Dossier

Arts meets schoonheidsspecialiste: de lacunes in de sector


Terwijl Nederland al jaren beseft dat er zich een grote grijze zone bevindt tussen de schoonheidsspecialistes en de esthetische artsen/dermatologen die dringend diende ingevuld te worden is die grijze zone in ons land nog even grijs. Werk aan de winkel dus! De eerste initiatieven druppelen met mondjesmaat binnen.

Geschreven door: Anja Van der Borght

“Voor de bouw van een huis of een verbouwing stappen we eerst naar een architect en ingenieur, vervolgens een aannemer die ons in contact brengt met zijn onderaannemers”, vertelt de gerenommeerde Belgische dermato-chirurg Ilan Karavani, ons. “Alles loopt doorgaans in goede banen omdat we van dag één begeleid worden door mensen die een hoge opleiding hebben genoten. In de esthetiek gaan we meteen naar de onderaannemer die vaak niet zo goed is opgeleid omdat de desbetreffende opleiding nog in zijn kinderschoenen staat. Ongecontroleerde reclame zorgt er bovendien nog voor dat we die onderaannemer vertrouwen en dan zijn de problemen nooit veraf. We moeten ons de vraag stellen wie de verbouwing voor ons gaat coördineren. Je gaat je toch ook niet wagen aan de moeilijkste verbouwing ooit zonder architect, ingenieur en aannemer? Gedegen opleidingen en kwaliteitslabels moeten in de toekomst het verschil maken.”
Ook Diane Thijs, oprichtster van HUIDcentrum Vlaanderen is die mening toegedaan: “Huidcentrum Vlaanderen werd in 2015 opgericht en is een netwerk van gediplomeerde schoonheidsspecialisten die op een hoger niveau willen werken. Bij HUIDcentrum Vlaanderen kunnen deze schoonheidsspecialistes een opleiding volgen tot HUID!Expert. Eens ze de opleiding hebben gevolgd, ontvangen ze daar een label van. Dat kwaliteitslabel – de tussenstap tussen schoonheidsspecialiste en dermatoloog – is ontstaan vanuit een gemis in onze sector. In België zijn er schoonheidsspecialistes en dermatologen maar niets daar tussenin zoals in Nederland waar je ook huidtherapeuten hebt die minder medische problemen kunnen oplossen. Dermatologen in ons land zijn immers overbezet en kreunen onder de stortvloed aan consultaties. Vaak zitten daar ‘probleemgevallen’ bij die zij eigenlijk liever niet behandelen of die ook makkelijk ergens anders behandeld kunnen worden. ‘Waarom verwijzen zij die mensen niet door’ zal je denken? Maar waar komen die klanten dan terecht? “Bij een nagelstyliste die er wel wellnessbehandelingen bij doet maar geen opleiding heeft genoten voor degelijk huidadvies? Of bij een visagiste in een parfumerie? Er is te weinig onderscheid in deze verschillende diversiteit en daar willen wij bij HUIDcentrum Vlaanderen een antwoord op bieden.”

Huidproblemen die aandacht vragen

“Als schoonheidsspecialist merk je dat er veel verschil is in de markt”, gaat Diane Thijs verder. “Er zijn schoonheidsspecialistes die uit passie op een ander niveau werken maar dat eigenlijk op geen enkele manier kenbaar kunnen maken. Wij willen deze mensen niet alleen verenigen, maar ook opleiden tot een nog hoger niveau. Dat wil niet zeggen dat onze schoonheidsspecialistes na het bekomen van hun label ineens met inspuitingen zullen gaan werken. Integendeel, wij willen ons zeker aan de wet houden. Het is voor alles onze missie om mensen met huidproblemen te helpen. Huidproblemen waar je niet direct voor naar de dermatoloog hoeft te gaan maar die perfect kunnen geholpen worden door een aanpassing in het verzorgingsschema en voedingspatroon. Puistjes op het voorhoofd bijvoorbeeld hoeven niet noodzakelijk met medicatie verholpen te worden. Pigmentvlekken kan je beter voorkomen, en dat kan je trouwens met een heleboel huidcondities louter en alleen door je huid in balans te houden… Huidproblemen die tijd en aandacht vragen daar willen wij met onze groep van HUID!Experten een antwoord op bieden.”

Niet zonder elkaar

Hoewel ze al eens met een scheef oog naar mekaar kijken kunnen artsen en schoonheidsspecialistes niet zonder elkaar en vaak overlappen hun werkzaamheden. Dr. Karavani: “Vele handelingen vereisen minder studie en meer tijd, handvaardigheid of meer fysiek werk. Bij alle tijdrovende behandelingen zoals ontharingen, lymfedrainage maar ook bij voedingsadvies, alle bijkomende behandelingen zoals nabehandeling van ingrepen is er zeker een samenwerking tussen de arts en schoonheidsspecialiste mogelijk. Artsen en schoonheidsspecialistes moeten in de eerste plaats een gemeenschappelijk terrein vinden waarop ze kunnen samenwerken. Een schoonheidsspecialiste die onthaart met was, met elektrolyse en met een eenvoudige laser maar die de gecompliceerde gevallen, die een diepere lasertherapie met een meer complexe laser nodig hebben, doorstuurt naar een arts is voor mij een mooi voorbeeld van een constructieve samenwerking. De schoonheidsspecialiste heeft zo als voordeel dat ze alle klanten kan behandelen en tegelijk het risico op complicaties beperkt. En de arts kan zijn agenda verlichten door de minder complexe patiënten door te sturen naar de schoonheidsspecialiste met de zekerheid dat ze goed behandeld zullen worden omdat het om eenvoudige gevallen gaat.”

Inspiratie uit revalidatie

Er is trouwens op velerlei vlakken een kruisbestuiving tussen de twee beroepen. Zo sijpelen er met de regelmaat van de klok nieuwe technologiëen van de medische sector naar de schoonheidssector door. De laatste nieuwe op dat vlak die we testten en waarvan we de fenomenale resultaten konden ontdekken, is biofeedback. Deze nieuwe techniek biedt ons op een natuurlijke manier anti-aeging en speelt daardoor mooi in op de trend en de vraag van een groot deel van de bevolking naar meer natuurlijke anti-ageing methodes. “Biofeedbackstimulatie is niet nieuw”, vertelt Ilan Karavani. “De technologie wordt al jaren ingezet bij de revalidatie van mensen met verlammingsverschijnselen; ja, zelfs bij kinderen. Het biofeedbackmechanisme houdt in dat we onze huid en spieren terug connecteren met ons centrale zenuwstelsel waardoor het lichaam zichzelf gaat regenerereren. Deze technieken worden ook onder meer gebruikt in geval van spierverlammingen na een beroerte, in geval van spierspasmen bij kinderen maar ook om tintelende zenuwuiteinden of frozen shoulders tegen te gaan. Zelfs topvoetballers als Lionel Messi voetballen even goed met hun linker- als rechtervoet omdat ze die speciaal trainen met biofeedbackmechanismen.”
Artsen hebben nu een afgeleide methode ontwikkeld om onze gelaatsspieren als het ware te trainen met verjonging als resultaat. Op basis van deze methode ontstond de Superboost® een technologie die een connectie maakt tussen het centrale zenuwstelsel en de organen in de periferie van ons lichaam. Hoe het werkt? Eerst sluist de schoonheidsspecialiste een vloeistof die elektrolyten bevat in de poriën van de huid door middel van een speciale pen. Vaak is dat een cocktail met vitamine C die ervoor gaat zorgen dat de huid regenereert maar ook elektrisch doorlaatbaar wordt. Vervolgens krijgen de (ontregelde) gelaatsspieren met behulp van elektrostimulatie plaatselijke impulsen in een biofeedbackloop. “Biofeedback is het terug connecteren van de huid met jezelf”, vertelt Karavani. “De technologie verdikt de spieren, geeft ze meer kracht, en zorgt voor een ontspanning na elke contractie, waardoor ze niet meer onvrijwilling samentrekken en je extra volume opbouwt met tegelijk een liftend effect. Tevens worden ook de fibroblasten van de huid gestimuleerd waardoor de huid in stevigheid en kwaliteit toeneemt. De Superboost® zal met andere woorden een sterk huidverbeterend effect realiseren en dit zonder het gebruik van botoxlike spierontspanners, fillers, liftings of behandelingen met invasieve lasers.” Dit is niet alleen laagdrempeliger voor de klant, de behandeling is an sich ook natuurlijker en ze biedt een naturel resultaat. Door de jaren heen verslappen onze gelaatspieren waardoor ook onze huid gaat hangen en rimpels ontstaan. Biofeedback is als het ware fitness voor het gelaat die onze spieren gaat trainen en steviger laten worden en is daarmee het compleet tegenovergstelde van botoxlike spierontspanners die onze spieren gaan lam leggen.
“Superboost® is non-invasief, pijnloos en de werkstoffen bereiken een diepere huidlaag dan bij microneedling en mesotherapie”, vertelt Dr. Ilan Karavani. “De methode kan voor vele doelen worden ingezet; denk maar aan huidverjonging, verminderen van (fijne) rimpels, een oog- en wenkbrauwlift, onregelmatige huid, grove poriën, acné en haarverbetering (versterking tot meer dan dertig procent). De huid wordt dikker, elastischer en gaver en acné, rimpels, donkere kringen en pigmentaties worden op een natuurlijke wijze tot in de diepte aangepakt. Het effect van de Superboost® is duurzaam en al na één behandeling zichtbaar, maar voor een volwaardige regeneratie van de zenuwbanen hebben we minstens vier sessies nodig. Een beetje geduld is een vereiste. Bovendien zijn er geen contra-indicaties en is het bijzonder effectief bij sommige problemen waar nagenoeg niets anders nog werkt. Zo kunnen wij zelfs mensen met een laaghangende wenkbrauw als gevolg van slecht ingespoten spierontspanner (botox nvdr) met biofeedback weer een meer symmetrisch gelaat geven.” •