Dossiers | Thema’s

Een nieuwe lente, een nieuwe huid?


Al bij de eerste schuchtere zonnestralen, hebben we zin om met een nieuwe huid uit te pakken. Dus weg met de oude, welkom de nieuwe, zei de slang. De mens heeft hier hulp bij nodig : van gommage via chemische en mechanische peeling tot microdermabrasie. PRO ESTHETIC exploreert de verschillende peel technieken, en waarom sommigen ervan afzien.

Door Anya Loonen

De professionele ‘peel’ heeft tal van actieterreinen: dieptereiniging, glad en zacht maken zodat de opname van actieve bestanddelen vergroot en de huid straalt. Maar ook komaf maken met problemen als acné, bepaalde rimpels, pigmentvlekken en littekens.

Hiervoor gebruikt men zuren, glycol of AHAs die dode huidcellen doen smelten en naar het oppervlak migreren zodat de huid mooi strak en glad wordt. Daarnaast werkt retinol uit de diepte waar het enzymes aanzet tot produceren van collageen and elastine weefsel. Zo vervagen rimpels aan het huidoppervlak.

Glycolzuur behoort zoals appel-, citroen, salicyl- en melkzuren tot de AHA of Alpha Hydroxy Acid, beter bekend als fruitzuren. Glycolzuren worden gewonnen uit suikerbiet of uit fruit zoals ananas, meloen of onrijpe druiven. Er zitten glycolzuren in dagcrèmes, maar in lage concentratie zonder peeling effect.

Diep in de huid zullen de zuren mits juiste concentratie en pH de dode huidcellen verweken waardoor deze los komen en de nieuwe huid zichtbaar wordt. Anders gezegd: de peelingzuren verslappen de samenhang tussen de corneocyten (hoorncellen) waardoor een versnelde afschilfering van de hoornlaag (stratum corneum) intreedt. De zuren stimuleren de aanmaak van collageenvezels, de tonus van het steunweefsel vergroot, net als de elasticiteit en de huid is beter in staat om haar eigen vocht vast te houden.

Goed uitgebalanceerde, hedendaagse gemengde peelings werken aan het oppervlak (epidermis), er zijn weinig nevenwerkingen en de kans op irritatie is klein.

Er wordt bij voorkeur enkel gewerkt met gebufferde glycolzuren (40%-70% glycolzuur) en de pH waarde van 3,5 wordt niet overschreden. Deze peelings worden daarom ook ‘lunchpeels’ genoemd: zij vormen geen hinder voor het professioneel en sociale leven.

Naast het ‘peel’ effect is deze behandeling gericht op het verminderen van de lokale opstapeling van melanine. Het is deze melanine die aan de basis ligt van hyperpigmentatie. Opdat melanine in de huid wordt aangemaakt is er steeds het enzym tyrosinase nodig. Door de werking van dit enzym te blokkeren, stopt de aanmaak van melanine en hiermee de hyperpigmentatie. Bovendien versnelt de huidvernieuwing waardoor reeds gevormde pigmentvlekken vervagen.

De mogelijkheden zijn oneindig, en op voorwaarde de ‘materie’ goed te beheersen, kunnen er schitterende resultaten worden behaald.

Met gommage ook wel ‘exfoliation’ genoemd, verwijst naar mechanische peelings, terwijl we hier het woord peeling gebruiken voor professionele peeling op 2 wijzen.

Enerzijds, is er de zachte mechanische peeling – met korrel – waaronder ook de microdermabrasie (de sterke vorm) hoort. Anderzijds, is er de chemische peeling op basis van zuren, vaak fruitzuren.  En daarnaast is de Green Peel van Dr. Christine Schrammek, volledig op basis van planten.

Natuur

Hier komen we op terug, maar eerst laten we Sarah Parmentier van Maria Galland Paris aan het woord, waar weinig peelings aan te pas komen, “wij zijn ervan overtuigd dat een dieptereiniging en het stimuleren van de microcirculatie en dus van de celvernieuwing met specifieke massage bewegingen bewerkstelligt wordt. Het constant weg schrapen van de epidermis kan tot uitputting van de stamcellen leiden. Bij Maria Galland Paris vormt de huid een orgaan dat we van binnen en van buiten benaderen en celvernieuwing stimuleren we op een zachte manier, de juiste producten aanvoeren met de gepaste massage.

Eenzelfde benadering heeft Rhea, het jonge Italiaanse merk dat het ook helemaal anders aanpakt. “Alles is gebaseerd op de toevoer van zuurstof aan de huid via massage die vervolgens zelf herstelling kan bewerkstelligen, zegt Gianmarco Alfonso. Hiervoor gebruiken we alle beschikbare natuurlijke derivaten en de menselijke hand. Dagelijkse routine thuis moet het werk van de schoonheidsspecialiste bewerkstelligen en vervolledigen.”

“De vrijgevigheid van de natuur is oneindig,” vindt Isabelle Carron, oprichter en CEO van Absolution. “En het is vandaag perfect mogelijk om efficiënte producten te maken die prettig zijn in gebruik, veilig gemaakt met respect voor het milieu en voor de anderen. Dat is ons devies, en minder maar beter consumeren. Alles gebeurt in zachtheid, ook het reinigen aan de hand van massagetechnieken en de vezels van de Konjac spons bijvoorbeeld.” Wanneer de klant de producten apprecieert, zal ze thuis het ritueel met plezier graag herhalen.

Kruiden

De eerste naam die bij het woord ‘peeling’ voor mij verschijnt, is deze van Dr. Christine Schrammek, vandaag de Green Peel®Classic. Een plantaardige peeling met 60 jaar ervaring die geen rimpel heeft genomen. “Aanvankelijk door een schoonheidsspecialiste mevrouw Schrammek ontwikkeld en toen haar dochter Christine dermatoloog werd, nog preciezer afgesteld. “Het is een schitterend basis product voor een basis techniek, dat een zeer brede waaier aan problemen verhelpt en ruim werkt,” stelt Pina Carriaggi. “Van acné, via rimpels en littekens, huidverslapping en zelfs bepaalde vormen van hyperpigmentatie. Deze verhoogt de bloedcirculatie, keratolytisch en comedolytisch, stimuleert de regeneratie van het bindweefsel m.a.w. aanmaak van collageen en elastinevezels. En lang voor de groene en de bio golven ons bereikten, was en is deze peel volledig gebaseerd op de kracht van kruiden: bladen, bloesems, scheuten, wortels, algen, enzymen, vitamines, .. Er zit onder andere weegbree, goudsbloem, aloë vera, kamille, heermoes …en mijn lieveling het driekleurige viooltje omdat deze salicylzuur en caroteen bevat. Gekoppeld aan een voortreffelijke kennis van de huid van de klant (leeftijd, levenswijze, historiek, etc. ) en een grondige opleiding, opteert de schoonheid- specialiste of voor de zachte, de medium of de krachtige versie van de Green Peel, zodat op termijn een gezonde, stralende huid ontstaat. En in samenwerking met de klant, want ontspanning, voeding, stilte, … spelen mee een rol.”

In aanvulling op deze volledige plantaardige peeling, werkt Procosmetics ook met Nimue, Zuid-Afrikaans jong merk dat werkt met zuren van topkwaliteit. Het betreft een ‘oppervlakte’ peeling waarbij met de pH waarde op een intelligente manier wordt gewerkt: een maximale stimulatie met een minimum aan irritatie voor een optimale communicatie tussen de cellen.

Cocktails

PPCA (ontstaan als Physicians Care Alliance) Skin benadert eveneens de verfraaiing van de huid met peelings op een wetenschappelijke manier. Aanvankelijk enkel voor dermatologen en zo’n 20 jaar terug de bedenker van de specifieke peeling, PCA Skin. Een uitgekiend gamma dat optimaal gebruik maakt van onder andere glycol, retinol, hyalurolzuur, amandelzuur, fruitzuren, enzymes, vitaminen, samen met klei, aloë vera, vitamine E.. of het beste van de wetenschap én de natuur om elk huidprobleem op te lossen en in balans te brengen. “Een perfecte kennis van de huid en van de producten is dé vereiste om met PCA Skin optimale resultaten te behalen,” stelt Carole Evrard met jaren ervaring met het merk.

Enzym en diamant

“De enzym peeling van Klapp brengt men na het reinigen van de huid zo’n 20 minuten aan of men opteert voor de klassieke korrels van de Micropeeling thuis of in het instituut,” deelt Iris De Boeck met enthousiasme mee. “In de lente opteert de schoonheidsspecialiste voor de C Pure Infusion Treatment: een enzym peel met Essential Powder die pure vitamine C bevat. Hieraan gekoppeld, beveelt zij optimale zonnebescherming aan. De Acid Peel met lage pH waarde levert schitterende resultaten op pigmentvlekken, maar schuwt het zonlicht opdat het dan een omgekeerd effect zou kunnen hebben. De peeling is bij Klapp standaard onderdeel van vele behandelingen, omdat het de huid in optimale conditie brengt voor de opname van actieve bestanddelen. Daarnaast werkt Klapp met twee microdermabrasie toestellen: de ASA Peel Diamond. Steriele diamanten ringetjes verwijderen dode hoorncellen of corneocyten en worden vacuüm afgezogen. De ASA Peel® microdermabrasie richt fijne microkristallen in gesloten circuit op de huid en verwijdert zo laagje per laagje dode huidcellen. De kennis van de huid is vereist om de juiste combinaties uit te kiezen en schitterende resultaten te boeken.”

Basis

“Bij Dr Babor hoort een peeling bij elke cabine verzorging: de basisreiniging dus, voor betere resultaten, een gladde, zachte én frisse huid. De huid is ontdaan van alle dode huidcellen (corneocyten) en neemt beter serums en producten op,” stelt Tina Vanhoek en vervolgt “Wij hebben twee types peelings, de mechanische op basis van cellulose korrels (plantaardig nvdr) en vaak de instappeeling. Eens de specialiste de huid kent, kan ze met de fruitzuren op een veilige manier verder werken, afhankelijk van de noden en verlangens. Er kan met de concentratie en met de pH waarde zowel in de diepte als opbouwend gewerkt worden. Er moet ook altijd met de levenswijze van de klant rekening worden gehouden. Geen peeling voor ze naar de tropen vertrekt en altijd maximale zonnebescherming aanbevelen, zelfs voor een terrasje. Want glycolzuur levert goede resultaten, maar onder invloed van de zon ontstaat mogelijk een omgekeerd effect. De nieuwste Dr Babor Pro levert schitterende resultaten, mits een tolerantietest, grondige kennis en vervolgens professioneel advies. Deze veilige en doeltreffende behandelingen bevelen we aan in kuur gecombineerd met thuis opvolging.”

Het doel van een peeling is steeds de bovenste lagen van de huid te vernieuwen waardoor de beschadigde huid vervangen wordt door een nieuwe, gezonde, stralende en frisse huid. De huid is niet alleen ons grootste maar ook een van de meest intelligente organen met een ongelooflijk ‘transformatievermogen’, als een percolator. Fruitzuren en andere zuren dringen meer of minder oppervlakkig de huid binnen en bewerkstelligen daar verschillende effecten: de celvernieuwing stimuleren en dode huidcellen verwijderen, de fibroblasten aanzetten tot het produceren van die elementen die zorgen voor verstrakking en veerkracht zoals elastine en collageenvezels.

Diamant

Voor Nicole Mohr van Dermatuer-Pro, “is exfoliation belangrijk voor elke Dermalogica behandeling. Opgericht door de Schotse schoonheidsspecialiste/entrepreneur Jane Wurwand, The International Dermal Institute in California, (opleidingen voor het producten werden). Vandaag een waaier van producten, protocols en apparaten, zowel voor thuis als in het instituut. “Wij starten altijd met een Pro Skin Face Mapping, om de gevoeligheid van de huid vast te stellen. Eens we de wensen van de klant kennen, kan de reiniging op maat beginnen. Exfoliëren gebeurt niet enkel chemisch of mechanisch, maar ook met ultrasound en microcurrent apparatuur, met wet/dry microdermabrasion met diamanten, een combinatie van mechanische en chemische exfoliatie zodat de huid in optimale staat is om hydraterende, vitamines, herstellende producten op te nemen. Enkele keren per jaar wordt een kuur aanbevolen en om een gezonde, jonge huid te behouden moet de klant ook thuis de juiste producten aanbrengen.  En bij voorkeur om de 6 weken een aangepaste cabine behandeling laten uitvoeren om onzuiverheden, uitdrogen, stress … weg te werken.”

Waaier

Bij Bernard Cassière hoort de juiste peeling bij het juiste huidtype. Vandaar een gamma peelings, aangepast aan de behoeften van de huid, en aan de specifieke noden van de klant in het instituut. “Enerzijds zijn er de specifieke cabine peelings en anderzijds zijn er de peelings/gommages die de klant thuis zelf kan toepassen.” zegt Lisa Vandegehuchte. “De peeling is naast de oppervlakkige (dagelijkse) reiniging van de huid een heel belangrijke stap naar een mooie, verzorgde huid. De huidcellen sterven af en bewegen zich naar het huidoppervlak. Deze kunnen de opperhuid verstoppen. Resultaat: een vale, vermoeide huid, verstopte poriën zodat producten die op de huid worden aangebracht niet meer kunnen inwerken! Het dagelijks aanbrengen van een voortreffelijke crème zal weinig of geen effect hebben. Thuis is aangeraden 1 à 2 keer per week, afhankelijk van het huidtype, een peeling aan te brengen. In het instituut om de 4 à 6 weken als onderdeel van een volledige, herstellende gelaatsverzorging.”

Voor Lisa is de ‘microgommage’ de standaard mechanische peeling (d.w.z. met korrels), hier microbolletjes van plantaardig ivoor. De ‘Nettoyant Profond’ is de standaard enzymatische peeling (d.w.z. zonder korrels). Vaak worden beide in combinatie gebruikt voor een extra dieptereiniging.

De meest gevoelige huidtypes verdragen enzymatische peelings. In het chocolade gamma, bestemd voor alle huidtypes is de mechanische peeling op basis van gemalen cacaobonen is. In het Yuzu en witte thee gamma zijn er 2 soorten peelings: de meest krachtige, een fruitzuur peeling (25% AHA, 5% PHA en melkzuur) enkel voor cabine gebruik. Deze biedt een dieptereiniging en verfijnt de huidstructuur, stimuleert de celvernieuwing zodat fijne lijntjes en pigmentvlekken vervagen. Ten slotte, is er bij elke cabine verzorgingen een specifieke peeling (honing met suikerkorrel, bamboe, diamant, ..) De ‘nettoyant minute lumière’, een gelpeeling met vitamine C korrels voor thuis, laat de huid stralen. 

Stralen doe je ook met Sothys Glysalac pro peel, exclusief in het instituut uitgevoerd. “Het verfijnt de textuur van de huid, voor een gladde en instant gelijkmatige en heldere teint (20% glycolzuur, 2% salicylzuur),” stelt Tatiana Vermeiren. “De Mousse de gommage AHA-PHA wordt met specifieke borstel aangebracht voor een dieptereiniging. Het bereid de huid voor op andere producten. Een enzymatische, gommende gel, de Hydra 3 HA met lichte korrel wordt in contact met water een emulsie. De Pâte exfoliante renovatrice heeft exfoliërende korrels voor een zuiverende werking, de Peeling resurfacant, brengt pure detox en voor een gecontroleerde micro dermabrasie biedt de Peeling renovateur met hoge glycolzuur concentratie, een boost voor de celvernieuwing en verwijdert dode huidcellen. De Lotion exfoliante bi-phasée verwijdert talgonzuiverheden in zachtheid. Ook Sothys brengt een uitgebreid gamma ‘thuis’ peelings om elk huidtype duurzaam te laten stralen.

En stralen willen we allemaal, die gezonde, frisse huid als na een lange wandeling in het bos of langs de branding. De microcirculatie is optimaal evenals de zuurstoftoevoer en dat is aan de huid te zien.

Conclusie

Dankzij zo’n 30 jaar ervaring met peels die wetenschappelijk zijn samengesteld en volgens specifieke protocols worden toegepast door een ervaren estheticienne zijn de resultaten indrukwekkend. En één gouden regel: hoe meer ervaring, hoe mooier de resultaten. Levenslang leren is de boodschap. Maar het blijft een bewuste keuze. Dit sluit geenszins uit dat indien men zelf de peeling niet aanvoelt, de handen gebruikt voor specifieke massagetechnieken met invloeden uit het Oosten van onder andere Japanse shiatsu, Chinese acupressuur, etc..

Chemische peeling
Behandelt de huid met een samenstelling van stoffen die de oppervlakkige huidcellen doet afschilferen. Zowel de concentratie als de pH waarde spelen een belangrijke rol. Een hoge concentratie zegt niet alles, de zuren kunnen gebufferd, vrij of afgeremd zijn in de tijd. Hoe lager de pH waarde van de peeling, hoe zuurder en dieper de stoffen in de huid dringen.

Stoffen die hiervoor gebruikt worden zijn o.a.
Fenol, dit is agressieve stof ook carbolzuur genoemd of aromatische alcohol die diep in de huid doordringt en bedoeld is om diepere rimpels en felle verkleuringen te verbeteren. Een fenol peeling moet in een kliniek onder narcose gebeuren;

Glycolzuur of salicylzuur, gebruikt voor een “zachte” peeling;

Trichloorazijnzuur, citroenzuur, wijnzuur, …dat agressiever werkt en de cellen van de opperhuid als het ware wegbrandt;

Ureum (in concentraties van 20 % en meer)

Fysische peeling
(Micro-) dermabrasie, d.i. letterlijk het “afslijpen van de huid”. Hierbij wordt een straaltje van microkristallen onder vacuüm op de huid gespoten. Deze neemt de bovenste laag dode huidcellen weg en zuigt ze af.

Laserbehandeling, ook wel laser resurfacing genoemd. Een met precisie gestuurde CO2laser verdampt het opperste huidlaagje (het vocht in de huid absorbeert de infraroodstraling van de laser).

Peelings wereldwijd
Bij een Garra rufa behandeling worden de voeten ontdaan van de dode en droge huid door kleine visjes, authentieke Turkse behandeling.

Met een kruidenpeeling behandelt men de huid met een product samengesteld uit “biologische ingrediënten”, niet alleen bedoeld voor de eigenlijke peeling (een licht schurende stof), maar die ook vitamines, mineralen, anti-oxydanten en andere ingrediënten bevatten voor het simultaan herstellen van de huid.

Een andere, lees oudere vorm van peeling (voor het lichaam) is het gebruik van scrubzout of scrubgel of zoals deel uitmaakt van een klassieke Hammam, met zwarte zeep* of schuurborstel en loofah. Grondig en zeer doeltreffend voor een gladde en mooie huid, dankzij de spierkracht van diegene die hem uitvoert.

*In West-Afrika wordt zwarte zeep voorgeschreven om huidproblemen zoals psoriasis, rosacea (couperose) of andere huidaandoeningen te verhelpen. In Noord-Afrika en in het Midden-Oosten gebruikt men zwarte olijfzeep of Aleppo zeep (100% plantaardig). Wanneer je de zeep gebruikt voor je gezicht, is zwarte zeep een uitstekend reinigingsmiddel voor acne-gevoelige huid, omdat het anti-bacterieel laurinezuur bevat. Ecologisch en reist gemakkelijk.

Foto’s: © Wayhome Studio – AdobeStoc / © lado2016 – AdobeStock / © deniskomarov – AdobeStock / © Elaisa Welness