Dossier

Check-up gelaatscontouren


De tijd staat niet stil, en de sporen die hij achterlaat op de huid zijn de grote schrik van onze klanten. Rimpels, uitgezakte gelaatstrekken, een minder scherp ovaal: ouderdomstekenen zijn bijzonder in die zin dat ze verschillend worden behandeld en ervaren. ‘Psychologische’ analyse, huidmechanismen en een overzicht van de nieuwste actieve ingrediënten

Geschreven door: Catherine Malaise

Bestrijd je rimpels en een uitgezakt gezicht op dezelfde manier? Niet echt. Rimpels kunnen charmant zijn. Soms (althans in bepaalde advertenties) vertrouwt een vrouw het publiek toe: “Ik vind mijn rimpels mooi, ik aanvaard ze. Ik wil ze niet verbergen: ze zijn de landkaart van mijn leven”. Zo’n uitspraak zal je nooit horen over hangwangen en onderkinnen! Weinig kans dat diepe neus-lipplooien en hangende mondhoeken ook worden beleefd als sporen van een leven vol geluk. ‘Pro-aging’ – mooi oud willen worden, vrede hebben met je leeftijd, geen heimwee hebben naar je jeugd – klinkt goed zolang er hier en daar wat fijne lijntjes verschijnen. Intelligente rijpere sterren leveren het bewijs. De immer mooie Sharon Stone en Meryl Streep (72 jaar oud!) vermijden overmatig gebruik van huidvullers. Ze hebben wel allemaal een mooi afgerond ovaal… ongetwijfeld dankzij chirurgie. Horizontale rimpels worden als positief ervaren: het evenwicht van het gezicht blijft intact. Verslapping en de daarmee gepaard gaande hardere trekken ondermijnen daarentegen het gevoel van eigenwaarde.


Leeftijdsperceptie: genen en DNA zitten aan de knoppen

De ene klant is de andere niet: op dezelfde leeftijd lijkt de ene persoon jonger of net ouder. In welke mate houdt die perceptie verband met genen, omgeving en levensstijl? In de jaren negentig werd er in Nederland een studie naar uitgevoerd waarbij de gezichten van 2693 mensen en vervolgens hun chromosomen werden geanalyseerd. Proefpersonen bij wie de chromosomen twee DNA-strengen van dezelfde vorm vertoonden en die drager waren van het ‘MCR1’-gen, leken jonger. Dragers van hetzelfde gen, op twee verschillend gevormde strengen, zagen er precies hun leeftijd uit. Degenen met twee zeldzame strengen zagen er twee jaar ouder uit.
Onze ‘jeugd’-genen controleren onder andere de celvernieuwing. Bepaalde antiverouderingsformules bieden ondersteuning door hun omgeving of hun micro-RNA’s te stimuleren. Omgekeerd kan de epigenetica (onze gewoonten, het klimaat, enz.) de expressie belemmeren van genen die verband houden met collagenen en proteoglycanen die de huid soepel houden en ze hydrateren. Bio-informatica maakt het mogelijk om genen te identificeren die verband houden met huidveroudering. In de VS, Noorwegen en Zweden* ontwikkelen cosmeticabedrijven op maat gemaakte producten op basis van de DNA-analyse van de klant.

Dames, bescherm je telomeren!

Onderzoekers en laboratoria die actieve bestanddelen leveren richten zich minder op exotische plantensoorten en hebben de onverwachte eigenschappen van twee bloemen ontdekt:
De korenbloem: uw klanten hebben allemaal reeds korenbloemwater gebruikt om hun ogen te ontzwellen. Deze

De ‘zweepjes’ die aan het uiteinde van de chromosomen zitten, zijn bepalend voor de schoonheid van de huid. Als ze lang zijn, delen de cellen zich en verdichten de weefsels. Als ze na verloop van tijd korter worden, beginnen de cellen te verouderen. Om dat scenario te vertragen, moeten je klanten het volgende onthouden:

  • slaap is essentieel (melatonine, het slaaphormoon helpt de telomeren stabiliseren)
  • fysieke, psychologische of ontstekingsstress is schadelijk
  • overgewicht en gebrek aan oestrogeen doen telomeren krimpen
  • glycatie van de cellen, door een teveel aan suikers, heeft een nadelige invloed
  • matige lichaamsbeweging kan de telomeren verbeteren.

Verslapt ovaal: de oorzaken en hun bestrijding

De wetten van de zwaartekracht: met het ouder worden beginnen de gezichtsspieren uit te zakken, wat onverbiddelijk blijkt in de V-zone. De huid mist de veerkracht om weerstand te bieden: elastische vezels worden sneller afgebroken dan dat ze worden gesynthetiseerd! Tegenwoordig zoekt de cosmetica-industrie naar gerichte oplossingen om verslapping door de zwaartekracht te beperken. Gattefossé, de Franse fabrikant van actieve bestanddelen, creëerde Evelastin™ op basis van de stengels van een Ayurvedische plant. Het product activeert, verstevigt en beschermt de elastinevezels. Naar verwacht zal het in de toekomst worden gebruikt in antiverouderingsformules voor de rijpere huid en in ‘speciale contourbehandelingen’.

Adip’aging : huidveroudering = onevenwicht in volumes door een verandering van de hypodermis. Solabia, de Franse leverancier van actieve ingrediënten, maakte reVYskin® op basis van gojibessen. De werking hermodelleert de contouren, vermindert ontstekingen van de hypodermis, injecteert biologische lipofilling in de holten en versterkt de cohesie van de weefsels. Een nieuwe rekruut voor de preventieve en hydraterende anti-agingverzorging! RNAge, gewonnen uit duindoorn, herstelt eveneens de contouren. De strategie: de huidstructuur verstevigen en het micro-RNA dat de elastinesynthese regelt, pamperen.

Verandering van lymfe- en haarvaten:
lange tijd werd gedacht dat huidverslapping uitsluitend het gevolg was van een afname van collageen/ elastinevezels en het wegglijden van vet uit het bovenste deel van het gelaat. Een andere mogelijke oorzaak dient zich aan: verandering van de lymfe- en haarvaten in de huid (als gevolg van UV-stralen of ouderdom). Als alles goed gaat, leveren ze zuurstof en voedingsstoffen aan de huid en vangen ze water en afvalstoffen op. Wanneer ze niet goed functioneren, lekken de in de lymfe aanwezige vetzuren weg en veroorzaken een ophoping van onderhuids vet. Het resultaat is voorspelbaar: een zwaarder, uitgezakt ovaal. Botanische oplossing tegen een onderkin: een extract van grove den dat de lymfatische functie stimuleert en vetophopingen verwijdert.

Ten dienste van de elasticiteit

Klassiek: de ceramide ‘stenen’ versterken de samenhang van de hoornlaag en houden het vochtgehalte van de huid op peil. De nieuwste werkstoffen op basis van olijffracties gecombineerd met glyceriden bieden een goede architectonische aanpak voor de droge tot zeer droge huid.
Lifted: drievoudige hyaluronzuren hebben een onmiddellijk liftend effect; daarnaast hydrateren ze natuurlijk ook.

Mysterieus: de orpheusbloem. Dit overblijfsel van een plant uit de ijstijd, die uitsluitend in de Balkan groeit, kan na 30 maanden zonder een druppel water ‘herrijzen’. In vitro gekweekt (plukken is verboden), levert hij een krachtig nieuw antiverouderingsmiddel met een liftend effect doordat hij de elasticiteit en de collagenen XVI en VI versterkt.

Beter voorkomen dan genezen

Het ovaal zichtbaar en doeltreffend weer in model brengen is altijd een hele uitdaging. Preventie is essentieel om overtollige huid te voorkomen. Een alternatief voor invasieve methoden is ‘ingedommelde’ fibroblasten weer wakker schudden. We hadden het er net al over. Deze verouderde cellen zijn niet in staat collageen te produceren en breken gezonde fibroblasten in volle activiteit af. Gelukkig beschikken we over steeds meer actieve ingrediënten om dit ‘zombiebal’ in een decor van chronische ontstekingen te beperken: alpenroos, mariadistel en glidkruid. Voor het diepgaand remodelleren van een uitgezakt gelaat heb je baat bij een stevig hulpmiddel: organisch silicium. Tegenwoordig combineren formulesamenstellers het met hyaluronzuur en ramnose om de herstructurerende werking te perfectioneren.

De huid leert bij over het D-systeem

Een rijp gezicht en vollere wangen zijn niet langer een onmogelijke combinatie dankzij… vitamine D, de versterker van ons immuunsysteem! Een onverwachte ontdekking: deze helende vitamine kan ook het uiterlijk van de huid genezen en de dermis weer volume geven. Bij blootstelling aan de zon maakt de huid bijna 90% vitamine D aan. De huidcellen aanmoedigen om die productie ook in de winter voort te zetten, kan slechts onder twee voorwaarden: hun vermogen om licht te absorberen en hun hydratatieniveau verhogen. De werkzame stof die hen gehydrateerd houdt, werd gevonden in lithops, een vetplant uit Namibië die eruitziet als een kiezelsteen.

Antirimpelverzekering

Je cliënten mogen behandelingen met antioxidanten of mariene collagenen, waarvan de meeste verrijkt zijn met vitamine C, vooral niet verwaarlozen. Ze hebben er ook alle belang bij om rustig te blijven: via het infernale hormoon cortisol verstoort stress de collageenproductie, die jaar na jaar afneemt. Dit is ook het moment om hen ervan te overtuigen dat ze niets hoeven te vrezen van retinol, dat wonderen verricht voor gevestigde rimpels. Toegediend in microcapsules in plaats van liposomen wordt het minder irriterend, meer geconcentreerd en nog doeltreffender. Er bestaat ook een groen alternatief: bakuchiol. Het is mild voor de gevoelige en droge huid, vermindert roodheid en werkt in op zowel collageen als elastine. Bovendien zit het boordevol voedingsstoffen waar cellen dol op zijn!

Zijn we verouderd door al het telewerken?

Sinds meer dan een jaar brengen we veel tijd door achter onze computers en laptops. Volgens een recente studie van Beiersdorf zijn de effecten van het blauwe licht van beeldschermen op de huid te verwaarlozen – een hele opluchting! Tenminste, vergeleken met het veel agressievere natuurlijke blauwe licht… Uit het onderzoek blijkt dat een hele week op 30 cm van een scherm werken gelijk staat aan één minuut buiten staan ’s middags op een zonnige dag! Wat moeten we nu met de anti-blauwlichtproducten die we massaal hebben gekocht tijdens de lockdown? Eenvoudig, gebruik ze als dagcrème…

Een boost voor je emotionele schoonheid

Die herhaalde zoommeetings met de computercamera genadeloos op je hoofd gericht … Ze hebben ons met heel wat complexen opgezadeld. Niets is erger dan in beeld te komen met een uitgezakt gezicht, een onscherp ovaal en wallen onder je ogen! Die visuele martelsessies zijn even schadelijk voor ons gevoel van eigenwaarde als het misbruik van photoshop door influencers op sociale media. Hun volmaakte huid is een onrealistisch dictaat dat mijlenver staat van de “wees trots op jezelf” retoriek. De cosmetica-industrie reageert met de lancering van ingrediënten die ons zelfvertrouwen moeten opkrikken: reusachtige polysachariden. Macrosuikers werden eerder al gebruikt omwille van hun filmvormende en vochtvasthoudende werking. Geloven we erin of niet? De ‘feel-good’ verzorgingsproducten die ze bevatten verstevigen alleszins de huidstructuur en stimuleren het welzijn van de huid met hun unieke zintuiglijkheid.

Een huid die rood kleurt, wordt steviger

Rood licht herstelt de elasticiteit en stevigheid van de weefsels en doet ze stralen. Hoe het dat doet? Het stimuleert de mitochondriën, de cellulaire energiecentra. Zodra ze licht absorberen, krijgen de cellen zuurstof. Dat activeert hun metabolisme en vertraagt hun veroudering. Rood licht als middel tegen veroudering heeft nog andere nuttige indicaties: het doet wonden helen, vermindert stress en ontstekingen, verbetert de slaap en het humeur. ‘Home devices’ werken ermee in de vorm van onbuigzame led-maskers. Zullen die mini-verjongingstoestellen het publiek weghouden van chromotherapiesessies in het instituut? In tegendeel: doordat ze de techniek vertrouwder en minder mysterieus maken, zouden ze net de aanzet kunnen geven om een behandeling te boeken.n naar droombestemmingen…

De huid insmeren volstaat niet altijd

Zelfs als ze boordevol verdichtende werkstoffen zitten, kunnen verzorgingsproducten alleen niet op tegen het gewicht en de druk van de verslapte gelaatsspieren, die de gelaatstrekken doen uitzakken. Jouw handen vormen een onmisbare aanvulling, samen met verstevigende apparaten zoals de Skin Push Up 21 van Luno-21 Equipment. Massages, opeenvolgende manuele sessies en elektrostimulatie geven de spieren een workout! Bovendien helpen ze de celvernieuwing en de productie van collageen op gang te brengen. Eendracht (van middelen) maakt macht (van het resultaat)! Nu nog je klanten overtuigen…

Tip voor meer stevigheid: gelaatsgymnastiek en voeding

Om een strakke gelaatsomtrek te behouden, moet je je gezichtsspieren elke dag trainen. Op het internet kunnen je klanten talrijke tutorialfilmpjes vinden. Ook met wat je eet kun je veroudering tegengaan: vers fruit en verse groenten, weinig rood vlees, zo weinig mogelijk snelle suikers. Aan de andere kant, zeg ja tegen eierdooiers, lever en kaas!

Behandelingen die het overwegen waard zijn …

Collageen: het abc van zeer verstevigende ­verzorgingen
Collagen 360° Intensive MESOESTHETIC crème is ontwikkeld op basis van zeecollageen. De CollaGen-lijn van KLAPP versnelt de aanmaak van collageen III, dat onontbeerlijk is voor een fris uiterlijk van de huid. Thuis kun je verder aan de slag met de gezichtsstimulator voor een ‘dermatologische’ behandeling die als zeer aangenaam wordt ervaren: penetratie van een serum waarin een collageenbolletje zweeft. Zeecollagenen zijn uiteraard de troef bij uitstek van THALGO: Crème Riche en Sérum Intensif Correction rides worden aangevuld met een anti-aging shot om te drinken – het bevat maar liefst 10.000 mg zuiver zeecollageen dat zeer vlot wordt opgenomen. Bij ANUBIS Barcelona biedt de anti-aginglijn Excellence Marine Essence hulp voor de normale tot vette huid die haar elasticiteit verliest. De liftende formules zijn verrijkt met een exclusieve combinatie van fytoplankton: collageen, zee-extracten en -peptiden. De rijpe droge huid heeft recht op een crème die zijn beloften van huidversteviging waarmaakt: Effectivity Tenso-Gold. Voor klanten die dol zijn op fluweelzachte texturen is er Time Control Day Cream DR.MED. CHRISTINE SCHRAMMEK: deze dagcrème herstructureert de huid met de hulp van Matrixyl 3000 (dit anti-agingpeptide stimuleert de collageensynthese).

Het dubbele-kincomplex …
Het Belgische merk CELESTETIC, specialist in medio-esthetische behandelingen, biedt een niet-chirurgische facelift met de HiFu. Het ultrageluid van het apparaat vernietigt vetophopingen en de gecreëerde verhitting stimuleert de natuurlijke aanmaak van collageen. Het onmiddellijk aanspannende effect houdt tot 12 weken aan. Ook geschikt voor een behandeling van de verslapte huid van hals en decolleté.

Haal mijn rimpels weg alsjeblieft!
Uitgesproken rimpels smeken om retinol. MEDIK8 biedt een gehalte van 0,3% tot 1% in zijn nachtserums. Zonder irritaties of ongemakken: de technologie geeft het ingrediënt geleidelijk af. Voor de gevoelige huid vertrouwt dit 100% veganistische merk logischerwijs op plantaardige retinol (bakuchiol).

Twee ‘musts’ voor in de cabine
Traitement intensif Jeunesse fermeté van Sothys: 1,15 uur werkzaamheid, modellering en verfijnde ontspanning om huidverslapping tegen te gaan en zich te laten verwennen. Een overtuigde klant zal snel ingaan op het verkoopaanbod van de home cream die op deze behandeling is geïnspireerd, met als werkstoffen een antioxiderende combinatie van saffraan, sophora en de nieuwste generatie peptiden (BP3.Tri-Complex).
Soin anti-âge Time Interceptor van Bernard Cassière: ultra-efficiënt! De verdichtende actieve bestanddelen kunnen worden gecombineerd met additieven afhankelijk van de behoeften die de klant aangeeft. Een paar druppels Architect’Like volstaan om gerichter in te werken op het ovaal van het gelaat.

Veganistische klanten trek je over de streep met:
PHARMOS NATUR:
het merk dat zich toelegt op de weldaden van zuiver biologisch aloë-verasap toont zich van een geraffineerde grafische kant. Elke lijn heeft nu een opvallende kleurcode, zoals de Power Cream met zijn regenererende en verjongende werking.

ABSOLUTION: de Franse fee van de slow cosmetics heeft oog voor detail. Ultrafijne texturen, delicate geuren, mooie ecologische verpakkingen. Het Booster Lift ‘anti-flou’ serum hertekent het ovaal van het gelaat. De Soin Repulpant en Crème du Temps strijken rimpels glad.

Voor klanten met meerdere problemen
Verslapte huid, bruine vlekken, couperose, dofheid: met de leeftijd stapelen de huidproblemen zich op. Ze allemaal tegelijk behandelen is gemakkelijker met het B-Dose systeem van RHEA. De doseringen worden vóór elke toepassing ‘à la carte’ vermengd met de regenererende crèmes. Een voorbeeld: de B-Dose met fyto-oestrogenen geeft het collageen een boost tijdens de menopauze.

Behandelingen die Uit de afdeling ‘goed nieuws’

REVEEL by MEDSKIN SOLUTIONS: collageenserum in sprayvorm. Wat is er handiger om je huid te hydrateren op kantoor of tijdens een vliegreis? Herinner je cliënten eraan dat collageen twee functies heeft. Het zorgt voor de cohesie van de huid met elastine, maar speelt ook een rol in de hydratatie door het bindweefsel te verstevigen en daardoor het vermogen om water in de huid vast te houden te versterken (Instant Booster). Reveel heeft nog een joker om in te zetten: Resveratrol Concentrate bevat de hoogst denkbare concentratie op de markt (2%) van dit actieve ingrediënt dat de huid verstevigt, rimpels en fijne lijntjes vermindert en roodheid verzacht.

THALGO: na een vakantie in de zon krijgen we weer af te rekenen met uitdrogingsproblemen. Water is het belangrijkste bestanddeel van de dermis (70%) en is essentieel voor zowel een stralende huid als een goede weefselstructuur. Een gebrek eraan draagt dus bij tot verslapping! De nieuwe Source Marine-verzorgingen bevatten een hoog concentraat van remineraliserende actieve bestanddelen en micronutriënten uit de zee. Ze hydrateren en versterken de dorstige, verzwakte huid. In de cabine brengt de Soin Hydra-fortifiant Source Marine ze in 60 minuten weer tot leven.

MARIA GALLAND PARIS: de Activ’ Age crème is nu verkrijgbaar in een comfortversie om de droge rijpere huid te activeren. Met behoud van een lichte, verfrissende textuur…

BABOR: huidverzorging en make-up worden één! De actieve bestanddelen van de beroemde Concentrate-ampullen met onmiddellijk effect kunnen worden aangewend in foundations en een concealer. Met de 3D Firming Serum Foundation verstevigen klanten hun huid zonder erbij na te denken.

ANNY REY Monaco: lancering van Brume Cristal. Een sluier van frisheid om over de huid te sprayen die tegelijk als een schild tegen vervuiling fungeert. De verzachtende actieve bestanddelen voorkomen irritaties die uiteindelijk de elasticiteit van de huid in het gedrang brengen.