Dossier

Durf je nek uit te steken!

De hals was altijd al het meest verwaarloosde onderdeel van de schoonheidsroutine van de vrouw. Het verlies aan stevigheid in deze zone wordt steevast met leeftijd geassocieerd. “Maar dat was vroeger”… Nu is er immers de text neck: het krampachtige gebruik van smartphones en tablets tekent de hals van de jongsten ver voor hun tijd en versnelt de verslapping bij de oudere generaties. Ons hyperverbonden dagelijkse leven maakt duidelijk wat schoonheidsspecialisten ons altijd al probeerden te vertellen: de hals is een zone om nauwlettend in de gaten te houden. Uitkijken dus, dames!

Catherine Malaise

©Valua Vitaly - Adobe Stock
©Valua Vitaly – Adobe Stock

Kraagrimpels, verslapping, de eerste tekenen van zwakte die de huid verkreukelen, hangwangen, de gevreesde ‘kalkoenennek’,… Elke vrouw heeft wel een goede reden om de eeuwige afwezige in haar cosmeticarituelen op te nemen. Wat kunnen we haar aanbieden om deze cruciale zone goed te behandelen? Tips, behandelingen, technologieën: we maken de balans op van wat er zoal werkt om de hals te verstevigen, glad te strijken, te liften en te ontkreuken.

De aard van de huid, oorzaak van veel ellende …

De huid van de hals is twee keer dunner en droger dan die van het gezicht. Ze is arm aan talgklieren en verstoken van de bescherming van een krachtige hydrolipidenfilm. Alles maakt haar kwetsbaar: zon, wind, koude, wrijving van kleren en sieraden. Bovendien belasten we ze voortdurend en rekken we ze uit met onze hoofdbewegingen. De meeste vrouwen kijken elke ochtend kritisch naar de rimpels in hun gelaat, maar dat hun hals een hoogrisicogebied is lijkt volledig aan hen voorbij te gaan. Nochtans is de hals een belangrijk element in het verleidingsarsenaal…

Jouw bondgenoot: het alarmsignaal van de text neck

Dankzij de text neck heb jij het als schoonheidsspecialist steeds makkelijker om de jongere generatie mee te krijgen of veertigplussers te overtuigen om te investeren in een speciale halsverzorging. Aanvankelijk verwees de term text neck naar de spierstijfheid die gepaard gaat met het gebruik van smartphones en tablets. Nu beschrijft hij het voornaamste gevolg van met gebogen hoofd naar een schermpje staren: de technologierimpel! Deze grote dwarse rimpel verraadt dat de huid, ook al is ze nog jong en elastisch, zich in een kwalijke plooi heeft gezet. Nefast gewoon, voor een gladde hals. Door voortdurend op onze gsm te kijken, trekken we de platysmaspier samen, die mede verantwoordelijk is voor de huidspanning. Ze rekt uiteindelijk uit en vormt een groef. Bij een oudere huid verergert de text neck de problemen alleen maar en vormt hij een extra aandachtspunt voor de verzorging…

Al sinds de oudheid bekleedt de hals een centrale plaats in het vrouwelijke verleidingsarsenaal. Niet te verwaarlozen dus…

Wat veroorzaakt halsrimpels?

  • Leeftijd: de aanmaak van collageen en elastine neemt jaar na jaar af. Naarmate de ondersteunende vezels in de lederhuid schaarser worden, wordt de huid dunner en zakt ze uit onder invloed van de zwaartekracht.
  • Herhaalde gewichtstoename en -verlies: in het eerste geval smelt het vet en sleept de huid mee. In het tweede geval trekt de huid zich niet altijd terug en verslapt. Gedaan dus, met jojodiëten!
  • Hormonale veranderingen: de daling van het oestrogeenniveau in de menopauze is verantwoordelijk voor een afname van de productie van ondersteunende vezels.
  • Verzwarende extrinsieke factoren: Overmatige blootstelling aan de zon, roken, gebrek aan slaap, stress, voeding met weinig vezels en essentiële vetzuren, te veel vetten en snelle suikers.
  • Erfelijkheid: een deel van het uitzakken is genetisch bepaald. Sommige cliënten hebben nog steeds een mooie hals, zelfs als ze de 50 voorbij zijn. Daarvoor mogen ze hun genen bedanken, ongetwijfeld geholpen door een gezonde levensstijl, cosmetische verzorging en bescherming tegen de zon.
  • Oxidatieve stress: het vermogen van huidcellen om weerstand te bieden aan vrije radicalen hangt eveneens af van een genetische factor. Gelukkig kunnen we versterking bieden met antioxiderende huidverzorgingsproducten en voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidante vitaminen.
© Elenavolf - Adobe Stock
© Elenavolf – Adobe Stock

Ook de lichaamshouding speelt een rol …

De hele dag door een goede houding aannemen en niet vergeten de nek te strekken: het helpt om een stevige en goed gevormde nek te behouden. Gratis, gemakkelijk en nuttig om een text neck-rimpel en onderkin te voorkomen. Coach je cliënten en leer ze:

  • de ‘Kiss in the Sky’-methode: ga rechtop zitten, hoofd achterover gekanteld, haal diep adem, strek de nek en tuit je lippen alsof je de hemel wilt kussen. Houd de positie ongeveer tien seconden vast, laat los en herhaal ’s morgens en ’s avonds drie keer.
  • een techniek om jezelf groter te maken: ga zitten of staan, schouders omlaag en ontspannen, zet je hoofd recht en stel je voor dat het aan een draad hangt. Dit kan je op elk moment van de dag doen.
  • nekgymnastiek: de nekspieren moeten elke dag worden getraind. Spreek de klinkers A-E-I-O-U meerdere keren op een overdreven manier uit, waarbij je de nekspieren aanspant. Om de nek te ontspannen: wikkel je handen errond, kantel je hoofd een beetje en draai het naar rechts en naar links. Als tegenbeweging voor het ontspannen: steek je kin omhoog naar het plafond, breng je kaak naar voren, houd 30 seconden vast.

Dagelijkse routine: preventie vóór alles!

Wat je vooral duidelijk moet maken: de hals in de dagelijkse verzorgingsroutine integreren is van groot belang om rimpels te voorkomen. Bij het verwijderen van make-up en de huidreiniging: de huid met ronddraaiende bewegingen beroeren, zodat ze niet onnodig wordt uitgerekt. Scrub wekelijks met korrelvrije exfolianten en zachte gebaren om irritaties te beperken. Vervolgens, HYDRATEREN: de huid van de hals is structureel dorstig, en het gebrek aan vocht laat snel sporen na. Gebruik vanaf de leeftijd van 25 jaar vochtinbrengende crèmes om de regeneratie van de opperhuid te stimuleren. Hun textuur moet vloeibaar en licht zijn om de huid niet te verzwaren.

De beste behandelingen om de hals gladder en steviger te maken?

Vanaf de leeftijd van 20 jaar (je kunt maar beter zo vroeg mogelijk beginnen met de verzorging van de hals) tot 30 jaar kan de cliënt haar gebruikelijke dag- of nachtcrème gewoon mee op de hals smeren. Simpel en effectief. Vanaf 40 begint jaar begint de huid te verschralen maar nog niet uit te zakken. Een gerichte verzorging en rijkere formules zijn dan aangewezen. Samenstelling: onmiddellijk liftende en verstevigende werkstoffen met een ‘gladstrijkend’ effect op reeds gevormde rimpels (graansuikers, rode algen, silicium, koperpeptiden, NMF, enz.). Als de hals wat pafferig wordt, zijn verfijnende formules zeer nuttig. De texturen moeten een omhullend effect hebben en tegelijkertijd een massage vergemakkelijken. In het algemeen hebben de schoonheidsspecialisten de laatste jaren hun inspanningen opgevoerd om efficiënte behandelingen ‘speciaal voor de hals’ te ontwikkelen.

Twintig of dertig jaar geleden waren er nog maar weinig ‘speciale halsverzorgingen’.
Dat is ondertussen wel anders!

De manier van aanbrengen speelt een rol

Goede verzorgingen moeten ook op de juiste manier worden gebruikt om er het beste uit te halen. Leer de klant hoe het moet. 1. Bereid de huid voor door er met de vingertoppen op te tokkelen. Zo breng je het bloed naar de oppervlakte, dat de actieve bestanddelen vervolgens meevoert. 2. Verwarm het product enkele seconden in je handen om het vloeibaarder te maken, zodat het beter penetreert. 3. Breng het aan met lange neerwaartse bewegingen – niet opwaarts! – om de richting van de spier te volgen en de lymfatische drainage te bevorderen. 4. Masseer de rest in op de achterkant van de hals: de huid heeft daar meer tonus maar kan ook last krijgen van ouderdomstekenen.

50+ en 60+: de verslapping wordt erger

De huid zakt initieel onopvallend uit, maar eenmaal de 50 – 60 voorbij versnelt het proces. In sommige gevallen ziet het er niet fraai uit: verslapte huid, onderkin, hangwangen, kalkoenhals. De platysma (platte halsspieren) verouderen verschrikkelijk: verticaal, al dan niet symmetrisch. Dat is het gevolg van hypertrofie en de scheiding in twee van de plastysmaspier die nauw met de huid verbonden is. Uiteindelijk verdwijnen zelfs het kraakbeen van de luchtpijp en de ondersteunende botstructuren. Die veranderingen dragen bij tot de algehele teloorgang van de huid! Vaak steekt de verslapping van de hals schril af tegen een vrij goed verzorgd gelaat, wat het probleem nog moeilijker verteerbaar maakt voor cliënten. Bij hen maak je logischerwijs de beste kans om je investering in hightech toestellen en uitrusting terug te verdienen…

© Viacheslav Lakobchuk - Adobe Stock
© Viacheslav Lakobchuk – Adobe Stock

Technologieën die redding brengen

LPG: fitness voor de huid

Endermologie, een techniek die als referentie geldt voor het mechanisch stimuleren van de huid, reactiveert op natuurlijke wijze de aanmaak van steunvezels, collageen en elastine. Het voordeel: een onmiddellijk en langdurig effect op de tonus. De Lift 20, de LPG-behandelingskop, werkt met precisie: deze persoonlijke kit is geschikt om gelaat, hals, decolleté en buste mee te behandelen. Het merk biedt ook een cosmeticalijn voor het gelaat om de resultaten te optimaliseren. Le Soin Tenseur Fermeté, ultrageconcentreerd in hyaluronzuur, heeft een onmiddellijk effect dat de contouren zichtbaar herdefinieert, terwijl Le Soin Fermeté Affinant met Adipoless® als werkstof dubbele kinnen en mollige, vette halzen doet afslanken.

M.pen by Mesoetectic: precisiewerk

Op zoek naar een licht en betaalbaar toestel? Deze ‘pen’ is een van de klassiekers van de Spaanse fabrikant (in België verdeeld door Aestectic System Solutions). De beproefde techniek betekent nog steeds een grote vooruitgang op het gebied van dermo-epidermale stimulatie. De M.pen opent duizenden microscopisch kleine kanaaltjes in de opperhuid, wat de doorgang van specifieke stimulerende of regenererende actieve bestanddelen mogelijk maakt en de celregeneratie versnelt. Geleverd in ampullen voor eenmalig gebruik, om nekrimpels op maat te ‘herschrijven’…

Superboost® : het mesotherapie-effect, maar dan beter!

Zouden je cliënten ja zeggen tegen een infusie van een anti-agingcocktail met zo’n vijftig actieve bestanddelen? Je weet dat ze een hekel hebben aan naalden… De oplossing? Superboost® (Anubis Care) is geknipt voor je instituut. Het toestel werkt dieper in dan microneedling, met tal van mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan verjonging van de huid, die haar dichtheid terugkrijgt. De exclusieve en natuurlijke methode van Biofeedback is uitermate geschikt voor een uitgezette hals. Ze ontspant en versterkt de spieren, met een verstevigend effect. De opgevulde spiermassa compenseert het verlies aan volume. Slim!

De hals veroudert heel anders dan het gelaat.

LEDT.H.E.S Body System Skeyndor : remodelling over de hele lijn

Er schuilt kracht in eenheid: het apparaat (in België en Luxemburg beschikbaar gesteld door Consulta) combineert drie krachtige maar pijnloze technologieën. Rood ledlicht, elektrostimulatie en thermostimulatie worden gecombineerd met een drievoudig doel: verslapping tegengaan, vet en cellulitis verminderen, de contouren vormgeven en verfijnen. Het LED Body System is een fantastisch instrument om het lichaam te verfijnen, maar het kan ook uitkomst bieden bij een uitgezette hals. Skeyndor, specialist in huidverzorging, gebruikt een actief bestanddeel dat het fotoverjongende effect van rood ledlicht 3 tot 10 keer versterkt. Rood is de kleur die de celvernieuwing en de collageenproductie het best stimuleert door diep in de huid te dringen.

Ultrasonen of radiofrequentie? Celestetic heeft het antwoord.

“Wij bieden beide technieken aan omdat ze goed werken op huidverslapping en vervetting. Het hangt er maar van af wat de klant verwacht. Is er haast bij? Met gerichte ‘HIFU’-ultrasonen boek je sneller resultaat. In dat geval bevelen wij de ULTRALIFT II en een behandeling in 3 sessies aan. Neemt je klant liever de tijd om zo ook de kosten te spreiden? De gefractioneerde multipolaire radiofrequentie van het UPSKIN-apparaat is dan meer geschikt, ook al moet je 10 tot 15 sessies rekenen. Uiteindelijk is het effect hetzelfde. Met de UltraLift II blijft het effect tot 18 maanden.”

Cryo 21 : dubbele kin en vette hals aanpakken met koude

Luno-21 Equipment ontwierp de Cryo 21, een cryotherapietoestel dat even efficiënt werkt op het lichaam als op het gelaat. Onder de vele behandelingsopties zijn er verschillende die de hals corrigeren: rimpelvermindering, weefselversteviging, contouren verfijnen, vermindering van vetophopingen. Er is geen sprake van leegzuigen, inpakken of bevriezen van de te behandelen zone, en dat is alvast een hele geruststelling! De sessies (30 minuten) zijn best aangenaam en geven zelfs een gevoel van welbehagen. De schoonheidsspecialist heeft twee opties: ze kan met vooraf ingestelde parameters werken of in vrije modus als het nodig is om de temperatuur aan te passen aan het huidtype van de cliënt. Het toestel kan worden gecombineerd met een set chromo-handgrepen om de werking van koude en kleur te combineren. •


De ene hals is de andere niet: een selectie van doelgerichte verzorgingen

Parce vos clientes ne vieillissent pas toutes de la même façon,
elles attendent des soins adaptés à leur propre besoin.

© Magryt Adobe Stock
© Magryt Adobe Stock

Smartphone addict: aanpak van de text neck-rimpel

Je jongste klanten zullen in hun nopjes zijn met twee allesomvattende nachtverzorgingsproducten. De avondcrème ABSOLUTION is veganistisch, bevat 99% natuurlijke ingrediënten, werkt antioxiderend en regenererend en vermindert de musculaire microspanningen die rimpels in de hals veroorzaken. Zijn geheim: magnesium + zacht althea-extract. Als een knappe pyjama van actieve bestanddelen (aloë vera, hyaluronzuur, argan-, jojoba- en teunisbloemolie) compenseert de formule de effecten van te korte nachten. BotoNight RHEA strijkt ook rimpels en fijne lijntjes glad dankzij het ‘botoxachtige’ liftende effect van peptiden die addergif simuleren. Het ‘stralende ochtendeffect’ met een frisse en stevige huid wordt verzekerd door matrikinen en een ChronoComplex.

Vullen = hydrateren

Weggemoffeld onder sjaals en coltruien droogt de huid uit en boet ze in aan stevigheid. De oplossing van THALGO: de ‘hydro-fortificerende’ lijn Source marine, concentraten van remineraliserende actieve ingrediënten, mangaan en heel wat mariene micronutriënten verkregen uit microscopisch verpulverde algen. Het krachtige serum Hyaluronic Filler van NIMUE combineert een anti-verouderingswerking met intense hydratatie dankzij drie vormen van hyaluronzuur. De uitgedroogde halszone zit onder een laag dode cellen die haar dof maken. Het nieuwe Aqua Derm+ peelingapparaat van KLAPP verwijdert de dode cellen snel en effectief door de huid onder te dompelen in een hydraterend bad vol actieve ingrediënten. Aqua Dermabrasie is het geheime wapen van Hollywood-sterren voor een ‘gezonde gloed’…

Als gladstrijken de boodschap is

100 % natuurlijk: met l’Huile de Beauté visage à l’huile essentielle d’immortelle Bio PAYOT. Deze droge olie voedt, onderschept vrije radicalen en stimuleert de bloedsomloop, waardoor de conditie van de huid snel verbetert. Voor nog meer effect lanceert Payot zijn gua sha, een massagetool.

Integraal: BABOR’s luxueuze HSR Lifting anti-rides Cou et Décolleté pakt alle soorten rimpels van de hals en het decolleté aan, plus pigmentvlekken. De kracht schuilt erin rimpels bij de bron te bestrijden met een exclusieve combinatie van actieve bestanddelen, aminozuren en natuurlijk glucoside.

In de diepte: 1000 Mille La Crème Concentrée van MARIA GALLAND PARIS is een intensieve complete anti-verouderingscrème waarop rijpere huidjes zich maar wat graag zullen trakteren voor de feestdagen. De vele jeugdig makende actieve ingrediënten combineren appelstamcellen, witte truffel, 24-karaats goud…

Corrigeren en liften

Een taak voor serums die kopertripeptiden bevatten: echte metabolische bouwstenen van de huid die de verslapping daadkrachtig aanpakken door de fibroblasten aan te moedigen meer collageen en elastine te produceren. EGF Perfect Serum van CELESTETIC bevat groeifactoren om de interne celverjonging te orkestreren. Het Sérum Jeunesse Focus Fermeté, een klassieker van SOTHYS, heeft een stretchtextuur die huidverslapping helpt tegen te gaan. Het ondersteunt zowel uitgezakte gelaatstrekken als de hals. MEDIK 8 Copper PCA Peptides is tot slot een serum dat niet alleen inzet op antioxidanten om een breed spectrum van vrije radicalen te neutraliseren, maar ook een nieuwe actieve stof tegen huidveroudering bevat. Na drie jaar onderzoek en ontwikkeling is er een patent voor aangevraagd. Maximale doeltreffendheid gegarandeerd! •