Dossier

Groen licht voor plantaardige cosmetica


De verzorgingssector kiest steeds meer voor plantaardig in 2021. De coronacrisis heeft een versnelling in gang gezet en deed iedereen verlangen naar tuinieren en natuur. Nu wil de hele cosmetische industrie het leven door een groene bril bekijken. Niets stimuleert meer dan “groen” om de moraal in uw instituut en bij uw klanten op peil te houden…

Geschreven door: Catherine Malaise

De band tussen mens en plantenwereld is dieper dan louter appreciatie: wij hebben 26% DNA gemeenschappelijk! Het concept van de groene cosmetica – de mechanismen voor bescherming en herstel uit de plantenwereld nabootsen en toepassen op de huid – is dus gebaseerd op een natuurlijke, maar zeker niet nieuwe, logica. Sinds jaar en dag gebruiken hydraterende, antiverouderings- en antivervuilingsbehandelingen mechanismen die planten ontwikkelen om met agressie uit de omgeving om te gaan. Denk maar aan de lotus die in de modder groeit zonder vuil te worden, de roos van Jericho die terug groen wordt met de eerste druppel water na helemaal uitgedroogd te zijn als een steppenroller, en andere vegetaties die er de dupe van zijn. Waarom wijden we een dossier aan het herbarium van de schoonheidssector? Omdat op zoek gaan naar plantaardige actieve ingrediënten een verplicht onderdeel geworden is nu de sector geconfronteerd wordt met een toenemende behoefte aan authenticiteit, natuurlijkheid, duurzaamheid en transparantie. Het is een neveneffect van de pandemie dat een diepgaande verschuiving in het consumptiegedrag teweeggebracht heeft. Volgens een enquête die in de VS uitgevoerd werd, beschouwt 42% van de consumenten natuurlijkheid als een van de belangrijkste eigenschappen van huidverzorging. Vooral de jongeren – de ondefinieerbare generatie Z – zeggen dat ze bereid zijn meer te betalen voor duurzame producten. Het is ook deze generatie die kilo’s afval achtergelaten heeft na hun feestjes in de parken van Brussel en Luik – een tegenstelling die zij allicht aan de kant zou vegen met de uitspraak “OK boomer.”


Groot engagement voor grote problemen

Ongeacht de verschillen tussen de uitspraken en de daden van deze te koesteren generatie hebben de cosmeticareuzen beslist het spel mee te spelen. In maart heeft L’Oréal haar engagement voor 2030 aangekondigd om in te kunnen spelen op de tijdsgeest: 95% van de actieve bestanddelen afkomstig van hernieuwbare plantaardige hulpbronnen of van circulaire processen, 100% biologisch afbreekbare formules en geen negatieve impact op het milieu. De afdeling Onderzoek & Innovatie zal hiervoor de inzichten van de “Groene Wetenschappen” benutten. Lancôme verbindt zich ertoe om groenere formules te ontwikkelen om de biodiversiteit te beschermen en bepaalde grondstoffen lokaal te cultiveren. Bij LVMH belooft Guerlain dat minstens 90% van de bestanddelen van natuurlijke oorsprong zullen zijn (zodra dat mogelijk is) in elke nieuwe formule voor make-up.

Terugkeer naar de wijsheid van de korte keten

Ongeacht de verschillen tussen de uitspraken en de daden van deze te koesteren generatie hebben de cosmeticareuzen beslist het spel mee te spelen. In maart heeft L’Oréal haar engagement voor 2030 aangekondigd om in te kunnen spelen op de tijdsgeest: 95% van de actieve bestanddelen afkomstig van De coronacrisis heeft de valkuilen van de globalisering duidelijk aan het licht gebracht. Wij zijn tot de verbijsterende vaststelling gekomen dat talrijke actieve farmaceutische bestanddelen (zoals de aspirine) in Indië geproduceerd worden! De cosmetische sector is niet aan vertragingen in de voorziening kunnen ontsnappen. Deze waren vooral uitgesproken voor Madagaskar, waar de traditionele farmacopee talrijke plantextracten levert. Het hele eiland is een fantastische bron van actieve bestanddelen: het bevat niet minder dan 14.000 plantensoorten, waarvan 6500 voor medicinaal gebruik. Na meer dan een jaar pandemie zet de huidige onzekerheid fabrikanten ertoe aan om opnieuw interesse te tonen voor nabije en bekende vegetaties. Voorzichtigheid op het gebied van levering is niet de enige reden; de trend van de lokale productie houdt werkelijk aangename verrassingen in petto.

Nieuwe bloemgebaseerde verzorging uit de velden en de bergen

Onderzoekers en laboratoria die actieve bestanddelen leveren richten zich minder op exotische plantensoorten en hebben de onverwachte eigenschappen van twee bloemen ontdekt:


De korenbloem: uw klanten hebben allemaal reeds korenbloemwater gebruikt om hun ogen te ontzwellen. Deze blauwe bloem uit de velden kan ook de huid verstevigen en gladder maken. Een Franse fabrikant van actieve bestanddelen heeft er vitamine C in ontdekt die de cellen helpt om beter te functioneren. De korenbloem is rijk aan polyfenolen en flavonoïden, strijdt zo tegen huidveroudering en werkt in op de teint door het melanine te reguleren. In combinatie met oogoplossingen, bloemenwaters en verzorging tegen wallen heeft deze bescheiden bloem alles om de grote lieveling van de cosmetica te worden – op voorwaarde dat ze (biologisch) geteeld wordt, aangezien de pesticiden ervoor gezorgd hebben dat ze bijna uit onze velden verdwenen is.

De Alpenroos: een plant die typisch is voor de Zwitserse Alpen, een echte kampioen in beschermingsmechanismen om te kunnen weerstaan aan de leefomstandigheden tussen 1500 en 2000 meter hoogte. De koude, de wind, de grote temperatuurverschillen en de sterke zonnestralen zorgen ervoor dat de alpenroos zeer efficiënte voorraden antioxidanten aanmaakt om verouderde cellen weg te werken. Dit zijn cellen die niet helemaal dood zijn, maar niet meer helemaal leven en die de gezonde cellen “besmetten” door er oxidatieve stress in op te wekken. Het gevolg is een verlies van elasticiteit. Het zijn “zombiecellen” die hun tegenhangers van het witte doek niets te benijden hebben! De jonge huid ontdoet zich gemakkelijk van deze cellen dankzij haar immuunsysteem. De rijpere huid (of de huid die zeer veel aan de zon blootgesteld wordt) stapelt de verouderde cellen echter op. Een te groot aantal leidt tot chronische ontsteking en versnelt de tekenen van veroudering omdat collageen afgebroken wordt. Er werden verschillende plantenextracten getest om de “zombiecellen” op een gerichte manier te vernietigen. Alpine Rose Active, afkomstig van de alpenroos, is het meest doeltreffend. Dit extract gaat ook de strijd aan met de “carbonylering” van de eiwitten die verantwoordelijk zijn voor veranderingen van teint. Twee vliegen in een klap!

Terugkeer naar de basis via de plantenwereld

Er is opnieuw meer interesse in de klassieke actieve bestanddelen die we allemaal kennen: laboratoria concentreren zich op planten om hun gebruik nieuw leven in te blazen. Deze hebben de groene test doorstaan:

Squalaan: Dit verzachtende en hydraterende middel wordt reeds sinds lange tijd uit vissenlever gewonnen. Vandaag de dag is plantaardig, 100% biologisch afbreekbaar squalaan de regel. De lipiden ervan zijn vergelijkbaar met die van de hydrolipidische film en sluiten daarom zeer dicht aan bij de huid. Verzorgingsformules voor gevoelige en reactieve huid bevatten dikwijls squalaan. Het is afkomstig van de fermentatie van de suiker van planten of van opgewaardeerd (en gefiltreerd) afval van de productie van olijfolie van levensmiddelenkwaliteit.


Ceramiden: Deze traditionele actieve bestanddelen die de huidbarrière versterken werden vroeger uit ruggenmerg van runderen gehaald. Vandaag de dag kunnen ze gemakkelijk uit plantaardige saffloerolie gehaald worden met de enzymatische synthesemethode zonder gebruik van oplosmiddelen.

Retinol: Een van de megasterren tegen veroudering van de jaren ’90! Deze krachtige maar breekbare molecule kent momenteel een echte comeback en is alomtegenwoordig om de textuur van de huid te verbeteren en rimpels glad te maken. Het bewijs: het is een van de cosmetische bestanddelen die het vaakst opgezocht worden op Google en het meest besproken wordt op de sociale netwerken (+ 730% einde 2019. Bron: Social Listening Face Care, CDO Team L’Oréal). Er zijn twee tegengestelde tendenzen: zuivere retinol of een plantaardige versie ervan. Bakuchiol is het huidige alternatief voor retinol. Het is een antioxidant afkomstig van verschillende planten zoals de Vigna Aconitifolia, die rijk is aan natuurlijk Vitamine A. Plantaardige retinol is niet irriterend en komt helemaal tot zijn recht in combinatie met andere plantenextracten: met squalaan van olijf hydrateert het beter, met zeevenkel en algenextracten kan het rimpels en wallen in de delicate zone rond de ogen doen vervagen. Zuivere retinol aanvaardt graag een plantaardig steuntje in de rug van cannabidiol: een goed idee aangezien de actieve molecule van hennep de overgevoelige huid kalmeert. Alginaten afkomstig van algen kunnen het omringen met een netwerk van polymeren om het te concentreren in pleisters voor een intelligente verspreiding.

Goed voor de plantenwereld: hulpbronnen en de planeet beschermen

De methode waarmee actieve bestanddelen verkregen wordt, staat centraal in het debat rond duurzaamheid. De nadelen van chemische synthese zijn het hoge energieverbruik en de negatieve ecologische voetafdruk. Plantaardige extractie sluit beter aan bij de tijdsgeest maar is niet per definitie ecologisch neutraal: ze maakt gebruik van bouwland, van oplosmiddelen (gelukkig organische), enz. Fermentatie – een groen eeuwenoud proces dat terug trendy is – is een oplossing die overwogen kan worden. Hebben uw klanten reclame op tv gezien die hen aanzet om “fermentatie van bloemen uit te proberen voor sterkere actieve bestanddelen”? U kan het hen allemaal uitleggen!
De gefermenteerde ingrediënten hebben inderdaad een sterke antioxiderende werking tegen de gevolgen van vrije radicalen en beschermen de huid door de hydrolipidische film te verstevigen. Fermentatie is een natuurlijk proces, zonder enige tussenkomst, maar vraagt om veel tijd en toezicht. De grondstoffen (bloemen, vruchten, suikerriet, biet, olijf-, argan- of saffloerolie) worden in een cultuur met bacteriën geplaatst (plantaardige suikers). En dan laat u de natuur haar werk doen. Eens het proces beëindigd is, worden de gefermenteerde ingrediënten gefilterd. Zo blijven de actieve bestanddelen, die dan nog gezuiverd worden, behouden. Op deze manier bekomt u actieve plantaardige oliën die 10 keer meer omega 6 en 9 bevatten, maar ook vitamine B7 en quercetine afkomstig van groene thee, bosbessen en veenbessen. Deze flavonoïde met krachtige anti-inflammatoire eigenschappen wordt toegevoegd aan producten om veroudering tegen te gaan en soms aan zonnebrandcrèmes. En dit alles met een veel kleinere milieu-impact! De klassieke productie van quercetine brengt weinig op en vraagt om grote hoeveelheden plantaardig materiaal. Het fermentatieproces gebruikt 180 keer minder bouwgrond per kilo actieve bestanddelen en 60 keer minder organische oplosmiddelen.


Warme choco!
Er is reeds concurrentie voor CBD op het gebied van ontspanning van de huid door een terugkomer: cacao. De bonen van de Criollo-variëteit bevatten moleculen voor welzijn. Een ervan, anandamide, activeert de receptoren voor de cannabinoïdes die in bepaalde cellen van de opperhuid aanwezig zijn. Deze neurotransmitter biedt dus een alternatief voor CBD door de samentrekking van de spieren en de spanning in de huid te verminderen. Cacao is geruststellend aangezien het met lekkernijen geassocieerd wordt.


Groen waterbeheer

Ecologisch bewuste burgers waarschuwen dat er minder en minder drinkwater beschikbaar zal zijn. Ze verwijten de cosmetische industrie dat ze te veel water verbruikt. Water staat inderdaad bijna altijd bovenaan de lijst ingrediënten. Om deze problematiek aan te pakken stelt een Bretoense leverancier van actieve ingrediënten uit de zee (bedreven in duurzaam oogsten) voor om het te vervangen door cellulair water afkomstig van algen. De planten in de zee zouden er tussen 80 en 90% bevatten. Het heeft niet echt een weldadig effect voor de huid, maar is natuurlijk: algenwater (10 tot 50% van het volume van de formulering) krijgt een biologisch label (Cosmos et Nature). Bloemenwaters zijn echter afkomstig van de distillering van essentiële oliën en kunnen actieve bestanddelen toevoegen en tot 100% van het zuivere water van een formule vervangen. Merken willen deze “actieve waters” graag gebruiken omwille van hun zuiverende, ontstekingsremmende, regenererende, antiseptische, antioxiderende en talgregulerende eigenschappen. De nieuwste zijn:


bamboewater: is revitaliserend en ontstekingsremmend; doet de huid terug stralen en kalmeert de huid (verzorging voor geïrriteerde huid, teintverhelderende middelen).


pepermuntwater: herstellend, antimicrobieel, helpt de huid herstructureren (verzachtende verzorging voor de kwetsbare en gevoelige huid).


lindewater: ontgiftend en talgregulerend, bestrijdt oxidatieve stress doeltreffend (verzorging voor gemengde en vette huid, huidreiniging).


immortellewater: antioxiderend en verzachtend, verzacht de gevoelige huid en reinigt diep dankzij de antivirale eigenschappen (huidreiniging, verzorging voor de geïrriteerde huid).

Dierlijk tegenover plantaardig: zitten we in de problemen?

De deugden van de virtuele wereld: de pandemie heeft de online communicatie een impuls gegeven. Digitale

Met alle respect voor veganisten, maar cosmeticamerken gebruiken allang geen extracten van de placenta van dieren meer. Deze praktijk gaat terug tot de jaren 1950 en erger nog… met placenta’s van menselijke oorsprong! Het doel was om de gammaglobulines erin die de cellen in leven hielden in de huid in te brengen. Vervolgens werd het vruchtwater van runderen, dat ruimer beschikbaar is, gebruikt als basis voor talrijke crèmes tegen veroudering. Ander tijdperk, andere cosmetische zeden! Aan het begin van de jaren ’90 zorgde de dollekoeienziekte voor een drastische verandering in het onderzoek naar actieve bestanddelen. Vanaf dat moment worden dierlijke bronnen geleidelijk aan vervangen door actieve bestanddelen die door chemische synthese (ceramiden), biosynthese (hyaluronzuur) en vooral door een meer systematisch gebruik van planten verkregen worden. De jaren 2000 luiden het begin van de biologische cosmetica in en de komst van een heel bijzondere stof: de “plantaardige placenta.”
Hiervoor hebben we Dr. Bernard Guinot, gepassioneerd door de plantkunde, te danken. Hij kwam op het idee gebruik te maken van de essentiële voedingsstoffen die aanwezig zijn in plantenweefsels in hun oorspronkelijke staat (kortom, de knopjes): aminozuren, peptiden en mineralen. De placenta van de plant bevindt zich onder de stamper van jonge plantjes en dient als een voedende vloeistof tijdens hun groei. Frisser en geruststellender dan de ‘vintage’ crèmes met vruchtwater!

Dierlijk tegenover plantaWie drukt Pro Esthetic?

Een klimaatambassadeur!
Wij willen drukkerij Van der Poorten graag feliciteren met hun verkiezing tot “miK Climate Ambassador 2020”! Een online stemming en een jury van deskundigen van de provincie Vlaams-Brabant en van het milieu-informatiepunt voor kmo’s hebben hun duidelijke inzet voor het klimaat beloond. Het bedrijf werkt sinds 2015 op een klimaatneutrale manier: “Wij gebruiken papier van duurzaam beheerde bossen en plantaardige inkt. Elk jaar wordt onze ecologische voetafdruk berekend om hem te compenseren en om te blijven drukken zonder negatieve impact op het klimaat. De onvermijdelijke papierverspilling wordt tot een minimum beperkt en wij werken met 100% groene energie dankzij de 1396 zonnepanelen die op ons dak geplaatst werden”, legt directeur Filip Van Wezemael uit. Op die manier is het tijdschrift Pro Esthetic niet alleen mooi maar ook groen…

Groene keuzes in de winkel

Bloementherapie voor de gespannen huid
In de Crème Tensiale en het Masque Remodelant Profermeté van Anny Rey Monaco helpt een pioenextract om de huid opnieuw dikker en soepeler te maken. In combinatie met hyaluronzuur, jojobaolie en zachte amandelolie verstevigt het ook de huid. Maria Galland Paris creëerde een samenstelling van 4 bloemen en antioxidanten, Lumin’Eclat, om de huid egaal te maken, op te doen lichten en meer energie te geven (361 Crème Insta-Glow, 380 herstellend nachtmasker). NO2ctuelle van Sothys, een ontgiftende en vernieuwende nachtcrème, die het resultaat is van heel wat technologie, bevat een nasturtiumextract: de A-glucanen activeren het nachtelijke herstel van de cellen via een optimaal gebruik van zuurstof.


Natuurlijke oliën
De sinds 60 jaar legendarische reinigende olie Hy-Öl van Babor is een hydrofiele cocktail van soja, sesam, pinda’s en quillaja. Deze olie maakt uw gezicht aangenaam schoon nadat ze gemasseerd werd met een tweede product (Phytoactive) dat aangepast is aan uw huidtype. De cosmeceutica tegen veroudering Medik8 gebruiken het plantaardige alternatief voor retinol in het Sérum Bakuchiol Peptides. Om fijne lijntjes en rimpels op te vullen, roodheid te verminderen en overtollig melanine tegen te gaan combineert deze verzachtende verzorging centella asiatica met zaadolie van Sacha Inchi, een van de beste bronnen van omega 3 – antioxidant en erg geschikt om huidveroudering door vrije radicalen te vertragen! Baija is een sterk zintuiglijk werkend merk dat meer dan 90% natuurlijke bestanddelen gebruikt en kokosolie en karitéboter aan zijn scrubs, crèmes en lichaamsoliën toevoegt. Hun namen en geuren voeren de zintuigen naar droombestemmingen…


Aloë vera
Zuiver biologisch sap als vervanging van water om de actieve bestanddelen tot diep in de huid te brengen: dat is de kracht van de verzorgingsproducten van Pharmos natur. Love Your Age Décolleté & Body Cream is ideaal tegen cellulitis nu de zomer nadert, en helpt om het bindweefsel te zuiveren en nieuwe energie te laten stromen. Bernard Cassière, voorvechter van natuurlijke schoonheid, heeft de Crème en de Crème Sorbet Haute Hydratation Bambou-Aloe Vera bio [crème voor diepgaande hydratatie op basis van biologische bamboe en aloë vera] gecreëerd. Het duo vult de huid met vitaminen, mineralen en aminozuren die essentieel zijn voor een stralende huid.
Malu Wilz kiest voor een combinatie van aloë vera met ananas en komkommer in een nieuwe lijn verzorgingsproducten die specifiek voor jongeren en jongvolwassenen ontworpen is. Deze lijn is natuurlijk en veganistisch en is dus niet alleen doeltreffend, van uitstekende kwaliteit en betaalbaar maar ook trendy. De vijf verzorgingsproducten met aloë vera zorgen voor hydratatie, herstel, bescherming en zuivering, zowel thuis als in de cabine. Een perfecte combinatie voor de zomer en voor zonnige dagen!


Slimme planten
Het merk Payot is zijn kruidkundige erfenis niet vergeten. Het resultaat is een nieuwe routine boordevol vitamines voor een stralende huid: crème, gel, SOS-stick voor vermoeide ogen, het “Sleep & Go” masker, en C.C., een gekleurde verzorging voor een perfecte huid. Deze lijn, My Payot Glow, barst van de biologische superbestanddelen: granaatappel-, gojibes- en acai-extract. Nimue Skin Technology is een expert op het gebied van de probleemhuid en heeft doeltreffende combinaties van actieve bestanddelen ontwikkeld. Om zachtjes te scrubben: sinaasappel-, ananas- en papaja-enzymen. Om de huidbarrière te versterken: fytoceramiden. Om de celfuncties te activeren: een planktonextract dat ook beschermt tegen infraroodstralen (Nimue Element Barriere). Een mooie en gezonde huid is de mantra van Absolution. Het merk werd opgericht door een Franse met een passie voor plantkunde en biedt verfijnde natuurlijke producten (gecertificeerd biologisch) aan, waarbij het delicate karakter van texturen en geuren bewaard is gebleven. Le Soin Repulpant, een hydraterend antiverouderingsmasker met intensief bioconcentraat, is een van de bestsellers. Het bestaat uit 99% natuurlijke ingrediënten die de huid moeten verstevigen en gladmaken: heermoes (silicium), jonge scheuten van alfalfa (vitamine U, belangrijk voor de groei van de opperhuid), knoppen van beuken, enz.