Dossier

De do’s and don’ts van detox


Onze huid is de spiegel van onze gezondheid. Bij de behandeling van huidproblemen gaat daarom steeds meer aandacht naar een aanpak met de juiste detox behandeling…
Je bent wat je eet?

Geschreven door: Sylvia Silvester

Ons lichaam is een complex chemisch fabriekje waarin zich dagelijks honderden chemische processen afspelen waar we ons niet bewust van zijn maar die essentieel zijn voor ons functioneren, onze gezondheid, en de toestand van onze huid en zelfs ons mentaal welzijn: bepaalde depressies zouden bijvoorbeeld gelinkt zijn aan een tekort aan vitamine D. Allerlei factoren spelen een rol in de afwikkeling van al die chemische processen. Voeding bijvoorbeeld, maar ook de lucht die we inademen, roken, veel alcohol drinken, veel of weinig in de zon, enz. Door de industrialisering van onze omgeving krijgt ons lichaam vandaag ook meer gifstoffen te verwerken dan ooit tevoren: geneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen, conserveringsmiddelen, smaakstoffen zoals glutamaat, zoetstoffen zoals aspartaam en toxines, additieven, chemicaliën, zware metalen, kleurstoffen, luchtvervuiling, verontreinigd kraantjeswater en alcohol;… Zelfs tandvullingen met kwik en palladium versnellen de verzuring van het lichaam.
Uit heel recent onderzoek is ook de aanwezigheid van schadelijke per- en polyfluoroalkyl stoffen (PFAS) in ons lichaam aangetroffen. Dat zijn synthetische stoffen die gebruikt worden om bijvoorbeeld skikleding waterdicht te maken maar die we ook terugvinden in water- en vetafstotend papier en geïmpregneerd textiel. Ook voor de coating van anti aanbak pannen worden stoffen gebruikt die we nu in ons lichaam hebben… De industrie pakt steeds vaker uit met chemische stoffen die in de natuur of in ons lichaam niet afgebroken kunnen worden.
Ons voedings- en levenspatroon zijn de afgelopen 100 jaar drastisch anders geworden. Zo zijn we in de westerse, geïndustrialiseerde wereld heel anders gaan eten: meer zoet, meer zout, meer vet, meer vlees, zuivelproducten, kant en klare producten gemaakt van witte bloem, industriële suikers, zoete frisdranken, koffie, snoep, kant en klare maaltijden en fast food… De Amerikaanse voedingsrichtlijnen schrijven voor een gezond voedingspatroon een dagelijkse hoeveelheid fruit van 200 gram voor, voor groenten 600 gram per dag. In werkelijkheid voldoet slechts 10 à 15% van de Amerikaanse bevolking aan deze aanbevelingen.
Daarnaast zijn we steeds minder gaan bewegen en brengen we steeds meer tijd door achter het computer- of Tv-scherm en hebben we meer stress… Door de manier waarop ons voedsel vandaag geteeld wordt, vinden we in de natuurlijke grondstoffen ook levensbelangrijke mineralen minder terug dan vroeger (selenium bijvoorbeeld.) Door al die oorzaken is het lichaamsgewicht van de gemiddelde westerse mens met meer dan 30% toegenomen en is ons lichaam “verzuurd”… Op dit moment wordt door een aantal wetenschappers een groot aantal leeftijd- en welvaartsziekten aan de verzuring van het lichaam toegeschreven. Dat dit belangrijke gevolgen heeft voor de toestand van onze huid, is onvermijdelijk…
Als essentieel uitscheidingsorgaan zorgt onze huid immers voor de afvoer van afvalstoffen en in vet oplosbare toxines, zoals DDT en zware metalen waaronder lood. Daarnaast filteren de lever, darmen, nieren, zweet- en talgklieren dagelijks afvalstoffen weg en voeren de bloedsomloop en de lymfestroom zo’n zes miljard dode cellen af om ons van binnen zuiver te houden.

De grote oxidator: de zon

In de 80er jaren van vorige eeuw werd voor het eerst het verband gelegd tussen de zon en DNA schade, huidkanker en vroegtijdige huidveroudering. En ontdekte de wetenschap dat de zon een dubbele rol heeft. Enerzijds wordt onder invloed van het zonlicht de belangrijke vitamine D in ons lichaam aangemaakt maar anderzijds is het zonlicht ook verantwoordelijk voor de productie van de schadelijke vrije radicalen en belangrijke huidschade… Als reactie op die ontdekking worden nieuwe UVA en UVB filters ontwikkeld of naar alternatieve zon beschermende methodes gezocht (zoals bij Pharmos Natur) en de zoektocht naar nieuwe zonbeschermers gaat ook vandaag onverminderd verder.
De kans dat de gemiddelde Europese mens het verlangen naar een mooi bruin kleurtje en een overdosis zon zal laten varen, is klein. Een mooi gebruinde huid blijft immers synoniem met sportief, gezond, voldoende tijd voor vakantie, enz. en de vrije radicalen nemen we er meestal graag bij… Dat is een cultureel gegeven, helemaal in tegenstelling tot de Aziatische wereld waar een perfecte blanke huid nog steeds het schoonheidsideaal is en veel vrouwen alleen onder een parasol gaan wandelen, zelfs als de zon niet schijnt…

Het hoe en waarom van detoxen

Om ons lichaam gezond te houden maar ook om onze huid in topconditie te houden is het belangrijk om regelmatig te detoxen. En detox is big business: kijk maar naar het aantal detox pillen, -drankjes, -pads, -sticks, -voetpleisters en behandelingen die er vandaag op de markt zijn; …
De ideale detox aanpak is een combinatie van inwendige en uitwendige behandelingen. Het voorjaar is het ideale moment om met een inwendige reinigingskuur te beginnen. Een efficiënte kuur is een sapkuur waarbij vaste voeding vervangen wordt door natuurlijke sappen die de toxines in het lichaam afbreken, het lichaam zuiveren en zorgen voor vernieuwde energie en een zuivere huid. Een voorbeeld van zo’n verantwoorde kuur is de reinigingskuur volgens de methode van de Oostenrijkse dr. Mayr. Deze kuur wordt begeleid door een gediplomeerde Mayr arts en wordt volledig op maat van de patiënt samengesteld. Bij deze kuur worden afvalstoffen afgebroken door een gecombineerde methode van darm sparend voedsel, het drinken van veel water, het losmaken van toxines door beweging, ademhaling en het langzaam weer opbouwen van vast voedsel. Er bestaan natuurlijk ook andere vasten- of sapkuren met kant en klare sapjes, detox theetjes en verzuring afbrekende recepten. Sommige mensen kiezen voor een maandelijkse drie dagen sapkuur…. Ook orthomoleculaire artsen of therapeuten kunnen een ontgiftingskuur uitstekend begeleiden. De juiste begeleiding van een grondige vastenkuur is belangrijk want door het vrijkomen van de toxines kunnen bijverschijnselen optreden: hoofdpijn, onrustig slapen, honger, spierpijn, irritatie, misselijkheid… Daarnaast zijn er ook vastenkuren of sapkuren die je zelf kunt doen. Zo’n minikuur kan bijvoorbeeld drie, zes of negen dagen duren. Er zijn op de boekenmarkt heel wat boeken te vinden over detox en ook het internet is een bron van informatie als het gaat over detox recepten, sapkuren enz. Er zijn zelfs sites waar je de sappen voor een sapkuur kant en klaar kunt kopen… Er zijn ook detox thee kuren, die theetjes bevatten met o.a. senna, kaneel, gember, zoethout, maté en paardenbloem…


Tips:


• Het ayurvedische gezondheidsdrankje Samata en de Norvia supplementen (van DLG) zijn een uitstekende detox ondersteuning.
• Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water, veel water drinken ondersteunt de zelfreinigende functie van ons lichaam.
• Vervang af en toe een maaltijd door een groente smoothie of groentesapje.
• Regelmatig groene thee drinken helpt om het detox proces op gang te ondersteunen.
• Bos-, veen- en gojibessen bevatten veel antioxidanten.
• Sauna en hamman ondersteunen het zuiveringsproces van het lichaam.
• Vitamine C is een belangrijke antioxidant, je kunt het in poeder, gelule of pilvorm nemen maar ook de goede gewoonte aanwenden om regelmatig citrusfruit in je voedingspatroon op te nemen.
• Uien en knoflook zijn reinigende voedingsmiddelen. En asperges bevatten glutathion, een belangrijke detox stof die zich bindt aan vet oplosbare toxines zoals zware metalen, oplosmiddelen, pesticiden en die wateroplosbaar maken, zodat ze via de urine kunnen worden uitgescheiden.
• Wil je graag in luxe en rust detoxen? Er zijn verschillende organisaties die (na corona zal dat zeker weer kunnen) deze detox reizen aanbieden (Puurenkuur bijvoorbeeld). Een heel goed wellness hotel dat gespecialiseerd is in detox (en ook met de Mayr kuur werkt) is Park Igls in Oostenrijk (Park Igls – Health Retreat Park Igls in Austria: Tyrolean Mayr Clinic (park-igls.at)) dat ik zelf kon uittesten. Niet goedkoop maar wel heel doeltreffend en met een heerlijk vakantiegevoel.

De kracht van klei

Al duizenden jaren gebruiken mensen klei om wonden te genezen, als bescherming tegen de zon maar ook om te ontgiften. Klei bindt gifstoffen en voert die af. In kuuroorden worden veel kleipakkingen toegepast en ook heel wat merken gebruiken klei in hun producten om te zuiveren en te ontgiften, bij Ahava bijvoorbeeld met de Dead Sea Detox Body Wrap. Het inwendig gebruik van klei om te detoxen is niet zonder risico’s en moet onder de juiste begeleiding gebeuren…


Detox weldaad bij de merken:

• Maria Galland Paris met de D-Tox Peau Neuve behandeling.
• Anti-Pollution Day Cream SPF 30 en de Anti Pollution Ampoules van Dr. Med. Christine Schrammek.
• Babor pakt uit met vier nutriceuticals met heilzame antioxidanten.
• Absolution biedt de biologisch gecertificeerde Le Booster Protection voor huidbescherming en -herstel.
• Consulta presenteert de PCA skin voor zelf neutraliserende peelings.
• Sothys verwent met de Intensieve Instituut behandeling Detox Energie ™
• Cryo behandelingen bij Eden, Luxomed en Luno.
• Gharieni pakt uit met de Triple Detox Therapy MLX13Dome die drie detox behandelingen in een biedt.
• Het Aqua Derm+ toestel van Klapp Cosmetics voor een gezondere huid.
• LPG biedt een 14-daagse detox kuur met de Thé Glacé Détox die een mix aan natuurlijke planten bevat.
• Mesoestetic: Mesohyal Artichoke: ampullen met detoxifiërend, drainerend effect. Goed bij alle types cellulitis en vochtophoping.
• Celestetic: biedt een serie voedingssupplementen die werken op de stofwisseling, en die de afvoer en eliminatie van vetten verbeteren.
• Nimue presenteert een nieuwe DIY flash peeling behandeling met opwarmend effect voor een ontgiftende exfoliatie boost, de ThermoFlash Peel.
• Neova: werkt met L-ergothioneine, een antioxidant die van nature in de huid voorkomt en veel krachtiger is dan bijvoorbeeld het co-enzym Q10 of idebenon.
• Pharmos Natur met de Harmonizing Oil: bevat belangrijke natuurlijke antioxidanten.
• Dermalogica met de Hydro Masque Exfoliant.