Dossier

Handle with care


Een hypergevoelige huid stelt de schoonheidsspecialiste vaak voor heel wat problemen. Verwijs je die onvoorspelbare en vooral broze huidjes beter meteen door naar de dermatoloog? Een behandeling in het schoonheidssalon kan altijd: specifieke verzorging, verzachtende bestanddelen, advies voor de schoonheidsroutine thuis en aangepaste cabineprotocollen. Je hebt een dubbele troef in handen als je het overgevoeligheidsprobleem aanpakt en het meteen ook verzoent met de strijd tegen veroudering. Jij bent aan zet, maar pak het zachtjes aan …

Geschreven door: Catherine Malaise

© Utkamandarinka – AdobeStock

We kunnen stellen dat twee klanten op drie klagen over een gevoelige huid. Verschillende epidemiologische studies hebben een opvallend feit aan het licht gebracht: het aantal mensen dat zegt een gevoelige huid te hebben neemt elk jaar wereldwijd toe. VS: + 35% in 14 jaar. Europa: + 7% in 10 jaar. Het probleem is lang onderschat en heeft nu eindelijk recht op een officiële definitie, opgesteld door het International Forum for the Study of Itch (IFSI): “Een syndroom dat wordt gedefinieerd als het optreden van onaangename gewaarwordingen (tintelingen, een trekkerige huid, verhitting, roodheid, jeuk, irritatie) als reactie op prikkels die dit normaal gesproken niet zouden veroorzaken. Een gevoelige huid kan er normaal uitzien of erytheem (roodheid) vertonen”.

ALS DE HUID ZICH OPGEJAAGD VOELT …

Tijdens een chronische of voorbijgaande crisis kan de huid overreageren op aanvallen van buitenaf vanwege een gebrekkig beschermingssysteem, waardoor ze volledig onder vuur komt te liggen. Alle tekenen van overgevoeligheid van de huid zijn ‘neurosensorisch’. De huid is bedekt met zenuwuiteinden (hyperprikkelbaar, als ze gevoelig is) waarvan de neurotransmitters ontstekingen verspreiden. Volgens beauty marketeers is ze ‘ons derde brein’! Ze weerspiegelt onze emoties aangezien ze met het ‘echte’ brein dezelfde embryonale oorsprong deelt en neurotransmitters met een identieke moleculaire structuur heeft. Endorfines – de feel-goodhormonen – worden zowel door de hersenen als door de keratinocyten van de opperhuid aangemaakt!

adv NIMUE_MEERVOUDIGE VERVUILING, DE VIJAND

De huid kan op elk moment gevoelig worden onder invloed van meerdere prikkels: vervuiling, kou, wind, UV-licht, temperatuurschommelingen, verwarming, airconditioning, te hard water en ongeschikte of waardeloze cosmetische producten. Tegenwoordig wordt ook een steeds belangrijkere rol toegeschreven aan interne factoren. Jammer genoeg is dat erg actueel nu: sinds het begin van de gezondheidscrisis klaagt meer dan 50% van de vrouwen over een drogere en doffere huid, met roodheid en bijkomende fijne lijntjes! De dader? Cortisol, het stresshormoon. In de huidige neerslachtige context heeft de huid een slecht humeur, en het gebrek aan slaap verzwakt de beschermende barrière.

HET CONCEPT VAN ‘INFLAMMAGEING’ – VEROUDERING DOOR ONTSTEKINGEN

Een ontsteking is in feite een afweerreactie en een echte noodkreet: ze dwingt de huid om de schade met spoed te herstellen. Nadeel: het noodsignaal zuigt de energie weg die de fibroblasten nodig hebben om collageen en elastine te produceren, onmisbaar voor een stevige, volumineuze huid. Dit soort vroegtijdige veroudering noemen we ‘inflammageing’.

VICIEUZE CIRKEL ONDER DE LOEP

De huid zou zich in principe kunnen aanpassen. De vrije radicalen die door vervuilende stoffen worden opgewekt, geven haar niet de tijd om dat te doen en saboteren haar natuurlijke antioxidantensysteem.
1: Oxidatieve stress Bioaccumulatie van verontreinigende stoffen leidt tot oxidatieve stress. Om de aanval van vrije radicalen te weerstaan, reageert de huid met een cellulaire detox … voordat ze wordt overweldigd.
2: Wijziging van de barrièrefunctie Zodra ze geoxideerd zijn door vrije radicalen, kunnen de lipiden van het intercorneocytische cement hun functie niet meer vervullen. De huidbarrière wordt ‘geperforeerd’, en die verhoogde doorlaatbaarheid verhoogt het ‘geleidelijke vochtverlies’ dat de huid nog gevoeliger maakt.
3: ontsteking Zodra de barrièrefunctie afneemt, vertraagt de celvernieuwing en ontstaat er een ontsteking, wat weer leidt tot verdere disfunctie. Roodheid, irritatie, een doffe huid, enz. zijn het gevolg.

TOEPASSELIJKE ANTI-AGINGSTRATEGIE

Vrouwen die klagen over een prikkende, trekkerige rode huid zijn ook klanten die gefrustreerd zijn omdat ze geen gebruik kunnen maken van de nieuwste verjongende crèmes. Troost ze met gezond verstand en pak het pedagogisch aan: huidontstekingen beperken, de barrièrefunctie behouden of herstellen, de weerstand tegen aanvallen verhogen … Het is DE oplossing om te voorkomen dat hun uitgeputte huid voortijdig veroudert. Zodra de huid weer rustig is, kun je dermocosmetische en anti-verouderingsverzorgingen desnoods afwisselen. Cosmetische mixologiemerken zijn perfect: ze laten je toe om cocktails op maat samen te stellen, fusies van antiverouderings- en kalmerende werkstoffen.

© Cookie Studio – AdobeStock

DE JUISTE DAGELIJKSE SCHOONHEIDSROUTINE

1 : ’s ochtends en ’s avonds reinigen. Het belangrijkste wat je moet doen om de gevoelig makende deeltjes van verontreinigende stoffen, make-upresten, talg en giftige stoffen die door de huid worden afgegeven, te verwijderen. Je moet natuurlijk wel het juiste reinigingsproduct kiezen: geen agressieve oppervlakte-actieve stoffen die de bescherming van de hydrolipidenfilm strippen. Dermatologen bevelen micellair water aan. Volg hun advies: ze reinigen zonder het ecosysteem van de huid te verstoren dankzij hun ‘micellen’ die bestaan uit een niet-ionische oppervlakte-actieve stof, hun ultragezuiverd of thermaal water en hun pH die dicht bij die van de epidermis ligt. Omdat je ze niet moet afspoelen, vermijd je meteen ook de agressie van hard water.
2 : de zelfbeschermingssystemen van de huid herstellen en consolideren. Ceramiden zijn uitstekende reconstructiematerialen voor het intercellulaire cement van de huidbarrière, plantaardige oliën zijn dat voor de hydrolipidenfilm (framboos, druivenpitten, jojoba, sesam, enz.) Probiotica zijn vandaag erg actueel: zij zien toe op het evenwicht van de microbiotica van de huid. Dit levende ecosysteem van miljarden bacteriën, gisten en micro-organismen staat al meer dan 10 jaar centraal in het wetenschappelijk onderzoek. Het wordt nu erkend als een belangrijk element van onze gezondheid en schoonheid. Om overgevoeligheid tegen te gaan, houden probiotica de ‘goede’ microben in de meerderheid zodat ziekteverwekkers geen kans krijgen. Prebiotica stimuleren hun ontwikkeling door ze te voeden met suikers. Lactobacilluscomplexen werken vaak samen met herstellend provitamine B5, helend panthenol, kalmerende middelen (alfa-bisobololol), plantenextracten en biergist om de microcirculatie van het bloed te regelen, en tot slot biomimetische lipiden die de barrièrefunctie en het comfort van de zeer droge huid herstellen.
3 : het vochtsysteem herstellen. Een gevoelige huid zet zijn sluizen open, met vochtverlies als gevolg. Meer dan andere huidtypes heeft ze vochtopvangende werkstoffen nodig (hyaluronzuur, plantaardige glycerine, xylitol), pro-lipiden die vocht vasthouden onder een dekmantel van strakke verbindingen (vitamine PP, strobloem) en activatoren van de ‘aquaporine’-kanalen tussen de cellen (appelpitextract, druivenwater). Zodra dit recept met werkzame stoffen het vochtverlies compenseert, is het gedaan met problemen van roodheid en jeuk!

ZIJN NATUURLIJKE, BIOLOGISCHE EN VEGANISTISCHE VERZORGINGEN BETER?

De natuur is een geweldige leverancier van kalmerende, antioxiderende en ontstekingsremmende moleculen. Denk maar aan kamille, kaasjeskruid, bosbes, enz. Het zijn traditionele planten, zoveel is zeker, maar hun galenica worden steeds zachter.
Natuurlijke, biologische en veganistische huidverzorgingsproducten combineren een aantal troeven die door dermatologen worden aanbevolen: maximale zachtheid, beknopte lijst van ingrediënten zonder geurstoffen of synthetische conserveringsmiddelen. Let op als ze etherische oliën bevatten: sommige

VOORZORGSMAATREGELEN IN DE CABINE

De regel is om altijd je ogen open te houden. Overgevoeligheid is een veelvoorkomend probleem dat alle huidtypen kan aantasten. Maar niet alles wat rood is, trekkerig aanvoelt of jeukt moet je onder de categorie gevoelige huid onderbrengen. Een typisch geval van een onvoorziene ‘contact’-reactie met een actief ingrediënt: de huid wordt warm, de cliënt voelt zich onbehaaglijk, zonder roodheid of zwelling. Zo’n mild ongemak vermindert en verdwijnt vaak tijdens de behandeling. In het geval van een enzymatische scrub moet je de klant uiteraard vooraf waarschuwen! Rode vlekken zonder branderig gevoel of jeuk? Verdwijnen ze snel? Het kan gaan om het plots uitzetten van de bloedvaten van een huid die slecht reageert op kou, hitte, wrijving of stimulerende middelen (kruiden, koffie, thee, alcohol). Met een allergische reactie heeft het niets te maken: in dat geval verschijnen de symptomen (puistjes, zwelling en roodheid die gepaard gaan met jeuk) één tot twee dagen na de blootstelling. Allergieën zijn een overdreven verdedigingsreactie van het immuunsysteem van de huid tegen doorgaans onschadelijke stoffen. Door te verwijzen naar de dermatoloog!

© CPixel-Shot – AdobeStock

WEES ECHTER VOORZICHTIG MET …

… te verwachten complicaties: een droge huid, gevoelig gemaakt door agressieve reinigingen en ongeschikte producten. De aangetaste huidbarrière vergt een zachte aanpak (neutrale pH-verzorging, zonder ureum) en ze heeft enige tijd nodig om te regenereren. Anders loop je het risico op nog meer irritaties! Tot slot blijft de meest problematische huid in het instituut de ‘atopische’ huid die gevoelig is voor opflakkeringen van eczeem. Door haar genetische aanleg die verhindert dat ze een barrière opwerpt tegen omgevingsinvloeden laat ze allergenen en irriterende stoffen binnendringen. Dit is een geval voor de dermatoloog, die de jeuk zal behandelen met een strikte routine en een balsemachtig verzachtend middel (inclusief corticoïden in het geval van een opflakkering) om het hele jaar door te gebruiken.