Dossiers | Thema’s

Hydratatie, bron van jeugd


Een goed gehydrateerde huid verraadt nooit je leeftijd, of je nu 30 of 50 bent. Ze straalt gegarandeerd, veerkrachtig en soepel als ze is. Hydratatie biedt heel wat mogelijkheden op het vlak van verkoop en verzorgingen. Het is een bron die niet snel uitdroogt. In dit dossier overspoelen we je met informatie: alles wat je klanten zouden moeten weten of beter moeten begrijpen én een update voor jou over de nieuwste ontwikkelingen en actieve ingrediënten …

Door Catherine Malaise

De vochtinbrengende crème is een echte klassieker. Werkt snel, gaat vlot over de toonbank: de klant koopt zonder erbij na te denken. Anno 2020 stemmen we de dagelijkse hydratatieroutine van de huid op nieuwe prioriteiten af: stress en vervuiling.

Anti-stresshydratatie

Werkdruk, overvolle agenda’s, angst voor wat komen gaat: chronische stress is de nieuwe uitdaging van onze verzorging! Aan het oppervlak verandert stress de bescherming van de barrièrefunctie en op cellulair niveau heeft het een weerslag op het vochtpercentage. Hoe komt dat?

Ten eerste: gedrag. Als je gestresseerd bent, vergeet je al snel om voldoende te hydrateren. Je moet minstens 8 glazen water drinken om de watervoorraad van het lichaam aan te vullen. Als het lichaam niet de vereiste hydratatie krijgt, ziet de huid er al snel uit als crêpepapier! Bovendien grijpen we bij psychologische vermoeidheid naar koffie, wat de huid uitdroogt…

Ten tweede: gevoeligheid van de huid. Stress bevordert de afscheiding van cortisol (dit hormoon versnelt de huidveroudering) en glucocorticoïden, die verantwoordelijk zijn voor een verminderde immuniteit, lipidensynthese en celvernieuwing. De huidbarrière verzwakt, de huid droogt uit – het zogenaamde “kartoneffect”. Bovendien verstoort een lawine van neurotransmitters het bloednetwerk van de dermis, dat water door de huid doet circuleren.

De oplossing: anti-stress vochtinbrengers die qua samenstelling van al het overbodige gezuiverd zijn om de reacties van een gevoelig gemaakte huid te vermijden. Goede lipiden en krachtige vochtinbrengers worden gecombineerd met kalmerende werkstoffen zoals het strobloemextract. De versterkende kracht dient evenzeer om de huidbarrière te verstevigen als om de zichtbare tekenen van stress (roodheid, trekkerigheid) te verminderen.

Anti-pollutiehydratatie

Luchtverontreinigende stoffen in de stad zijn de vijand van een gehydrateerde huid. Ze veranderen de hydrolipidenfilm die de hoornlaag bedekt. De onzichtbare mix van talg en zweetderivaten verzwakt en vervult zijn beschermende rol tegen de omgeving niet langer. De “onopgemerkte epidermale transpiratie”, de nauwelijks merkbare verdamping van vocht uit de huid, wordt minder afgeremd. Als het lekken versnelt, is het evenwicht tussen watertoevoer en -verlies verstoord. Het behoud van dit evenwicht is net de definitie van hydratatie. De nieuwe vochtinbrengers “tegen vervuiling” zijn meer dan een marketingpraatje. Ze reiken isolatiemiddelen aan om de gebrekkige hydrolipidenfilm af te dichten en de stroom van antioxidanten tegen te houden om zo de schadelijke effecten van verontreinigende residu’s te neutraliseren. Deze stapelen zich uur na uur op en oxideren, waarbij ze de huidbarrière aantasten die is gevormd uit met keratine gevulde hoorncellen die met lipidencement verbonden zijn – de hoornlaag. De epidermis, die meer doorlaatbaar is geworden, wordt blootgesteld aan oxidatieve aanvallen en verliest een deel van zijn NMF’s die in de corneocyten verborgen zitten.

NMF is de afkorting voor “natuurlijke hydratatiefactoren”, hygroscopische sensoren* die water tegenhouden wanneer het naar buiten ontsnapt. Hoewel ze in dode cellen zitten, bruisen de NMF’s van leven: aminozuren, koolhydraten, natrium, kalium…

80-70-13

… de ideale maten van een huid

80% in de lederhuid, 70% in de opperhuid, 13% in de hoornlaag *: de huid bestaat voor het grootste deel uit water. Die kostbare vloeistof zorgt ervoor dat “alles lekker gesmeerd loopt” voor de cellen door ze te verzadigen met vitale elementen: eiwitten, suiker, ureum, organische zuren. Ze sprankelen van efficiëntie! In de diepte vullen ze de ondersteunende matras van de dermis, houden ze de weefsels elastisch en stimuleren ze de productie van verstevigend collageen. Als hun tonus ook aan het oppervlak op peil blijft, resulteert dat in een zachte, gezonde en stralende huid.

Een duik in de diepte van de dermis

Je kunt de dermis of lederhuid vergelijken met een binnenmeer of een watertafel, maar het beeld heeft zijn grenzen … Het water vormt er een soort gel waarin verschillende structuur verlenende eiwitten macereren. De dermis functioneert als een reservoir dat water opslaat en afvoert wanneer nodig. Het water wordt er gewonnen door GAG’s, polymeren die grote hoeveelheden vloeistof aantrekken. Een van hen is hyaluronzuur.

Alle clichés overboord!

 • 1ste cliché: in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, betekent hydrateren niet dat we de huid met water moeten overspoelen. We kunnen de klant die misvatting amper kwalijk nemen: zij heeft de blauwe druppels voor ogen die de advertenties van vochtinbrengende productlijnen overspoelen! Hydratatie werkt discreter. Het omvat onder meer de organisatie van een goede interne irrigatie en een ideaal vochtgehalte op elk huidniveau. Een vochtinbrengende crème is in feite een goede loodgieter. Wat hij zoal doet? Aquaporines stimuleren, kleine pijpleidingen die continu water transporteren tussen de weefsels en de cellen.
 • 2de cliché: sommige klanten zijn ervan overtuigd dat ze hun huid moeten hydrateren, maar niet voeden! Een goed huidverzorgingsproduct helpt de epidermis net om de hydrolipidenfilm te behouden of te herstellen. Deze onzichtbare regenjas, die verondersteld wordt overmatig lekken tegen te gaan, waait echter snel open door aanvallen van buitenaf. Daarom kleedt elke vochtinbrengende verzorging – van dorstlessende gel tot verzachtende balsem – de huid weer aan met filmvormende middelen die het vocht vasthouden.

“Is mijn huid uitgedroogd volgens u?”

Wanneer het waterniveau in de hoornlaag onder het peil van 10% daalt, verschijnen er tekenen van uitdroging: fijne horizontale lijnen, doffe teint, ongemakken, ruwheid, verlies van soepelheid. Oudere klanten vinden dat hun rimpels meer geprononceerd worden. Alle huidtypes hebben een dagelijkse dosis vocht nodig. De jongste om hun bescherming in stand te houden, droge huidtypes omwille van een chronisch gebrek aan lipiden, maar ook vette huidjes die nochtans goed geïsoleerd zijn door talg. Het verwijderen van talg om de glans te verminderen verhoogt het risico op uitdroging. Als er water weglekt, wordt het vochtverlies automatisch gecompenseerd door… meer talg!

20-35 jaar: hydrateren is trendy

De modeshows pakken uit met “no make-up” huidjes: naakt, ultrafris en mooi helder. Kortom: optimaal gehydrateerd. Zelfs een nude make-up heeft 80% meer houvast op een gehydrateerd gezicht. Millennials weten dat een goed gehydrateerde huid beter bestand is tegen de tijd. Is dat de reden waarom sommigen van hen zich beledigd voelen zodra we het onderwerp “antirimpelproducten” aansnijden? Eenmaal de dertig voorbij, blijven ze gefocust op vochtinbrengers. Met hun hedonistische, drukke levensstijl hebben ze een eenvoudige en efficiënte routine nodig om er fris en stralend te blijven uitzien. De schoonheidsindustrie reageerde daarop met “liquid care”, geïnspireerd door Japanse cosmetische waters die versmelten met de huid zonder een vettig spoor achter te laten. Wateressences, verfrissende nevels, serumlotions en andere technologische hoogstandjes verstrekken precies de juiste dosis essentiële elementen. De formules volstaan op zich om de huid te hydrateren en beter bestand te maken tegen vermoeidheid. Verleidelijke vormen van hydratatie resulteerden ook in een toename van het aantal sorbettexturen, geleien, serum-gels, enz.

Van 45 tot 50 jaar en ouder: ambivalente houding


Bij oudere klanten wordt het ingewikkelder. Er zijn mensen die denken dat een vochtinbrengende crème volstaat om hun huid dicht en elastisch te houden. Water in overvloed ondersteunt immers het metabolisme van de huid en de zuurstofvoorziening van de cellen. Dermatologen raden daarom alleen vochtinbrengende behandelingen aan… terwijl ze Botox-sessies of opvullende hyaluronzuurinjecties verkopen! Het is aan jou om de klant ervan te overtuigen dat de beste vochtinbrengende crème ontoereikend is tegen de diepe breuklijnen van ouderdomsrimpels of verslapte contouren. Sommige klanten worden boos als je hen vertelt dat het watertekort eerst moet worden gecorrigeerd voordat een antiverouderingsbehandeling aan de orde is. “Nee, ik reserveer mijn budget om iets aan die vreselijke rimpels te doen!” Er is nochtans een goede reden voor: eenmaal gehydrateerd is de huid ontvankelijker voor regenererende en verstevigende werkstoffen. Anders, verzwakt en gevoelig door het gebrek aan water, zou ze wel eens kunnen overreageren op antiverouderingsstoffen. De boodschap die jij moet overbrengen: hydratatie is de bondgenoot van anti-agingcosmetica. Zonder hebben liftende, regenererende en herstructurerende crèmes en serums geen effect. Wijs de klant er ook op dat er steevast vochtinbrengende werkzame stoffen verborgen zitten onder geavanceerde actieve ingrediënten.

Voor jezelf en de klant,

Hydrateren is alleen maar goed!
Dit is het enige huidverzorgingsritueel waarvan het onmiddellijke voordeel zo groot is dat je een nieuwe klant er blijvend mee kan binden. De huid ziet er meteen gladder, frisser, stralender en “consistenter” uit. Terwijl de geringste vochtafname het celvernieuwingsproces kan verstoren, bevordert een optimale hydratatie de collageenproductie!

Actie!

Eén glas water per uur drinken is uitstekend voor de teint, maar onvoldoende om de hydratatie van de huid optimaal te houden. Het lichaam bedient dit orgaan altijd als laatste. Cosmetische verzorging is dus aangewezen om de huid volledig te laven! Het meest effectief zijn producten die de natuurlijke hydratatiemechanismen vakkundig nabootsen. De huidige strategieën zijn toegespitst op het evenwicht van de huidbarrière. Voorbeelden om het te behouden en te consolideren:

 1. Complexen die verschillende suikers combineren werken direct in op de reconstructie van het intercellulair cement, stimuleren de “claudine”-eiwitten die zorgen voor strakke verbindingen tussen de cellen, verhogen de NMF-reserves en hun bestanddeel, filaggrine.
 2. Prebiotica zoals Inuline. Dit van planten afkomstige polysacharide voorziet de goede bacteriën van het huidmicrobioom van de nodige voedingsstoffen. Het speelt een doorslaggevende rol in het evenwicht ervan, en daardoor ook in dat van de huidbarrière.
 3. Aanvoer van ceramiden. Samen met de vetzuren vormen ze een bestanddeel van het intercellulair cement van de hoornlaag. Dit cement speelt een sleutelrol in de ondoordringbaarheid van de epidermis: het reguleert de verdamping aan het oppervlak.
 4. Calcium als booster na 60 jaar. Bij zestigplussers daalt het vermogen om calcium te assimileren. Het mineraal speelt echter een rol in de cohesie van de huidbarrière. Op het niveau van de hoornlaag versterkt het de eiwitverbindingen tussen de corneocyten. Op het niveau eronder – de levende epidermis – zorgt het voor een kwalitatief goede hoornlaag door de evolutie van keratinocyten naar corneocyten te ondersteunen. Boven de 60 jaar heeft de huid daarbij de hulp van calcium nodig, bij voorkeur in combinatie met vitamine B5, die de celvernieuwing stimuleert.

Bron van activa

Hyaluronzuur. Zijn grote sponsmoleculen worden in het labo versnipperd, zodat ze van binnenuit rimpels kunnen opvullen. Daardoor zouden we vergeten dat het zuur in zijn oorspronkelijke vorm (hoog moleculair gewicht/HPM) een uitstekende moisturizer is en de bovenste huidlagen overvloedig vocht toedient. Samenstellers hebben het dilemma nu opgelost: anti-aging vochtinbrengers gebruiken hyaluronzuur met zowel een hoog als laag moleculair gewicht. Interessant: in de lederhuid verhoogt de “bPM”-versie de hoeveelheid GAG’s op natuurlijke wijze, wat helpt om de vochtreserves aan te vullen. Resultaat: huid gladgestreken aan het oppervlak, gevuld in de diepte…

Ureum. Deze klassieke gladmakende moisturizer zorgt voor de finishing touch!

Bruine en rode algen. Om te overleven in de Noord-Atlantische Oceaan, produceren ze een stimulerend bestanddeel: taurine. Aangezien het ook helpt om cellen te rehydrateren, is het te vinden in vochtinbrengers die vermoeidheid tegengaan.

Aloë vera. De vlezige bladeren zitten vol ontstekingsremmende vochtinbrengers. Een zegen voor de dorstige, vaak gevoelige huid.

Plantaardige oliën. Camelia, zoete amandel, sesam, bernagie, jojoba, avocado, passiebloem, hennep: de lijst wordt elk jaar langer. De oliën hydrateren ook goed, omdat ze de natuurlijke verdamping vertragen door de hydrolipidenfilm te versterken. Olijfolie levert een van zijn natuurlijke componenten: squalaan. Dat alles wordt aangebracht in de vorm van de nieuwe superlichte watergels en -crèmes “in olie”.

Verkoop gegarandeerd, het hele jaar door

Het is ongelooflijk – en winstgevend – hoeveel elementen de huid uitdrogen! Door de hete zomerzon produceert ze te veel keratine en minder talg: de verdikte epidermis houdt het water minder goed vast. De strenge winterkou doet de bloedvaten samentrekken: de tragere bloedtoevoer vermindert ook de wateraanvoer. Voeg daar nog bij: uitdrogende wind, airconditioning, verwarming, chemische aanvallen (zeep, hydroalcoholische gel), het wrijven van nylon panty’s, stoffen of chirurgische maskers waaronder de huid transpireert, …

Op de hydratatie-agenda: in de zomer, verfrissende gels voor de gemengde tot vette huid. In de winter, romige crèmes en zachte balsems voor het comfort van de droge huid. Vochtbeheer is een kwestie van actieve ingrediënten, niet van textuur!

3 slechte gewoonten die de huid uitdrogen

1 # Zich langdurig te buiten gaan aan het plezier van verfrissende nevelverstuivers. Je moet de druppels net zo snel mogelijk droogdeppen. Paradoxaal: als de huid te veel in contact komt met water, droogt ze uit. NMF-sensoren zijn wateroplosbaar …
2 # Een uur lang weken in bad. De wet van de osmose verklaart het uitdrogen van de huid: kalk en mineralen in het water trekken die van de huid aan als een magneet. Een bad lost de NMF op en reduceert de hydrolipidenfilm, die 4 uur nodig heeft om zich te herstellen! Gevolg: de huid voelt trekkerig aan. Om de schade te beperken: dep jezelf droog en gebruik een vochtinbrengende/voedende lichaamsmelk.
3 # De dagcrème onzorgvuldig aanbrengen. Zo ontstaan er afzettingen van vochtige materie die het vocht uit de huid zouden kunnen “pompen”. Het osmose-effect! Adviseer om overtollig product te absorberen met een tissue.

Shoppen tegen de dorst

Een waaier van nieuwigheden en vaste waarden aan het hydratatiefront.

 • Lisine. Expreskuur van 4 Hydra C-ampullen voor een vale, vermoeide en uitgedroogde huid als gevolg van dagelijkse stress, vervuiling, overtollige blootstelling aan de zon. Formule: 3% zuivere vitamine C, panthenol, vitaminen E/A/PP om de schade te herstellen en voor een gelijkmatige teint.
 • Anny Rey. Je wil je klanten doen wegdromen? Bied ze de dag- en nachtcrèmes Princesse aan, de favorieten van Prinses Grace van Monaco! Het Monegaskische luxemerk dat bekend staat om zijn redelijke prijzen verbeterde zijn sterk hydraterende mariene cocktail (rode en bruine algen, water gewonnen uit de zee, plankton, enz.). Aan te vullen met wat voedende cosmetica om van binnenuit te hydrateren en rimpels te verminderen: Hyalur’Expert (collageen, hyaluronzuur, vitaminen B1/B2).  
 • Babor. Stralende huid gegarandeerd met de nieuwe Moisture Glow Cream Clean Performance. 98% natuurlijke ingrediënten, pre- en probiotica, hyaluronzuur en suikerbiet om het hydratatieniveau te verhogen. Voor een mooie glow: reflecterende pigmenten om onvolmaaktheden te camoufleren.
 • Payot. Morning Mask Water Power: een vullend sheetmasker (per stuk verkocht), ideaal voor een drukke ochtend. Twee troeven: bamboe-extract boordevol water en een subtiele bloemige en waterachtige geur.
 • RHEA. Met dit verzorgingsconcept op maat kun je uitdroging en verslapping simultaan corrigeren. De Tensofirm-crème wordt multifunctioneel zodra je er enkele druppels B-dose IV van zuiver geconcentreerde actieve ingrediënten aan toevoegt: niacinamide en hyaluronzuur gestimuleerd door bioplacentale EGF. 
 • Pharmos Natur. Om zijn “groene” schoonheidsfilosofie beter te illustreren, heeft het merk twee behandelingen een bosgroen kleurtje meegegeven: anti-ageing Moisturising Cream (gezicht) en beschermende Moisturising Spray (gezicht en lichaam). Het herinnert ons eraan dat het belangrijkste ingrediënt, BioUrsaft, puur aloë-verasap is…
 • Maria Galland Paris. 24 uur luxueuze hydratatie met Crème Mille Hydratante 1006. Een weldadig bad voor de dorstige huid: biomineralen van parelmoerparels, microalgen, squalaan, sheaboter, GAG’s en natrium-DNA (een van de beste verstevigende waterretentiemiddelen).
 • Sothys. Een patch van HPM-hyaluronzuur en NMF-stimulerende actieve ingrediënten tegen het uitdrogen: Hydra3Ha, de verjongende vochtinbrengende crème, combineert het beste van twee werelden dankzij de werking van het gepatenteerde Boletus-extract op de barrièrefunctie en de vochtstroom.
 • Klapp. Een droge tot normale huid die graag wat soepeler wil aanvoelen, heeft baat bij het verzorgingsschuim Sea Delight. Vochtinbrengende stoffen uit de zee (algenextracten, zeeslib, mineralen uit oesterschelpen) en van het land (jojoba- en druivenpitolie).
 • PCA Skin. De specialist in post-peelingverzorgingen creëerde de ideale vochtinbrenger voor ’s nachts, voor de gevoelige, geïrriteerde of wintergevoelige huid: Silkcoat Balm.
 • LNC. Een tube met een landelijke look, een vederlichte textuur, regenererende argan- en jojoba-oliën, de geur van vers gemaaid gras: de nieuwe Fresh Cut Grass-crème geeft handen die uitgedroogd zijn door hydroalcoholische gels een opkikker. 

*”die water aantrekken”

Foto’s : © edwardderule / © deniskomarov / © Drobot Dean / © Volodymyr / © lovelyday12 / © Picture Partners / © photoguns / © sitthiphong – AdobeStock