Dossiers | Thema’s

Microneedling: elke tiende millimeter telt!


We hebben vandaag dan wel de mond vol van microneedling, toch is de techniek niet nieuw. Bovendien is hij ook niet geschikt voor alle huiden en moet je uitkijken welke naalden je waar gebruikt. Natacha Vanslambrouck, Senior Retail Educator Dermatuer, Ingrid Van Hees, huidtherapeute bij Carpe Clinic, Ingrid van Riet, dermatologe bij Carpe Clinic en Mar Le Beau zaakvoerster Denise Ramaekers geven ons hun tips & tricks.

Door Anja Van Der Borght

De allereerste gedocumenteerde microneedlingprocedure voert ons terug naar 1905, het jaar dat de Duitse dermatoloog Ernst Kromayer elektrische tandheelkundige boren van verschillende groottes hanteerde om littekens, moedervlekken en hyperpigmentatie te behandelen. Gelukkig is de techniek de laatste jaren enorm geëvolueerd. In 1997 gebruikte de Canadese chirug Dr. Camirand een tatoeageapparaat om operatielittekens na plastische chirurgie te behandelen. In 2006 werd door Dr. Desmond Fernandes de eerste dermaroller gecreëerd om rimpels en littekens met hypodermische naalden te behandelen. En vandaag komt het ene na het andere apparaat voor microneedling op de markt. Van rollers over microneedlingpennen tot grotere apparaten met verschillende koppen, er is heel wat keuze.

Maar wat is microneedling precies?

NV: “Microneedling wordt ook wel CIT (collageeninductietherapie) of MTS (microneedling therapy system) genoemd en is een doeltreffende techniek waarbij we door middel van zeer kleine micronaaldjes microkanaaltjes in de huid creëren die ervoor zorgen dat de natuurlijke wondheling gestimuleerd wordt. Door deze procedure gaan we de niet-inflammatoire groeifactoren triggeren, die de huid gaan regenereren zonder littekenweefsel te creëren. De niet-inflammatoire groeifactoren of keratinocyten zitten vooral in de bovenste huidlaag. Hoe beter deze keratinocyten gaan functioneren, hoe beter ook de fibroblasten en de melanycoten gaan werken,  … en hoe meer collageen zij op hun beurt gaan aanmaken. Vandaar ook de naam collageeninductietherapie.”

Hoe werkt microneedling?

NV: “Het wondhelingsproces bij microneedling verloopt in drie fasen: de inflammatiefase, de proliferatiefase en de transformatie. In de eerste fase wordt het immuumsysteem getriggerd, dit gaat de wonden en het vuil in het microkanaaltje desinfecteren, de bloedcirculatie verhogen en de wondheling starten. Tijdens de proliferatiefase wordt dan de wond terug opgebouwd met nieuwe granule cellen die zich verspreiden. Ook gaan de fibroblasten nieuw collageen produceren met name Collageen type 1 en 3. De transformatiefase of remodelleringfase vangt na twee à drie dagen aan bij jongere huiden en na drie à vier dagen bij rijpere huiden en betreft de tijd dat de huid letterlijk weer in opbouw is.”

Waarvoor is microneedling goed?

IvR: “Microneedling is vooral geschikt voor huiden die aan vitaliteit ontbreken. De dunner wordende huid met droogtelijntjes. Huiden die sneller verouderen door om hormonale redenen en die een vochttekort in de huid vertonen. Microneedling is uitermate geschikt om een diepe hydratatie te genereren en om hyalorunzuur in te brengen dat de collageenaanmaak gaat stimuleren.”

NV: “Microneedling genereert een frisse, gladde huidstructuur; verfijnt de poriën en stimuleert de collageenaanmaak. De behandeling is ook heel geschikt om post-inflammatoire hyperpigmentatie bij acnégevoelige klanten aan te pakken.”
IVH: “Wij hanteren micro-needling ook om allerlei vormen van haaruitval te behandelen. Zowel genetische als hormonale haaruitval, haaruitval ten gevolge van stress of kankerbehandelingen. Ook al zijn er in een bepaalde zone geen haren meer, zolang de haarfollikel niet is afgestorven, kunnen we door middel van microneedling vitamines en mineralen tot net onder de huid inbrengen om zo de slapende haarfollikel weer wakker te maken. Deze microneedling kan evenwel enkel door een verpleegkundige worden uitgevoerd.”

DR: “De producten die via microneedling de huid worden ingesluisd, variëren van vitamines over hyaluronzuur tot bijvoorbeeld groeifactoren van menselijke stamcellen. Groeifactoren zorgen ervoor dat de cellen snel regenereren, de huid goed herstelt, rustiger wordt en er jonger gaat uitzien.”

Zijn er contra-indicaties inzake microneedling?

IvR: “In het geval van hevige rosacea en felle erytheem needle je beter niet. Zones met veel rosacea omzeil je.”

Mag je microneedling combineren met botox en fillers?

NV: “Dat kan als je voldoende tijd tussen laat. Heb je botox laten inspuiten dan moet je minstens twee weken wachten, in geval van fillers minstens vier weken. Omdat microneedling een impact kan hebben op de werking in de huid kan de microneedling het effect van recent geplaaste botox of fillers benadelen. Je moet dus wachten tot alles volledig gezet is.”

Zijn er risico’s verbonden aan de techniek?

NV: “Het enige risico loopt de schoonheidsspecialiste wanneer ze de huiddiepte niet goed bepaalt en te diep gaat needlen op een zone. In dat geval gaat ze bloed prikken en zo puntbloedingen creëren. Het is niet de bedoeling dat de schoonheidsspecialiste door middel van microneedling bloed gaat prikken op het gehele gelaat. Dit niveau is echt het vakgebied van de arts.”

Hoe maken we dan het onderscheid tussen microneedling bij de schoonheidsspecialiste en de esthetische of chirurgische arts?

IvR: “Bij esthetische microneedling ga je enkel de epidermis inprikken met de bedoeling bepaalde actieve stoffen makkelijker of dieper in de huid te laten doordringen en zo effect te hebben op de dermis. Vanaf het ogenblik dat je ook in de dermis gaat prikken dan heb je kans op een bloeding en ben je eigenlijk medische aan het werken. Tot hoeveel mm een schoonheidsspecialstie precies mag prikken hangt van de zone af maar varieert van 0,1 tot 0,5 mm. Op sommige plaatsen – bijvoorbeeld rond de ogen en de lippen – ga je reeds in de dermis zitten op 0,5 mm. Op andere plaatsen zit je op 0,5 mm nog lang niet in de dermis. We spreken van chirurgische microneedling bij een naalddiepte tussen de 1,5 mm en 3 mm. Deze vorm van mirconeedling wordt uitgevoerd door een plastisch chirug soms onder algemene narcose om vooral op het lichaam zonschade, diepe littekens of rimpels, striae, huidverslapping, cellulits, … te behandelen.”

Moet de huid tijdens de behandeling verdoofd zijn?

Best, zo ervaren we zelf. We probeerden zowel de behandeling bij een schoonheiddspeciaiste als een arts die met 0,5 mm naalddiepte werkte te laten uitvoeren zonder verdovende crème maar al gauw bleek dit toch te pijnlijk vooral onder de ogen en rond de lippen.

NV: “In principe moet je niet verdoven, maar sommige klanten met een hogere gevoeligheid kunnen deze behandeling als pijnlijk ervaren. Wij hanteren vooral een verdovende crème om de huid tot rust te brengen en het cortisolgehalte naar beneden te halen, waardoor we een betere respons op de huid krijgen. Het stressniveau van de klant verhoogt doorgaans lichtjes wanneer hij hoort dat we met naalden gaan werken. Je kan verschillende verdovende crèmes hanteren. Wij adviseren onze klanten altijd om Xylocaïne te gebruiken omdat die het dichtst aanleunt bij de samenstelling van Emla-zalf. Deze laatste is een medische verdovingscrème die je enkel op voorschrift kan krijgen. Wij zijn met de apothekers rond de tafel gaan zitten om te kijken welk product dat je zonder voorschrift kan bekomen qua samenstelling het dichtst aanleunt bij Emla.”

Hoe vaak mag je needlen?

IVH: “Afhankelijk van de leeftijd van de klant beveel je kuren van één tot drie behandelingen aan. Is de klant 56+ dan plan je zelfs vier behandelingen op korte termijn kort na elkaar in, gevolgd door twee tot drie onderhoudsbehandelingen op jaarbasis. Meer niet, want je mag ook niet te veel op de huid inwerken.”

Hoeveel tijd moet je tussen twee microneedlingbehandelingen laten?

NV: “In principe vier tot zes weken. Maar als je een bepaalde conditie heel intens wil aanpakken en je merkt dat de huid goed reageert dan zou je bijvoorbeeld drie behandelingen met een tussenspanne van drie weken kunnen inplannen. Maar dit enkel en alleen als je oordeelt dat de desbetreffende huid dat aankan.”

Hoe beoordeel je dat?

IVH: “Dat merk je reeds tijdens de behandeling maar ook door het herstel van de huid achteraf op te volgen. Het voordeel is dat je bij mirconeedling geen celdood gaat veroorzaken wat je met een fractional laser bijvoorbeeld wel doet. Dat wil zeggen dat een behandeling met een fractional laser een herstelperiode van vier weken vereist terwijl de jonge huid zich bij microneedling al herstelt in twee tot drie dagen en bij de iets rijpere huid in vier tot vijf dagen. Je bent met andere woorden geen weken na de behandeling in je bewegingsvrijheid beperkt.”

Klopt het dat de schoonheidsspecialiste in België een opleiding inzake hygiëne moet hebben gevolgd om een microneedlingbehandeling te mogen uitvoeren?

NV: “In principe wel; maar eigenlijk wordt daar niet op gecontroleerd en dat is wel een heikel punt want in onze sector heb je professionals en mensen die het niet zo nauw nemen met bepaalde normen en standaarden. Omdat we bij behandelingen als microneedling niet op de huid werken maar gaatjes in de huid maken, is het heel belangrijk om wegwerpmateriaal te gebruiken. Het is belangrijk dat je de cartridge met naalden in het bijzijn van de klant uit de verpakking haalt, zo ziet de klant dat je met een volledige steriele naald werkt.”

Is het om diezelfde hygiënische redenen dat de klant best na de behandelin niet aan zijn gelaat komt?

NV: “Dat klopt. De eerste vier uur na de behandeling raak je de huid best niet aan omdat de huid dan in inflammatiefase zit.”

IVH: “Doe ook geen intensieve sport, zware inspanningen of ga niet naar de sauna na een microneedling. Zweet kan de huid irriteren maar gaat ook een deel van de behandeling teniet doet. Ook zwemmen raden we de eerste dagen af omdat de huid toch geïrriteerd is.”

De behandelkoppen verschillen van apparaat tot apparaat, zo heb ik gemerkt. Waar moet je als schoonheidsspecialiste bij aankoop op letten?

NV: “Het ‘fakir’-effect wil zeggen dat als jij je drukpunten gaat verdelen, je wel makkelijker druk gaat voelen maar minder diep en minder snel zal penetreren. Gaat de fakir op een bed liggen met slechts drie naalden dan gaan die los door zijn lichaam en zou dit heel pijnlijk zijn. Gaat hij daarentegen liggen op een bed met driehonderd naalden dan gaat hij wel druk voelen maar geen pijn ervaren. De naalden gaan ook niet door zijn lichaam omdat de zwaartepunten verdeeld zijn over driehonderd punten. Dat is hetzelfde met de naaldcartridges bij microneedlingapparaten. Wij werken met 36 en 12 needle cartridges. De koppen met twaalf naalden wordt gehanteerd wanneer je heel snel door de huid wil penetreren, bijvoorbeeld wanneer de huid dikker is qua structuur. We gaan ook altijd de status van de huidlagen en de huiddikte van de dermis, de epidermis en de subcutus bekijken. Merken we dat de huid van nature veel dieper en dikker is, dan gaan we makkelijker voor een cartridge met twaalf naalden kiezen.”

Tijdens onze testbehandelingen kwamen we ook in aanraking met koppen met elf naalden tot honderd naalden en zelfs een cartridge zonder naalden maar met silicone toppen.

NV: “Deze laatste gebruiken we voor klanten met een naaldfobie zodat we alsnog een opnamevermogen kunnen generen van 40 procent. Dat is een stuk meer dan de 7 à 10 procent opnamevermogen die de huid van nature heeft, maar ook een stuk minder dan de 80 procent die we generen met microneedling. We gaan het opnamevermogen bevorderen door de huid letterlijk open te zetten.”

Wat zijn de voornaamste verschillen tussen de microneedlingapparaten, de microneedlingpennen en de dermarollers voor thuis?

Er zijn verschillende soorten microneedlingapparaten. Sommige apparaten combineren zelfs verschillende technieken.

DR: “De Pollogen Divine-techniek mag je niet vergelijken met gewone microneedling omdat hij microneedling combineert met radiofrequentie en TriFractie. Deze drie technieken maken het mogelijk de huid in 28 dagen volledig te vernieuwen. De kop met 38 naalden van 0,75 mm wordt tot 42 graden verwarmd alvorens we gaan inneedlen. De behandeling is niet onaangenaam, de huid blijft door de warmte 40 minuten openstaan – dat is langer dan bij gewone microneedling (waar doorgaans geen opwarming aan te pas komt nvdr) – om zo het product te kunnen insluizen.” NV: “Met de dermaroller gaan de naaldjes – met uitzondering van de naalden die recht op de huid staan – nooit loodrecht de huid in en kan je dus niet te veel druk geven waardoor je onbewust te diep in de huid zou kunnen gaan. Met een naaldpen wordt de druk bepaald door je apparaat. Ongeacht of je veel druk zet op de huid of niet jouw naalddiepte wordt automatisch vastgezet, zo kan je perfect bepalen hoe diep je in de huid zal gaan en veiliger werken.”

Dermaroller, voor of tegen?

IVR: “Met een medische dermaroller prik je in de dermis waardoor hij het effect heeft van microneedling. Wij bevelen dagelijks dermarollers aan omdat het iets is dat de klant makkelijk thuis kan doen om zijn huid te stimuleren en de productpenetratie te vergroten.

Een esthetische dermaroller is een enhancer van je verzorging. Wij raden dit soort rollers met naaldjes van 0,2 mm bijvoordeeld aan om vitamine A-zuurcrèmes beter in de huid te laten indringen. Dieper rollen is vrij pijnlijk en doe je daarom beter onder verdoving. Bovendien kan je op die diepte bloedvaten raken waardoor het belangrijk is om de behandeling door een professional te laten uitvoeren.”

NV: “Wij zijn geen voorstander van de dermaroller thuis omdat klanten thuis geen steriele plek hebben om de behandeling uit te voeren. Er zitten wel anti-septische sprays bij maar die zijn niet steriel verpakt. Dus die naalden worden na gebruik gesprayed, die spray droogt op en je gaat met diezelfde naald opnieuw microkanalen maken in de huid. Een steriele basis is dan toch belangrijk.”

Beveel je de schoonheidsspecialiste een bepaalde behandelstrategie aan?

NV: “Elk merk heeft zijn eigen behandelprotocol. Maar het is altijd beter om zachtjes te beginnen. Wij werken altijd in patchpatroon volgens vier patronen. Kruis, betekent dat we elke zone horizontaal en verticaal behandelen. Dubbele kruis houdt in dat we horizontaal, verticaal en diagonaal gaan behandelen. Ga je cirkelen dan werk je met onze techniek intensiever in op de zones (dit is dus zeker iets om na te gaan als je een apparaat koopt) en, last but not least, hebben we het stempelen waarmee we iets oppervlakkiger, zachter gaan inwerken op bijvoorbeeld delicate zones zoals de oogcontour of de gevoelige liplijn. Je past met andere woorden je werkmethode aan de zone van de huid en de reactie van de huid aan. Bij de eerste behandeling bij een nieuwe klant adviseren wij om één tot twee keer over de huid te gaan. Als de huid goed reageert kan je de volgende behandeling het aantal lagen verhogen tot maximum vier lagen per behandeling.”

Hoe kort mag je tegen het oog gaan?

NV: “Wij gaan tot 5 mm van de oogrand zodat je toch mooi die diepere lijnvorming en de fijnere kraaienpootjes kan meenemen.”

De resultaten?

NV: “Die ga je pas enkele dagen tot zelfs twee weken na de behandeling pas echt zien. Bij rijpere huiden kan dat tot zelfs vier tot acht weken zijn.”

IvR: “Vaak krijg je een terugval vlak na de behandeling. Dat is heel normaal dat zijn de weefsels die reageren op de productjes en het inprikken van de huid. Het mooie resultaat zie je na een zeven à tien dagen maar nadien werkt microneedling nog door tot zes weken na de behandeling vooraleer je het definitieve resultaat ziet. Vandaar ook raden we 6 weken tussen de behandelingen aan zodat de weefsels de tijd hebben om zich te herstellen. Zet je een bepaalde kuur in om bijvoorbeeld post-inflammatoire hyperpigmentatie aan te pakken of op medisch niveau striemen of hele diepe rimpels dan kan het zelfs zijn dat je pas na zes maanden optimaal resultaat ziet.”

Heeft u nog iets belangrijks toe te voegen?

NV: “Bescherm de huid van de klant achteraf eventueel met een fysische zonnefilter, nooit een chemische, want die laatste zakt af in de huid en creëert warmte en gaat verdampen op de huid.”

Foto’s : © Strelciuc -AdobeStock / © Dimid -AdobeStock / © alfa27 -AdobeStock / © Galaxy_love_design / © photopixel -AdobeStock