Dossier

Serums ontsluierd


Serums zitten in de lift. Tatiana Vermeiren, Trainster Sothys voor Vlaanderen, Esther van Meer, International Technical Training Manager Maria Galland Paris, Karin Imschoot, verantwoordelijke voor de DLG Belgi. showroom in Temse en Ingrid Vander Zijpen, ceo Aesthetic Solutions getuigen over het hoe en waarom en ontsluieren voor ons de nieuwste trends en ingredi.nten inzake serums voor een stralende huid.

Geschreven door: Anja Van Der Borght

© Liudmila Dutko – AdobeStock

IN WELKE MATE ONDERSCHEIDT EEN SERUM ZICH VAN ANDERE CRÈMES?

Esther van Meer: “Normaal vormen een serum en de bijhorende crème een mooie synergie. Dit betekent dat de actieve werkstoffencombinaties in beide producten op elkaar zijn afgestemd. De percentages in een serum zijn evenwel hoger en met een liquide textuur. Los van elkaar werken de producten ook, maar samen vormen ze de ideale combinatie en tillen ze elkaar naar een hoger niveau. 1+1 = 3, zeg maar.”

Tatiana Vermeiren: “Serums zijn ontwikkeld voor een diepere werking in de huid. De bestanddelen zijn geconcentreerder en kunnen daardoor dieper in de huid inwerken. Een serum kan de onderste huidcellen
bereiken en zo van binnenuit naar buiten werken, terwijl een crème eerder dient om de huid te beschermen en de voedingstoffen in onze bovenste huidlaag vast te houden.”

WAAROM ZIJN SERUMS BELANGRIJK?

Tatiana Vermeiren: “Ze vormen een aanvulling op onze dagelijkse verzorging en sorteren een snel en grondig resultaat. We raden een serum wel altijd aan in combinatie met een crème omdat een serum niet de bescherming geeft die de huid nodig heeft. Een serum is meer een aanvulling om een beter resultaat te bekomen.”

Esther van Meer : “Een serum ondersteunt en verbetert het effect van een crème door middel van zijn hogere concentratie.”

Karin Imschoot: “Serums zijn de boosters voor de dag- en nachtcremes en versterken de synergie van de ingrediënten voor nog meer en betere resultaten. Serums bevatten krachtige ingrediënten en zeer hoge concentraties actieve bestanddelen die nog dieper in de huid indringen. Een serum is eigenlijk een extra hulpmiddel in het bereiken van je doel.”

HOE HEEFT U SERUMS DE LAATSTE JAREN ZIEN EVOLUEREN ?

Esther van Meer: “Bij Maria Galland Paris merken we dat het gebruik van serums de laatste jaren meer en meer een vast onderdeel is geworden in de dagelijkse beautyroutine van onze klanten. Vroeger werd een serum veelal gepositioneerd als een kuurproduct. De moderne vrouw gebruikt élke dag een serum onder haar dag- en nachtcrème.”

Tatiana Vermeiren: “De consument is zich vandaag de dag bewuster van zijn huid en haar noden en wil daar graag aan beantwoorden met een totaalverzorging. De laatste jaren werken schoonheidsspecialistes daarom meer en meer rond huidverbetering en zo hebben serums aan bekendheid gewonnen. Serums spelen namelijk een belangrijke rol bij huidverbetering omdat ze de huid van binnenuit gaan stimuleren. Daarnaast kregen de serums van Sothys een verschillende textuur om zo de huid telkens een andere impuls te geven. Ons ‘fermeté’ serum heeft een geltextuur die opspannend werkt terwijl het ‘reconstituant’ serum lipiden bevat waardoor de textuur van het serum rijker is en meer huidopvullend werkt. De klant kan dus zelf daadwerkelijk het verschil tussen de verschillende serums voelen en zal zo meer afwisselen en combineren naargelang de noden van de huid op dat moment.”

© Peterschreiber.media – AdobeStock

HEBBEN JULLIE CIJFERS AANGAANDE DE MARKT VAN SERUMS ?

Tatiana Vermeiren: “Bij Sothys in België en Luxemburg vertegenwoordigen de serums ongeveer tien procent van het zakencijfer. In 2020 stelden we een verhoging van dat marktaandeel vast, een gevolg van onze evenementen en lanceringen de afgelopen maanden waarin serums werden gepromoot.”

Esther van Meer: “Een hydraterend serum verkoopt erg goed in de zomermaanden omdat het door zijn lichte textuur gebruikt kan worden in combinatie met zonbeschermende producten. Tijdens de koudere wintermaanden en het skiseizoen merken we een duidelijke stijging in de verkoop van meer voedende serums op oliebasis. Deze zogenaamde water-in-olie (w/o) emulsies waarbij de waterfase als fijne druppeltjes in de oliefase is verdeeld, bieden een vettere buitenkant, wat fijner en beter is voor een huid in een koud skigebied. De meeste crèmes en serums zijn echter olie-in-water (o/w) emulsies waarbij de olie als fijne druppeltjes in de waterfase is verdeeld. Deze crème/serum voelt veel minder vet aan en is door zijn dunnere textuur aangenamer in de zomer maar door zijn waterbasis minder geschikt in de winter.”

WAT IS ER VOLGENS U TRENDY OP SERUMVLAK ?

Tatiana Vermeiren: “Serums die huidverbeterend werken, vormen de nieuwste trend. Alsook het mix and match principe waarbij de klant verschillende serums combineert. Zo brengt hij eerst het dunste serum aan en nadien nog een ander serum om zo op twee problemen of bekommernissen te focussen en twee doelen tegelijk te bereiken. Een andere optie is dat de klant een bepaald serum voor het gelaat gebruikt en dat combineert met haar serum voor de hals. Ze kan dus per zone een aangepast serum hanteren.”

Esther van Meer: “We merken dat crèmes en serums meer en meer worden gecombineerd met boosters. Een serum werkt op een reguliere huidbehoefte terwijl boosters de modernste manier zijn om instant aan een tijdelijke meer lifestylegerelateerde huidbehoefte te beantwoorden. Ben je een actieve vijftiger die veel in zijn kantoor vertoeft, dan gebruik je een booster met bijvoorbeeld 24 karaatsgoud, taurine en peptiden om jouw vale, doffe huid – veroorzaakt door het vele binnen zitten – weer te laten stralen, dit in combinatie met een serum en crème tegen huidveroudering. Iemand die veel gaat zwemmen en aldus in chloor vertoeft, zal bijvoorbeeld moeten focussen op hydratatie. Een booster kan los van een gamma worden gebruikt terwijl een serum altijd deel uitmaakt van een set met bijpassend crème.”

Ingrid Vander Zijpen: “Nieuwe, exclusieve technologieën die de huid echt ondersteunen maar vooral ook de huidconditie sterk verbeteren door gebruik te maken van zeer kleine moleculen zijn erg in trek.”

ZIJN SERUMS OOK GESCHIKT VOOR DE JONGERE HUID ? VANAF WELKE LEEFTIJD ?

Tatiana Vermeiren: “Daar waar onze huid tot ons 25e levensjaar continu nieuw collageen en elastine aanmaakt, neemt de celactiviteit vanaf de leeftijd van 25 jaar af en begint onze huid te verouderen. Sothys biedt serums aan voor ieder huidprobleem en dus ook voor alle leeftijden. Sommige jongeren onder de 25 hebben reeds baat bij een hydraterend serum. Zo kan je onder het motto – jong begonnen is half gewonnen – al een goede gewoonte aankweken en evolueren volgens de behoeften van jouw huid.”

Esther van Meer: “Schoonheidsspecialistes die aan de jongere huid geen serum adviseren, missen een kans. Vertel aan elke klant dat leeftijd bij het gebruik van een serum, geen rol speelt.
Onze ideale beauty routine voor thuis omvat – na de reiniging – drie stappen:
Stap 1: Boosten (een tijdelijk en lifestylegerelateerd probleem oplossen)
Stap 2: Verzorgen (met een serum en een crème)
Stap 3: Beschermen (met een product mét SPF 30 of 50+) tegen schadelijke omgevingsfactoren) Jongeren – ik spreek hier over twintigers – kunnen bijvoorbeeld beginnen met een hydraterend serum. Hydratatie is immers de eerste stap naar een mooie huid, op elke leeftijd. Hoe jonger je begint met een goede huidverzorging, hoe meer resultaat je zal kunnen genieten op latere leeftijd. Beter voorkomen dan genezen!”

© Pixel-Shot – AdobeStock

IS ER SPRAKE VAN NIEUWE, REVOLUTIONAIRE INGREDI.NTEN/ TECHNIEKEN, ZO JA, VERKLAAR?

Tatiana Vermeiren: “We hebben zes serums die voortkomen uit geavanceerd onderzoek waarbij we ons hebben gebaseerd op dermocosmetische technieken. Voor het Serum Unifiant dat zich focust op de huid met een dikkere huidkorrel of pigmentatie hebben we ons bijvoorbeeld gebaseerd op de werking van laser- en ledtherapie die de huidstructuur gaan verfijnen om een verjonging en een verbetering van de huidstructuur te bewerkstelligen. Het serum gaat geïnspireerd op de laser heel erg in de diepte werken door middel van bijvoorbeeld actieve, verhelderende bestanddelen als resveratrol. Het perfectorbestanddeel op basis van peptiden, exopolysacchariden afkomstig uit de zee en het Pore refiner system is geïnspireerd op ledtherapie die rimpels gaat gladder maken en de kwaliteit van de epidermis en het microbioom herstellen. Het Pore refiner system gaat de poriën verfijnen.”

Ingrid Vander Zijpen: “De Mesoestetic HA Densimatrix bevat hyaluronzuur in tal van verschillende mega- en kiloDalton groottes waardoor die moleculen zich in bijna elke huidlaag kunnen positioneren. Dat resulteert in een veel betere en diepere penetratie. Wanneer de huid intens gehydrateerd is, zal de huidconditie trouwens veel efficiënter verbeterd kunnen worden door middel van andere actieve ingrediënten die aansluitend worden aangebracht. Mesoestetic AOX Ferulic bevat op zijn beurt een zeer hoge dosis (15%) stabiele vitamine C maar ook 0,5% ferulinezuur en 1,5% protech cell complex. Deze nieuwe combinatie van hoogwaardige ingrediënten zorgt ervoor dat de verminderde huidweerstand onmiddellijk verhoogd wordt en de collageensynthese met maar liefst zes keer toeneemt.”

ZIJN ER OP SERUMVLAK NIEUWE ACCESSOIRES DIE NUTTIG ZIJN VOOR DE SCHOONHEIDSSPECIALISTE?

Tatiana Vermeiren: “Accessoires zijn niet noodzakelijk een toegevoegde waarde maar de bewegingen die je maakt bij het aanbrengen van een serum zijn dat wel. Breng het serum altijd aan met bewegingen van binnen naar buiten uit en til het ovaal van het gezicht op om de huid te liften. Het is belangrijk dat we als schoonheidsspecialiste de huid op de juiste manier behandelen. Als je voortdurend naar beneden wrijft, ga je de huidstructuur verslappen.”

Esther van Meer: “Madame Galland zei zelf altijd al: schoonheidsspecialisten hebben goud in hun handen. Wij zijn overtuigd van deze visie en werken daarom met honderd procent manuele, niet-invasie massagetechnieken. De handen van de schoonheidsspecialiste voelen immers spanningen, en oneffenheden in de huid alsook de huidtemperatuur. De schoonheidsspecialsite kan makkelijk voelen wanneer ze de druk moet aanpassen. Ze kan beter de intensiteit bepalen van hoe zacht of hoe hard ze op bepaalde plekken masseert als ze bijvoorbeeld spanningen voelt of op een bepaalde plek meer wil kneden. Handen zijn warm en verzorgend. Zo gaan handen een stap verder dan accessoires: handen geven je een goed gevoel.”

Ingrid Vander Zijpen: “De dopjes van de Mesoestetic-ampullen met voetje zijn zo handig dat je ze overal kan meenemen – zelfs in het vliegtuig – om zo jouw huid goed gehydrateerd te houden of te voeden of gewoon om ze een paar dagen na elkaar te gebruiken. Ze zijn bovendien steriel.”

© Utkamandarinka – AdobeStock

VEEL CONSUMENTEN KIEZEN HET VERKEERDE SERUM OF BRENGEN HET OP EEN FOUTE MANIER AAN.

Tatiana Vermeiren: “Het kiezen van het juiste serum is essentieel. Een diagnose door een professional is daarom noodzakelijk. Breng het serum aan voor jouw crème en breng het afhankelijk van jouw behoeften en noden één of twee keer aan; onder dag en/of nachtcrème.”

Esther van Meer: “Consumenten die een serum verkeerd aanbrengen, zijn niet goed geïnformeerd. Met intensief verzorgende producten zoals serums is het belangrijk dat de consument goed geadviseerd wordt. Hier is dan ook een belangrijke taak weggelegd voor de schoonheidsspecialiste! Door op professionele wijze uit te leggen hoe, maar ook waarom je een serum dient te gebruiken, maak je het verschil met andere distributiekanalen in de beautybranche zoals de parfumerie en het internet. Een serum wordt altijd gebuikt vóór de verzorgende crème!”

WAAROM MAG JE EEN OOGSERUM NIET TE KORT BIJ DE OOGRAND AANBRENGEN EN HOE WEET JE TOT WAAR JE KAN GAAN?

Tatiana Vermeiren: “Een gelaatsserum gebruik je beter niet op de oogcontour omdat de huid daar te dun is. De truc is om te stoppen bij het jukbeen. Voor de ogen zal je een aparte verzorgingslijn vinden. De nieuwe oogverzorgingsproducten van Sothys – goedgekeurd onder oogheelkundig toezicht – bieden zelfs de mogelijkheid om de producten op het bewegend ooglid aan te brengen.”

Esther van Meer: “De huid rondom je ogen is erg dun en gevoelig en de pH-waarde is iets anders dan de rest van je gelaat omdat er geen talgklieren aanwezig zijn. Elke oogverzorging breng je voorzichtig met je vingertoppen aan op de oogkasrand. Doordat je met je ogen knippert en ook ’s nachts je oogbol onbewust beweegt, verdeelt het serum zichzelf naar de wimperrand. Breng je een product te dicht bij je ogen aan, dan riskeer je dat het in het oog terecht komt, waarvoor het niet bedoeld is. Bovendien werkt het niet: een oogverzorging is gemaakt voor gebruik op de huid rondom het oog, niet voor in het oog. Je mag wel aan de buitenzijde van ogen, bij de fijne lachrimpeltjes verder naar buiten werken, maar nooit te dicht naar binnen.”

MERKT U BIJ DE EINDCONSUMENT DE LAATSTE JAREN EEN ANDER KOOPGEDRAG ?

Tatiana Vermeiren: “Wij merken dat vanaf de leeftijd van dertig de consument meer serums aankoopt.”

Karin Imschoot: “Heel zeker. Wanneer we klanten tijdens een verzorging in het instituut met een serum behandelen, zijn ze doorgaans meteen overtuigd en volgt ook de verkoop. We merken dat serums vaker worden verkocht. De klanten ontdekken meer en meer de kracht van het serum.” Een belangrijke markt dus die je als schoonheidsspecialiste best niet laat liggen!