gauw een maand tussen de behandelingen laten. Werken we met de Z Field, een apparaat dat focust op spierversteviging, dan moet de klant bij voorkeur twee keer per week voor een behandeling komen. De High-Energy Inductive Treatment met de Z Field van het Duitse Zimmer AestheticDivision is trouwens het nieuwste van het nieuwste op vlak van afslanking. Het apparaat gaat door middel van elektromagnetische pulsen via voorgeprogrammeerde settings de spieren laten samentrekken maar ook in omvang doen toenemen. Het Z Fieldapparaat dat werkt volgens het principe van de MRI-scan gaat de spieren op moleculair niveau doen samentrekken waardoor de spier zich op het allerfijnste niveau terug zal ontwikkelen. Bij elektrostimulatie – een andere populaire techniek – gaat de samentrekking ervoor zorgen dat je weer spier opbouwt terwijl je met elektromagnetische stimulatie bij wijze van spreken tot in de cel die spier en dat weefsel terug gaat stimuleren en extra spier aanmaken. Naarmate we verouderen, worden onze spieren lang en plat en gaan ze steeds minder mooi kort en bol staan wat maakt dat de huid die erboven zit losser gaat zitten. Meer spierdefinitie of spierdimensie maakt dat de huid errond weer strakker gaat zitten.”

Hoe werken elektromagnetische velden

Elektromagnetische velden kunnen zonder vervorming of verlies cellen, weefsels, organen en botten binnendringen alwaar ze de elektrochemie van weefsels activeren en de functie van cellen en celmembranen verbeteren. Het elektromagnetische veld stimuleert bijgevolg zenuwcellen, spieren en bloedvaten. De techniek is niet nieuw en werd al geruime tijd gehanteerd in de kinesitherapiewereld waar hij werd aangewend voor personen die na een ongeval immobiel waren geworden en weer moesten revalideren en hun spieren moesten leren gebruiken. “Zoals dat zo vaak gaat, hebben ze gemerkt dat deze techniek kon ingezet worden voor esthetische doeleinden”, zo vertelt Laura. “Bijvoorbeeld als je buikspieren hebt maar geen aanleg om een mooie sixpack te creëren, kan je deze techniek aanwenden om jouw spieren toch wat meer zichtbaar te maken en te definiëren. Terwijl de kinesist het apparaat zal gebruiken om spieren op te bouwen, gaan wij het apparaat gebruiken om het lichaam te contouren. Behandelingen in kuurvorm geven de beste resultaten. Na een zestal beurten zie je reeds het verschil. Net zoals de ene bij het sporten sneller spieren zal aanmaken dan de andere, zie je sneller resultaat bij de ene dan bij de andere.”

Weg buikje

De behandeltijd van de High-Energy Inductive Treatment met de Z Field hangt af van de zone. “Voor de buik moet je een halfuur rekenen”, vertelt Laura. “De buikzone is sowieso de zone die het meest met dit apparaat wordt behandeld omwille van de definitie die het apparaat genereert. Ofwel pakken we de middelste buikspieren aan ofwel nemen we ook de schuine mee en dan gebruiken we de twee koppen. We gebruiken het apparaat ook op de onderrug om de spieren in de onderrug wat te versterken bij mensen die kampen met lage rugpijn. Dat is dan weer meer het kinesitherapeutische aspect van het apparaat. Als je rugproblemen hebt dan is de buik namelijk moeilijker te trainen. De Z-field is geen oplossing maar een extraatje en ook de bovenbenen en de billen zijn heel populair om met het apparaat te behandelen. Het is wel de bedoeling dat je het apparaat met andere dingen combineert zoals gezonde voeding en sport.

Contra-indicaties bij elektromagnetische golven

De standaardcontra-indicaties zijn van toepassing: zwangerschap, pacemaker maar ook piercings in de buurt van de zone die je gaat behandelen of protheses kunnen een probleem stellen, net zoals het spiraaltje… vooral als de klant zijn buikzone wil aanpakken. “De behandeling van vrouwen met een spiraaltje gebeurt bij ons op eigen risico”, vertelt Laura. “Het is belangrijk dat de klant na de behandeling even bij de gynaecoloog op controle gaat.”

In de praktijk

De twee koppen van de Z Field worden met grote rekken boven de kleding op het lichaam  aangebracht; er is geen geleider of gel nodig. De Z Field doet ons denken aan de populaire thuisriem van vroeger. “Die werkte met elektropulsen”, vertelt Laura. “De toestellen van thuis geven een signaal door naar de sinaps – het begin van de spier – waarna de zenuw het signaal doorgeeft aan de spier. De Z Field werkt op zijn beurt met magnetische pulsen die rechtstreeks in de spier terechtkomen waardoor je tot dertig keer meer volume in één keer op je spier kan hebben. Met andere woorden de elektropuls legt een langere weg af naar de spier zelf dan de magnetische puls.”

“We kiezen de intensiteit tussen 1 en 100 Hz in functie van de pijngrens van de klant en generen zo een fellere samentrekking variërend van 10 procent tot 100 procent”, aldus Laura. Echt pijnlijk is de behandeling nooit. De schoonheidsspecialiste verhoogt immers de intensiteit tot we zelf beslissen dat we de bovengrens hebben bereikt. We ervaren twee soorten pulsen. De lange puls kan je vergelijken met het diepe gevoel dat je hebt als je langs iemand met een drilboor staat. De lichte pulsen ervaren we vooral als kleine schokjes. Op geen enkel moment is de behandeling evenwel onaangenaam.

Drie-in-één

Grote nieuwigheid op vlak van apparaten met elektromagnetische en ultrasone golven is het Japanse PYR Sword. De parabolische methode van het PYR Sword combineert drie technieken (de parabolische smelting (melt), de parabolische impuls en de massage en drainage die samen een verbranding van vetten teweegbrengen en cellulitis aanpakken.

Hoe werkt het?

“Het PYR Sword gaat allereerst de dikte van de vetlaag meten door een elektromagnetische golf uit te zenden vanaf de parabolische antenne in het midden van het apparaat”, vertelt schoonheidsspecialiste en formatrice Isabelle Lefèbvre. “De weerkaatste golf geeft meteen een indicatie van de dikte van de vetlaag. De informatie die de antenne ontvangt, wordt onmiddellijk naar de elektroden doorgestuurd. Het apparaat past vervolgens de sterkte van zijn impulsen aan de dikte van de vetlaag aan. Dit gebeurt volledig automatisch en pijnloos. Eens het vetgehalte op de te behandelen zone is gemeten, gaat het apparaat zelf aan de slag. Het enige wat jij als schoonheidsspecialiste doet naargelang de pijngrens van de klant, is de intensiteit van de behandeling aanpassen. Het PYR Sword maakt gebruik van continue, hoogfrequente, ultrasone golven gefocaliseerd in de vorm van een bol die het vet doet wegsmelten. Deze driedimensionele, parabolische methode stelt je in staat een veel grotere zone te behandelen dan wanneer het apparaat op een tweedimensionele manier zou werken. De sterke trillingen en de emissie van warmte doen de vetcellen ontbinden. De haarvaten van het onderhuidse weefsel worden ontdaan van de druk die de hypertrofische vetcellen en de cellulitis uitoefenen. De ultrasonegeluiden werken in op de vernauwing van het weefsel (opper- en lederhuid) en de collageenproductie.”

Dankzij een specifiek impulssignaal en door middel van middengolven trekt het toestel de spieren – van de meest oppervlakkige tot de diepst liggende – sterk samen. Dit ervoeren we op bepaalde zones als pijnlijk.

Last but not least, zorgt de massage met het apparaat – effleurage en petrissage – voor lymfedrainage, drainage van de bloedvaten en tonifiëring van de huidlagen. Geleidelijk aan verminderen de vetcellen en cellulitis. De verhoogde collageenproductie en de verbetering van de bloedsomloop maken de huid elastischer, gaver en mooier en dit al na één behandeling. Een behandeling duurt twaalf minuten per zone. Buik, billen, benen, rug en armen kunnen behandeld worden.

Modern zwaard

Het PYR Sword doet wat denken aan een zwaard, alleen is het dikker (530 x 55 x 40 mm) en minder puntig. Het is aangenaam om te gebruiken en heel makkelijk in onderhoud. Het werkt op een batterij, die je op het bijgeleverde laadstation oplaadt. Het systeem is geautomatiseerd en het programma past de functies aan de instellingen voor elke klant aan.

Isabelle voert tijdens de behandeling een massage uit met behulp van het zwaard om zo de afvoer van de gedesintegreerde vetten en cellulitis, alsook de uitscheiding van afvalstoffen van de celstofwisseling te bevorderen. Het bloed kan gemakkelijker circuleren en de zuurstof en de voedingsstoffen worden over de aangrenzende cellen verdeeld. “Tijdens het masseren, kan je een pompeffect creëren via opwaartse bewegingen, een bijzonder doeltreffende werkwijze in geval van een slechte doorstroming van het lymfevocht”, aldus Isabelle. “Je kan het zwaard ook gebruiken in impulsmodus. In dit geval hoef je niet de hele tijd aanwezig te zijn. Voor een nog beter effect op de spieren plaats je het zwaard dan onder de heupen of de buik van de klant. Dankzij de rondingen en de fijne spits van het PYR Sword kan je ook de fijne delen van het lichaam in impulsmodus behandelen. De massage ervoeren wij als bijzonder aangenaam maar van het ogenblik de impulssignalen in werking treden, kan je de behandeling op sommige zones als pijnlijk ervaren. Maar hoe zeggen ze dat ook weer: wie mooi wil zijn, moet lijden?

Foto’s: © New Africa – AdobeStock / © chagin – AdobeStock / © master1305 – AdobeStoc